Bekymret dansk ishockeyformand om VM: ’Skulle vi rejse i morgen, var vi ikke taget afsted’

Efter planen skal VM i ishockey spilles i Hviderusland om et halvt år.

Lars Eller og Peter Regin jubler ved det seneste VM. (Foto: David W Cerny © Scanpix)

Hviderusserne protesterer. Utilfredshed med landets præsident, Aleksandr Lukasjenko, har ført til, at gaderne ofte har været fyldt med demonstranter, der har krævet præsidentens afgang, siden han blev genvalgt i august.

Af flere omgange er der blevet svaret igen med chokgranater og gummikugler fra politiet. Mindst fem personer har mistet livet i de politiske kampe siden sommer.

Trods det folkelige oprør, er landet i øjeblikket ved at forberede sig til VM i ishockey, der begynder den 21. maj næste år.

Her skal Hviderusland efter planen lægge is til slutrunden sammen med Letland.

Præsident Alexander Lukashenko er glad for ishockey. Her spiller han en opvisningskamp i slutningen af november. (Foto: ANDREI STASEVICH/BELTA © Scanpix)

Men situationen skal nå at ændre sig meget, før Danmarks Ishockey Union føler, at det er trygt at rejse til den østeuropæiske republik for at spille ishockey.

Det fortæller unionens formand, Henrik Bach Nielsen.

- Det vil påvirke spillerne, og der vil være en risiko for, at nogen kommer til skade. Med det miljø, der er i Minsk lige nu, er jeg ikke sikker på, at vi kan garantere sikkerheden for alle implicerede, siger han og fortsætter:

- Det er en problematisk situation. Skulle vi rejse i morgen, var vi ikke taget afsted.

Trods sne og kulde fortsætter protesterne i Minsk. Billedet her er fra sidste weekend. (Foto: Str © Scanpix)

Situationen diskuteres

I øjeblikket er præsidenten for Hvideruslands ishockeyforbund også mistænkt for medvirken til dødsvold, da han angiveligt skulle have overværet et brutalt overfald på en demonstrant for omkring en måned siden.

Det har skabt en diskussion om hviderussernes værtskab, som også Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) har været nødsaget til at forholde sig til.

Tidligere har den schweiziske formand, René Fasel, udtalt.

- Der er spørgsmål vedrørende Hviderusland, som vi er nødt til at tage seriøst, fordi der er en betydelig risiko for, at de nuværende udfordringer i Minsk (..) vil have væsentlig indflydelseVM, sagde Rene Fasel.

Derfor er det også blevet drøftet i det internationale forbunds beslutningsorgan, om hviderusserne kan levere et tilstrækkeligt værtskab til sommer.

Det fortæller Henrik Bech Nielsen, som er en del af IIHF’s council, der skal tage den endelige beslutning om VM-værtsskabet.

- Jeg kan være med til at påvirke retningen, men vi skal også bare huske på, at Hviderusland og Letland er blevet tildelt værtskabet på demokratisk vis. Samtidig er det en stor operation, hvis en hel VM-pulje skal flyttes. Derfor er der mange parametre, der skal tages højde for, siger han.

Alligevel forventer Henrik Bech Nielsen, at det internationale forbund snart kan melde ud, om der skal spilles ishockey i Hviderusland næste sommer.

- Min forventning er, at der bliver taget en beslutning i IIHF's council inden for den kommende måned, siger han.

FacebookTwitter