Dansk ishockey på vej til Rusland

Danmark kan få et hold med i den store russiske liga, og Danmarks Ishockey Union overvejer tilbuddet, der byder på både fordele og ulemper.

'CSKA vil altid være på toppen', står der på dette halstørklæde under en kamp i den russiske liga i går. Men Moskva-klubben kan snart få dansk konkurrence. (Foto: Krasilnikov Stanislav © Scanpix)

Danmark kan få et hold med i Ruslands KHL-liga, som vil være Europas svar på verdens bedste ishockeyliga, NHL. Perspektiverne er enestående for landsholdet, men det kan koste for den hjemlige liga

Den mægtige KHL-liga håber at få et dansk hold med i en udvidelse, som skal omfatte flere europæiske nationer. Danmark er blevet inviteret med i en liga, som allerede er Europas sportsligt bedste og mest pengestærke ishockeyturnering.

Plusserne er flere end minusserne, men det kræver moden overvejelse. Sådan er konklusionen i Danmarks Ishockey Union i forhold til at sende et dansk landshold til den store KHL-liga (Kontinental Hockey League).

- Her i forbundet ser vi en mulighed for at kunne tilbyde nogle spillere en rigtig god liga, den næstbedste i verden. Det betyder sportslige gevinster, og vi vil for eksempel kunne samle vores landshold, når vi vil, siger Danmarks Ishockey Unions direktør Enver Hansen til DR Sporten.

Han understreger, at det af flere grunde ikke vil give mening at sende et dansk klubhold af sted. Et dansk KHL-hold skal være et nydannet hold bestående af de danske spillere, som spiller i andre europæiske ligaer. Foruden NHL er der lige nu i alt 17 landsholdsaktuelle danske spillere i udenlandske ligaer i Sverige, Finland, Slovakiet og Tyskland.

Diskussion med klubberne

Suppleret med enkelte udlændinge og enkelte fra den hjemlige liga vil de kunne udgøre et særdeles spændende ligahold med enestående perspektiver for Danmarks landshold.

Enver Hansen forventer kun, at kun en eller to spillere fra den nuværende AL-bankliga vil kunne få plads på et dansk klubhold i KHL, men derfor er der stadig ulemper, som skal diskuteres med de danske ligaklubber.

- Risikoen er selvfølgelig, at man støvsuger den danske liga for spillere og tilskuere. Det vil vi selvfølgelig ikke. Omvendt vil en større interesse om ishockey også have en afsmittende effekt på de danske ligaklubber, og alt det skal vi selvfølgelig diskutere med klubberne nu, siger Enver Hansen.

Modsat NHL samarbejder KHL fint med det internationale ishockeyforbund, IIHF. Det betyder, at der ikke vil være bøvl med at få spillere fri til landsholdsopgaver, som der er med NHL. Rusland og Danmark har allerede et godt samarbejde, som også omfatter en russisk støtte til Danmark VM-ansøgning, og invitationen til KHL er et scoop og et stort cadeau til dansk ishockey.

Den russiske ishockeyliga rummer lige nu 24 hold fra Rusland, Hviderusland, Letland og Kazakhstan. Håbet er også at få hold med fra blandt andet Sverige, Finland og altså Danmark.

Facebook
Twitter