Danmarks ishockey-formand har planer om international toppost: Nu er han dømt for vold 

Formanden for Danmarks Ishockey Union, Henrik Bach Nielsen, er i Vestre Landsret dømt for medvirken til vold. 

Henrik Bach Nielsen, der har været formand for Danmarks Ishockey Union siden 2007, blev torsdag idømt 30 dages betinget fængsel for medvirken til vold. (Foto: Bonnerup Claus)

Sagen var en ankesag fra november 2019, hvor ishockey-formanden blev kendt skyldig i Byretten. I dag tabte Henrik Bach Nielsen så ankesagen, og med stadfæstelsen i Vestre Landsret blev navneforbuddet i sagen samtidig ophævet.

Henrik Bach Nielsen er dømt for vold efter en episode på Old Games Pub i Aalborg omkring kl. 03.15 den 2. marts sidste år. Her blev en af værtshusets gæster slået i hovedet med et knytnæveslag. Slaget gav gæsten flere flænger i ansigtet, som måtte limes.

Det var ikke selv Henrik Bach Nielsen, som slog. Men på baggrund af vidneforklaringerne og videoovervågningen fra Old Games Pub er Henrik Bach Nielsen dømt for at have medvirket til vold. Få sekunder inden knytnæveslaget udpegede Henrik Bach Nielsen nemlig ofret for gerningsmanden.

I Byretten sidste år kaldte ofret det for ’bestillingsarbejde’.

Et ’traume’, en pegefinger og et knytnæveslag

Ifølge ofret havde han tidligere samme aften en kort samtale med Henrik Bach Nielsen på Old Games Pub. Henrik Bach Nielsen henvendte sig til ham, men ofret afviste ham med ordene ’du skal ikke tale til mig, for jeg kan udmærket godt huske, hvad du har gjort’.

Både ofret og Henrik Bach Nielsen er opvokset i Brovst, og ifølge ofret havde de en konfrontation, da han var omkring 9-10 år gammel. Her skulle Henrik Bach Nielsen have skubbet flere gange og have beskyldt ofret for at have stjålet et ur.

- Det sidder i mig som et traume, lød det fra ofret i Vestre Landsret.

Henrik Bach Nielsen benægter, at han kender ofret fra barndommen, og han erindrer heller ikke, at de to skulle have haft en samtale på Old Game Pub den aften, hvor der blev begået for vold.

Ofret forklarer dog, at hans afvisning skabte dårlig stemning og gjorde Henrik Bach Nielsen sur.

På videoovervågningen ser man, at Henrik Bach Nielsen mødes med sin søn og hans kammerat, som er ham, der senere slog ofret.

Henrik Bach Nielsen forklarer i Vestre Landsret, at de ikke havde aftalt af mødes.

De tre taler kort sammen og går så igennem værtshuset med Henrik Bach Nielsen i spidsen. Ifølge anklageren ’så det ud som om, at de ledte efter noget eller nogen.’ Da de når til dansegulvet, stopper de op. Henrik Bach Nielsen peger i retningen af ofret, som står nogle få meter væk, og øjeblikket efter går kammeraten hen og slår ham med et knytnæveslag.

I Byretten sidste år afviste kammeraten, at han slog fordi Henrik Bach Nielsen udpegede ofret. Han forklarede derimod, at han reagerede med knytnæveslaget, fordi han oplevede en truende adfærd fra ofret.

Henrik Bach Nielsen forklarede også, at han pegede i den retning, fordi han hørte en høj lyd derfra.

Både Henrik Bach Nielsen og Nicolai Lynge Bendiksen benægtede, at knytnæveslaget var afgivet i såkaldt forening. Altså at Henrik Bach Nielsen skulle have opfordret Nicolai Lynge Bendiksen til vold. Men både Byretten og Vestre Landsret har altså nu fastslået at vidneforklaringerne og overvågningsmaterialet beviser det modsatte.

- Jeg er rigtig ked af det og træt af det. Jeg er selvfølgelig ikke enig. Det er derfor jeg ankede dommen til Landsretten. Men jeg skal ligesom alle andre respektere det danske retssystem, så jeg nu tager dommen til efterretning, siger Henrik Bach Nielsen til DR Sporten, efter at dommen er blevet stadfæstet.

Drømmer om international toppost

Voldsdommen i Vestre Landsret kommer i kølvandet på, at Henrik Bach Nielsen for nylig meddelte, at han ikke genopstiller som formand til sommer.

Han har været formand siden 2007 og blandt andet været med til at få VM til Danmark i 2018. I 2025 skal Danmark og Sverige dele værtskabet for ishockey-VM.

Betyder den her dom, at du vil gå af som formand allerede nu?

- Det tror jeg ikke. Det forventer jeg ikke. Jeg har orienteret min bestyrelse om sagen og fået god opbakning derfra. Vi venter med ny formand til formandsvalget til sommer.

Sideløbende med sit danske formandskab har Henrik Bach Nielsen siden 2012 været medlem af IIHF’s council siden 2012. Og da han for nylig meddelte, at han næste år stopper som formand for Danmarks Ishockey Forbund, annoncerede han samtidig, at han nu går efter en toppost i det internationale ishockeyforbunds, IIHF, øverste ledelse, det såkaldte council.

Her sigter Henrik Bach Nielsen efter en toppost, når der næste år skal vælges ny præsident og vicepræsident.

Mener du stadig, du er den rigtig kandidat til sådan en post efter dagens dom?

- Ja, den her sag er en privatsag. Den har ikke noget at gøre med mit virke inden for ishockey. Så jeg forventer stadigvæk at gå efter en toppost.

Selvom Henrik Bach Nielsen ikke selv udøvede vold er han for sin medvirken til vold dømt efter en af straffelovens paragrafer for voldssager, straffelovens paragraf 244, stk. 1.

Kammeraten, der begik volden, er også dømt i sagen.

FacebookTwitter