To danskere med i jagten på sportens største trofæ

Frederik Andersen og Lars Eller repræsenterer de danske farver i dette års slutspil i verdens bedste ishockeyliga.

Lars Eller og Washington Capitals vandt Stanley Cup-trofæet i 2017/2018. (Foto: © Harry How, 2018 Getty Images)

Den ene har prøvet det før, den anden kan gøre det for første gang.

Løfte ishockeysportens største trofæ, Stanley Cuppen.

Natten til tirsdag begyndte slutspillet i verdens bedste ishockeyliga, NHL. Hele 82 grundspilskampe er overstået, og nu er stregen slået under de 16 hold, som jagter sportens ultimative trofæ.

Frederik Andersen og Lars Eller repræsenterer de rød-hvide farver i et slutspil, som potentielt kan betyde 28 kampe på færre end 60 dage.

Lars Eller vandt, som den eneste dansker i historien, Stanley Cup-trofæet i 2018. Dengang tog han trofæet med hjem til Rødovre og spiste koldskål af den.

Nu er jagten, på endnu engang at kunne give sportens største pokal en omgang dansk koldskål, begyndt

Men hvordan er chancerne for de to tilbageværende danskere i kampen om ishockeyens største trofæ?

Redaktør på Metalligaen.dk og forfatter til bogen ’Danskerne i NHL', Michael Søvsø, kigger Frederik Andersen og Lars Eller efter i sømmene.

Frederik Andersen – Nu skal det være for ’The Great Dane’

Frederik Andersen er i gang med sin første sæson i Carolina Hurricanes. (Foto: © Ron Chenoy, Ritzau Scanpix)

Carolina Hurricanes, med den danske målmand Frederik Andersen i truppen, begyndte natten til tirsdag slutspillet med en 5-1-sejr over Boston Bruins.

Desværre var det med ’The Great Dane’ på tilskuerpladserne. Frederik Andersen blev skadet i grundspillets afslutning, og er stadigvæk ikke klar til at spille. Sådan lød det fra danskerens træner, Rod Brind'Amour, op til nattens kamp.

Den danske målmand er skadet i det som klubben kalder den nedre del af kroppen, uden at de går i flere detaljer.

Frederik Andersen har ellers haft en forrygende sæson i målet hos Carolina. Ja faktisk er han sammen med målmandskollega Antti Raanta blevet tildelt Jennings-trofæet, for at være ligaens bedste målmandsduo i grundspillet.

Den gode sæson kommer efter et par turbulente år i traditionsklubben Toronto Maple Leafs, hvor Andersen i den sidste del af sin kontrakt ikke var førstevalg mellem stængerne. Derfor skiftede han før denne sæson til Carolina Hurricanes.

- Han havde brug for at prøve noget nyt. Jeg tror, at presset i Toronto til sidst blev for meget, og det har helt sikkert passet ham godt, at komme til et hold, hvor opmærksomheden og presset ikke har været så stort, siger Michael Søvsø.

Skade eller ej, så gælder det nu slutspillet for Andersen. Kigger man på danskerens karriere i NHL, så er det svært at sætte en finger ret mange steder.

Han er blandt de ti målmænd, som har vundet flest kampe de seneste ti år, og han har vundet titlen som ligaen bedste målmandsduo to gange.

Men skal man alligevel finde håret i suppen, så handler det om Andersens slutspilsdeltagelse, hvor det kun en enkelt gang er lykkedes den danske målmand at spille sig forbi anden runde.

- Det er helt klart det næste skridt for ham. Han skal være med på et hold, som kommer langt i slutspillet, for at få den sidste anerkendelse.

Carolina var ligaens tredje bedste hold i grundspillet, og nævnes af mange eksperter blandt favoritterne til at gå hele vejen til finalen. Den opfattelse deler Michael Søvsø.

- I mine øjne er de blandt favoritterne til at vinde det hele, men de har en hård vej mod finalen. Den del af slutspillet de befinder sig i er spækket med hold, som har præsteret utrolig godt i denne sæson.

Carolina Hurricanes, med eller uden Frederik Andersen, spiller kamp nummer to mod Boston Bruins natten til torsdag.

Lars Eller – Kan det blive dobbelt op?

Lars Eller fik muligheden for at løfte Stanley Cup-trofæet i sæsonen 2017/2018, da han sammen med Washington Capitals gik hele vejen i NHL-slutspillet. (Foto: © John Crouch/Cal Sport Media, Represented by ZUMA Press)

I modsætning til Frederik Andersen, har Lars Eller gode minder om slutspilsdeltagelse i NHL. I sæsonen 2017/2018 gik han sammen med Washington Capitals hele vejen og kunne løfte Stanley Cup-trofæet. Eller lavede endda det afgørende mål i den afgørende kamp i finaleserien mod Vegas Golden Knights.

Denne sæson har det dog haltet en smule for den rutinerede dansker, som godt nok har leveret fint med point, men uden at sprudle på isen.

- Det har været lidt op og ned for Lars Eller i denne sæson. Præstationerne har været ustabile i forhold til det, man har set fra ham de foregående sæsoner, lyder det fra Michael Søvsø.

Men de svingende præstationer i grundspillet behøver ikke nødvendigvis gentage sig i slutspillet, vurderer Michael Søvsø, som henviser til at Eller altid har været god til at arbejde med de små detaljer i spillet, og også få sat dem i spil, på de rigtige tidspunkter.

- Han har rutinen, fylder godt, og så er han bare solid i begge ender af banen, og det er alt sammen færdigheder, som er afgørende i slutspillet.

Washington Capitals kommer ind i slutspillet på en Wild Card-plads, som med andre ord betyder, at holdet har knebet sig med i slutspillet. Derfor møder de Florida Panthers, som var grundspillets bedste mandskab.

Men Florida Panthers har ikke den store erfaring med at spille slutspil. De seneste to sæsoner er de røget ud i første runde, og de tre sæsoner før det, var de ikke kvalificeret. Omvendt har Washington Capitals kun misset slutspillet én gang de seneste 14 sæsoner.

- Den gruppe spillere, som er i Washington lige nu, ved, hvad der skal til, for at nå langt i slutspillet. Flere af spillerne er også ved at være oppe i alderen, så det er også ved at være sidste udkald, hvis de skal vinde en titel mere, siger Michael Søvsø.

Han vurderer dog alligevel Washington som underdogs i serien mod Florida, men rutinen kan vippe den videre deltagelse til hovedstadsklubbens fordel.

Washington Capitals begynder slutspillet mod Florida Panthers natten til onsdag.