Dansk ishockeymålmand springer ud som homoseksuel: 'Håber jeg kan give modet til andre'

Som den første mandlige professionelle ishockeyspiller er Jon Lee-Olsen sprunget ud som homoseksuel.

Jon Lee-Olsen (tv) vil gerne gøre det nemmere for andre mænd i ishockeymiljøet at springe ud. (Foto: Jan Korsgaard © Scanpix)

Torsdag aften skrev ishockeymålmanden Jon Lee-Olsen fra mesterholdet Rungsted Seier Capital historie, da han i TV2's "Go' aften live" sprang ud som homoseksuel.

Det har ingen professionel ishockeyherre i Danmark gjort tidligere, og kun to andre ishockeyherrer i verden gjort det før som aktive.

Flere skal stå ved dem selv

Den 27-årige reservemålmand siger, at beslutningen om at springe ud har været flere år undervejs, men han føler sig klar til, hvad det måtte medføre.

- Der er en risiko for, at nogle mennesker vil råbe efter mig, når jeg spiller kampe.

- Det skal man være klar til, og det kræver modenhed. Men jeg føler, at jeg er klar til at vise, at man sagtens kan være homo og spille ishockey, siger den 27-årige målmand.

Jon Lee-Olsen håber, at han kan bane vejen for flere udøvere, som ikke tør at stå ved, at de er homoseksuelle.

- Jeg er sikker på, at der i fremtiden er andre, der står frem, og jeg håber, at jeg kan være med til at give andre modet til at tage springet, siger han.

Stor støtte fra landsholdskaptajn

Han er selv spændt på, hvordan nyheden bliver modtaget i hockeykredse.

- Hockeymiljøet kan være hårdt at være i, og der kan blive råbt "homo" og "bøsserøv" til kampene. Derfor har jeg spurgt mig selv, om folk er klar til det i miljøet, og om de kan acceptere mig, som den jeg er, siger Jon Lee-Olsen.

Rungsted-målmanden får dog masser af støtte og accept fra Danmarks Ishockey Union og det danske landshold, hvor kaptajnen Peter Regin har kæmpe respekt for Lee-Olsens mod.

- Det er fantastisk, at han gør det og forhåbentlig kan han i mangfoldighedens navn være en inspiration for andre. Ikke blot ishockeyspillere, men for sportsfolk generelt.

- På landsholdets vegne kan jeg kun sende et kæmpe skulderklap i retning af Jon, siger Peter Regin til ishockeyforbundets hjemmeside og bliver fulgt op af støttende ord fra direktøren hos Danmarks Ishockey Union, Ulrik Larsen:

- Der er ikke, hvis overhovedet nogen, mandlige professionelle sportsfolk herhjemme, der under den aktive karriere er stået frem som homoseksuel. Derfor er Jon Lee-Olsen noget af et forbillede, der kan inspirere andre sportsfolk i forhold til åbenhed og mangfoldighed, siger han.

Peter Regin har med det samme vist sin respekt over for Jon Lee-Olsen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I sin professionelle karriere har Jon Lee-Olsen repræsenteret fem forskellige danske klubber, og han fik tre kampe i den forgangne sæson, hvor han altså tog DM-guld med Rungsted.

Morten Mølholm, der er administrerende direktør i DIF, er glad for Jon Lee-Olsens udmelding. Han mener, han kan være en rollemodel for andre.

- Det vigtigste er måske, at han sender et signal om, at man godt kan nå til tops i ishockey og andre sportsgrene som homoseksuel mand. Dermed baner han vejen for unge, der har haft det svært eller opgiver undervejs.

Torsdag aften stod ishockeymålmanden Jon Lee-Olsen frem i TV2 og forklarede, at han var homoseksuel. Den optræden møder stor ros og opbakning hos direktør for Danmarks Idrætsforbund, Morten Mølholm Hansen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- Det kan få enorm positiv effekt ned igennem rækkerne, så homoseksuelle talenter bliver i sporten, vurderer Morten Mølholm.

Morten Mølholm fortæller, at DIF har nedsat en arbejdsgruppe på tværs af idrætsgrene med Kulturministeriet og LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner).

- Det arbejde vil fortsætte. Lige nu er vores rolle at sende et signal om at bakke op om det, siger DIF-direktøren.

Ligachef vejleder klubberne

I kølvandet på Jon Lee-Olsens melding har ligachefen for Danmarks bedste ishockeyliga, Kim Pedersen, i en mail til alle klubber gjort opmærksom på, hvordan sexistiske eller racistiske tilråb under kampe skal imødegås, skriver TV2 Sport.

I alt indeholder mailen seks punkter, der beskriver, hvordan dommerne skal håndtere eventuelle uønskede tilråb.

Første skal dommerne afbryde kampen, så snart de hører sådanne tilråb. Fortsætter det alligevel, skal dommeren afbryde kampen igen og sørge for at tilskuersektionen, hvor tilråbene kommer fra, bliver tømt.

Hvis dommernen efterfølgende indberetter episoden, kan hjemmeholdet blive sanktioneret, skriver TV2 Sport.

En potentiel straf for homofobiske tilråb har tre forskellige niveauer: Advarsel, bødestraf på op mod 20.000 kroner og tilskuerfrie kampe.

/DR Nyheder/

FacebookTwitter