Dansk målmand storspiller i verdens bedste ishockeyliga: ’Det, som han har leveret, er helt outstanding’

Frederik Andersen er blevet kåret som oktobers tredjebedste spiller i NHL

Frederik Andersen og Carolina Hurricanes er ubesejret i sæsonens første otte kampe. (Foto: Karl B DeBlaker © Associated Press)

Det er ikke mange gange den danske ishockeymålmand Frederik Andersen er blevet snydt i denne sæson. Sølle 12 gange har den 32-årige herningenser måtte hente den lille sorte puck ud af målet i sæsonens første syv kampe, som by-the-way alle er endt med sejr til Andersens hold Carolina Hurricanes.

Den præstation sender Andersen helt i top af målmandsstatistikken i NHL, hvor han med de otte sejre og en redningsprocent på hele 94,9 sort på hvidt kan bevise, at han lige nu er ligaens bedste målmand.

Og hvis statistikken ikke talte tydeligt nok, så kunne den danske målmand for få dage siden krone en forrygende sæsonstart med titlen som oktobers tredjebedste spiller i hele NHL.

Frederik Andersen vandt syv ud af syv kampe i oktober og havde en redningsprocent på 95,6. Det fik NHL til at kåre den danske målmand som ligaen tredjebedste i oktober. (Foto: NHL's twitterkonto)

Med 23 spillere på hvert af de 32 hold, så mente NHL altså, at der i oktober kun var to spillere ud af mere end 700, som var bedre end Frederik Andersen.

Og den præstation taler, hvis man spørger Olaf Eller, sit tydelige sprog. Eller er landstræner for det dansk U20 landshold og har gennem mere end 40 år beskæftiget sig med dansk ishockey.

- Det kan simpelthen ikke gøres bedre. Det, som han har leveret, er helt outstanding. Når man bliver kåret til månedens tredjebedste spiller, har man spillet på et uhørt højt niveau gennem længere tid.

Frederik Andersen skiftede før denne sæson fra Toronto Maple Leafs til Carolina Hurricanes. I den sidste tid i Toronto var danskeren plaget af en del skader, men på trods af det overrasker det ikke Olaf Eller, at Andersen har fået den start, som han har.

- Han har arbejdet vanvittig hårdt hen over hele sommeren for at være på ypperste fysiske niveau, og det er det, vi ser frugten af nu. En målmand i topform med en enorm sult, lyder det fra Eller.

Hovedpersonen selv tager dog kåringen med vanlig midtjysk beskedenhed. Bare fordi man pludselig figurerer højt på en amerikansk liste, kan man jo stadig godt holde skøjterne solidt plantet på isen.

- Det er bare et tegn på, at det er gået godt for holdet, lyder det fra Frederik Andersen i den lokal avis The News and Observer.

- Vi er selvfølgelig glade for den måde, måneden er gået på, men vi ved også, at det ikke er nu, vi skal toppe. Hver dag prøver vi at blive bedre.

Spiller med en enorm ro

Men det er ikke blot i denne sæson, at Frederik Andersen har været god. Kigger man på statistikken for NHL de seneste ti sæsoner, er danskeren på sjettepladsen over målmænd med flest sejre. Hele 234 er det blevet til i 401 kampe.

Og dykker man endnu længere ned i tallene, så har Andersen en sejrsprocent 58, hvilket kuner er overgået af to målmænd fra top-ti.

Men hvad er det Andersen kan, som placerer ham så højt i statistikken over de seneste ti sæsoner og som oktobers tredjebedste spiller i hele NHL?

Ja, meget passende for en hockeyspiller er det, ifølge Olaf Eller, fordi Andersen er iskold.

- Han er i stand til at vaske det, som lige er sket, væk. Han lader sig ikke påvirke af noget som helst, og det er altså en væsentlig faktor, når du vil være en dygtig målmand.

En af dem, som mærker den danske målmands rolige væsen og tårnhøje niveau, er medspilleren fra Carolina Hurricanes, Ian Cole. Og backen, der lige som Andersen først og fremmest skal sørge for at pucken ikke kommer i eget mål, er ikke nær så beskeden som Andersen selv.

- Det, at have en målmand, der har en meget beroligende tilstedeværelse, og ikke kun laver de redninger, han skal, men en gang imellem også utrolige redninger, er opskriften på succes. Han er rolig, samlet og gør et fantastisk stykke arbejde, lyder det fra holdkammeraten.

Frederik Andersen har spillet flere end 400 kampe i NHL for klubberne Anaheim Ducks, Toronto Maple Leafs og Carolina Hurricanes.

Mangler ‘The icing on the cake’

Kan man så overhovedet tillade sig at kræve mere af Andersen? Ja, hvis man spørger Olaf Eller og sikkert også, hvis man spørger hovedpersonen selv.

For de to målmænd, som ligger over Andersen på sejrsprocenten de seneste ti år, har nemlig noget, som Andersen ikke har. En Stanley Cup-triumf. Den ultimative pokal for en ishockeyspiller.

Marc-Andre Fleury har vundet pokalen tre gange, mens Braden Holtby har vundet en enkelt gang. Og ifølge Olaf Eller, er det her, Andersen for alvor mangler at træde i karakter. For skal du helt op på toppen af isbjerget, så skal du løfte det største trofæ.

- Han har haft mange store perioder i karrieren, men han har ikke ført et hold langt i slutspillet, og skal man være rigtig stor, skal man vinde det største, lyder det fra Olaf Eller.

- Han har utvivlsomt haft en rigtig flot karriere indtil nu, men skal det være rigtig stort, så skal han vinde Stanley Cup.

Men det siger vel også meget om hans karriere, hvis det er det, som mangler?

- Det er fuldstændig rigtigt.

FacebookTwitter