Dansk NHL-stjerne klar til slutspillet efter operation: 'Min sæson var jo egentlig ovre'

Den danske NHL-spiller Oliver Bjorkstrand har brugt corona-pausen på at blive en skade kvit, og er nu klar til slutspillet i verdens bedste ishockeyliga.

Oliver Bjorkstrand (tv) er klar til sit fjerde slutspil i verdens bedste ishockeyliga, NHL. (Foto: Terrence Lee © Scanpix)

Slutsignalet lyder for første periodes afslutning i Columbus Blue Jackets kamp mod Philadelphia Flyers i verdens bedste ishockeyliga, NHL.

Det er den 21. februar, og danske Oliver Bjorkstrand skøjter i omklædningsrummet velvidende, at han med en scoring og en assist er stærkt medvirkende til, at Columbus er foran 2-1.

Scoringen er danskerens træffer nummer 21 i sæsonen. Dermed er Bjorkstrand topscorer for Columbus, og han har generelt gang i en forrygende sæson, hvor de seneste 17 kampe har kastet 14 scoringer af sig.

Men smilet fra første periode er væk, da kampen er slut. Ikke så meget fordi Bjorkstrand og Columbus taber kampen 4-3 efter overtid. Nederlag hører trods alt med til livet som NHL-spiller.

Nej, smilet er væk, fordi danskeren i tredje periode har et uheldigt møde med banden. Venstre ankel har det ikke godt, og få dage senere er meldingen klar. Det kræver en operation og 8-10 ugers pause.

Og for Bjorkstrand kræver det bare et enkelt kig i kalenderen for at regne ud, at pausen betyder farvel til slutspillet i NHL. Et slutspil, som ellers er kulminationen på hele sæsonen.

  • Oliver Bjorkstrand fejrer en af sine 21 scoringer i denne sæson. (Foto: Russell LaBounty © Scanpix)
  • Med 21 scoringer er Oliver Bjorkstrand den spiller i Columbus Blue Jackets, som er blevet lykønsket flest gange denne sæson. (Foto: Aaron Doster © Scanpix)
  • Oliver Bjorkstrand fik NHL-debut i marts 2016. Allerede i kamp nummer to viste han målnæsen med to scoringer. (Foto: John E. Sokolowski © Scanpix)
1 / 3

Men der går ikke længe, inden slutspillet ikke bare er langt væk for Oliver Bjorkstrand, men for samtlige spillere i NHL. Den 13. marts lukker coronapandemien ligaen ned og sender fans, trænere og spillere ud i det uvisse.

- Jeg var jo i gang med genoptræningen, da sæsonen blev suspenderet, så min sæson var jo egentlig ovre. Så rent sportsligt, havde det for mig personligt ikke den store betydning, fortæller Oliver Bjorkstrand til DR Sporten.

Slutspil alligevel

Men hvis nedlukningen ikke dengang havde den store sportslige betydning for danskeren, så har den alligevel her i slutningen af juli fået det.

I maj-måned offentliggjorde NHL planerne for den resterende del af NHL-sæsonen. Grundspillet blev aflyst, og slutspillet blev skubbet til senere på året. Kampen om Stanley Cup-pokalen blev udvidet fra 16 til 24 hold, og alle kampe skulle afvikles i to byer.

Og således, med tre måneders forsinkelse, er Oliver Bjorkstrand alligevel klar til slutspillet i verdens bedste ishockeyliga. Anklen er tilbage i skøjten og drømmen om Stanley Cup-pokalen lever stadig.

- Selvfølgelig ville jeg hellere have været corona foruden, men hvis man skal se det positive i det, så er det, at jeg alligevel får muligheden for at spille slutspil og hjælpe holdet i jagten på Stanley Cup. Det havde jeg ikke fået, hvis sæsonen havde kørt som normalt, lyder det fra Oliver Bjorkstrand på en telefon fra Toronto.

