Danmark med kæmpe overraskelse: Slår Sverige for første gang ved VM i ishockey

Danmark fik en perfekt start på VM i ishockey med en 4-3-sejr over Sverige.

Danmark fin en perfekt start på VM-turneringen med en historisk sejr over Sverige. (Foto: GINTS IVUSKANS © AFP or licensors)

Tolvte gang blev lykkens gang for det danske ishockeylandshold. Lørdag gjorde de rød-hvide løver nemlig noget, som de aldrig har gjort før. Slog stormagten Sverige ved et VM i ishockey.

Elleve gange tidligere har det danske landshold mødt de svenske naboer ved VM. Elleve gange er det blevet til svensk sejr.

Lørdagens kamp var landsholdets første ved VM-turneringen i den lettiske hovedstad Riga. Første periode endte målløs, men i anden periode kom der gang i scoringerne.

Svenskerne var foran to gange, men danskerne, anført af en storspillende Nicklas Jensen, kom begge gange tilbage og kunne gå til pause foran 3-2.

I tredje periode var det så endnu engang Nicklas Jensen, som med sin tredje scoring kunne bringe Danmark foran 4-2, og selvom svenskerne fik reduceret, så endte det hele med en historisk dansk 4-3-sejr.

Nicklas Jensen var med tre scoringer og en assist brandvarm for Danmark i opgøret mod Sverige. Med de tre scoringer har Jensen nu lavet 15 mål i 33 VM-kampe for Danmark. (Foto: GINTS IVUSKANS © Scanpix)

Det var da også en tilfreds tremålsskytte, som mødte pressen efter den historiske sejr.

- Det er en stor dag for dansk ishockey. Det viser, hvor langt vi er nået som land. Vi har mange gode spillere, som ikke er med, så det at slå Sverige viser bare, at vi har mange spillere, som kan præstere på et højt niveau.

Selvom Nicklas Jensen flere gange blev spurgt ind til sin egen præstation, var den 28-årige herningenser, som til dagligt spiller i den finske storklub Jokerit, ikke meget for at fremhæve sig selv.

- Hele holdet spiller en fantastisk kamp, og så bliver individuelle præstationer bare lettere. Vi slår ikke Sverige, hvis vi ikke spiller som et hold, og det var det, vi gjorde i dag. At pucken så går min vej, er jo bare fantastisk.

Nicklas Jensen leverede ud over de tre scoringer også den målgivende aflevering til Danmarks 3-2-scoring, og det kan ifølge landstræner Heinz Ehlers få stor betydning for Danmark at få den målfarlige danske angriber i gang.

- Det er vigtigt for den her turnering, at han får den start, for hvis først Niklas kommer i gang, er han rigtig svær at stoppe.

Men selvom Jensen var med i alle fire danske scoringer, ser landstræneren alligevel sejren som en holdindsats.

- Vi forsvarer os enormt godt. Vi spiller meget aggressivt, og det skaber store problemer for svenskerne. Vi sidder med fornemmelsen af, at den her sejr var fortjent, for vi gav ikke meget væk, lød det fra en tilfreds landstræner.

Den danske landstræner, Heinz Ehlers, giver instrukser til sine spillere under kampen mod Sverige. (Foto: GINTS IVUSKANS © Scanpix)

Skal have lov at nyde sejren

Den 55-årige danske landstræner har selv mere end 50 landskamp som spiller på CV’et, men dengang Ehlers havde den rød-hvide dragt på, var det dansk-svenske styrkeforhold en del anderledes.

- Dengang jeg selv spillede, var det aldrig i tankerne, at man kunne slå Sverige. Men vi har nærmet os over de senere år, så det er da fantastisk, at vi nu har slået dem.

Ved VM i ishockey er der ikke lang tid til at fejre sejrene. Allerede i morgen gælder det opgøret mod Schweiz. Og selvom morgendagens kamp er lige så vigtig som dagens opgør mod Sverige, så skal der være plads til at juble lidt.

- Lige nu er vi ikke mentalt klar til at forberede os på kampen i morgen. Spillerne skal også lige have lov til at nyde sejren.

- Når vi kommer hjem på hotellet, begynder vi i trænergruppen at forberede kampen mod Schweiz, og når spillerne vågner i morgen, forventer jeg, at fokus er på den kamp.

Chok i Sverige

Den danske sejr giver ikke bare genlyd herhjemme. På den anden side af Øresund vækker sejren også stærke følelser. Dog med omvendt fortegn.

Journalist på den svenske avis Aftonbladet, Mats Wennerholm, kalder nederlaget en monumental fiasko og drager paralleller til OL i 2002, hvor det svenske landshold højst overraskende tabte kvartfinalen til Hviderusland.

- Jeg føler mig næsten lige så tom, som da jeg sad på tilskuerpladserne ved OL i Salt Lake City i 2002 og lige havde set det svenske landshold tabe kvartfinalen mod Hvideusland, skriver Mats Wennerholm på Aftonbladet.se

Også SVT, som sender VM-turneringen på svensk tv er hårde mod det svenske landshold, og kalder nederlaget en mareridtspræmiere.

Danmark mangler seks kampe i den indledende gruppe ved VM. Næste opgør spilles søndag kl. 19.15 mod Schweiz og kan ses på TV2 Sport.