Til at begynde med var flere både amerikanske og canadiske byer i spil til værtsrollen, men med stigende smittetal i USA faldt valget i sidste ende på de to canadiske byer Edmonton og altså Toronto, hvor Bjørkstrand og Columbus skal spille deres første slutspilsserie.

Slutspilsboblen i Toronto

Derfor er det også fra den canadiske storby, Oliver Bjorkstrand er med på en telefon. Columbus-mandskabet er indkvarteret på et af de to hoteller, som udgør den 'boble', hvor spillere, trænere og mandskab fra de 12 NHL-klubber, som skal spille i Toronto, holder til.

- Det er lidt mærkeligt at være i den her boble. Man er jo lidt lukket inde og kan ikke bare gå ud i byen. Men i forhold til alt det, der foregår, så synes jeg, setup'et er rigtig fint.

- I de første dage skal vi som hold holde os for os selv, men derefter må vi bevæge os lidt mere rundt. Og jeg ved, at de på det andet hotel har en stor arena, hvor der er stillet en masse ting op, så man kan røre sig lidt mere, end man normalt kan på et hotel, lyder det fra den 25-årige dansker, som i denne sæson har rundet 250 kampe i verdens bedste ishockeyliga.

En NHL-klub består normalt at flere hundrede medarbejdere, men til de to slutspilsbyer må hver af de 12 hold kun medbringe 52 personer inklusiv spillere og trænere.

Og selvom hver slutsspilsboble er et lukket miljø, så har NHL et omfattende testprogram, så eventuelt smittede personer hurtigt bliver opdaget. Siden Columbus Blue Jackets og Bjørkstrand ankom til boblen i Toronto, er de blevet testet hver dag, og sådan kommer det også til at være i fremtiden, lyder det fra danskeren.

Bybrødre i kampen om håneretten

Men når alt kommer til alt, så handler det hele om slutspillet i verdens bedste ishockeyliga og jagten på ishockeyens største trofæ, Stanley Cup-Pokalen.

Første hurdle for Oliver Bjorkstrand og Columbus Blue Jackets bliver Toronto Maple Leafs. Og selvom slutspilskampe altid er specielle, så bliver serien mod Toronto alligevel noget særligt for herningdrengen Oliver Bjorkstrand.

  • Oliver Bjorkstrand møder landsholdskollega Frederik Andersen i første runde af slutspillet i NHL. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Frederik Andersen og Toronto Maple Leafs slog tirsdag Montreal Canadians 4-2 i en træningskamp forud for det kommede NHL-slutspil. (Foto: Andre Ringuette/Freestyle Photo © Scanpix)
  • Træningskampen blev, præcis som det kommende slutspil, spillet for tomme tribuner. (Foto: MARK BLINCH © Scanpix)
1 / 3

For mellem stængerne hos det canadiske hold står Olivers Bjorkstrands landsmand, landsholdskollega, ven og herningbysbarn Frederik Andersen.

- Jeg synes altid, det er sjovt at møde de andre danskere herovre. Så mange er vi jo heller ikke.

- Og så er det også første gang, jeg skal møde en herningdreng i slutspillet, så det ser jeg frem til, og forhåbentlig kan jeg få puttet pucket ind bag ham, og selvfølgelig ende med håneretten, siger Oliver Bjorkstrand, der ligesom Frederik Andersen, har fået sin ishockeyopdragelse i Herning.

Hvis I ender i en en-mod-en-situation i den afgørende kamp. Hvem har så mest is i maven?

- Hehe, det ved jeg ik'. Jeg har ikke helt styr på hans mentale spil i sådan en situation, men forhåbentlig sker det, og så er jeg i hvert fald klar på at score, slutter Bjorkstrand.

Oliver Bjorkstrand og Columbus Blue Jackets spiller første kamp i bedst af fem-serien mod Frederik Andersen og Toronto Maple Leafs natten til mandag.

De øvrige danskere som er med i NHL-slutspillet er Nikolaj Ehlers fra Winnipeg Jets, Lars Eller fra Washington Capitals og Patrick Russel fra Edmonton Oilers.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter