'Det her er det største nogensinde i dansk ishockey': Danmark skal til OL

Med en 2-0-sejr over Norge sikrede det danske ishockeylandshold en OL-billet for første gang nogensinde.

Nikolaj Ehlers scorede til 2-0 i sejren over Norge. (Foto: Beate Oma Dahle © Beate Oma Dahle / NTB)

- Det her er det største nogensinde i dansk ishockey, og at kunne være en del af det, det er fedt.

Ordene kommer fra den danske ishockeystjerne Nikolaj Ehlers, og de faldt umiddelbart efter, Danmark havde besejret Norge med 2-0 i OL-kvalifikationen og sikret en OL-billet.

Det er tilmed første gang nogensinde, at Danmarks ishockeylandshold skal til OL, når ilden tændes og vinterlegene løber af stablen i februar 2022 i Beijing.

- Det er røvfedt. Det kan ikke være større. Det er en drøm. Det var det, vi kom her for og har arbejdet for hele sommeren, så at stå her nu med en OL-billet, det kan ikke være større, siger Nikolaj Ehlers.

Mens Ehlers efterhånden har været med på landsholdet i seks år, så har nogle af de mere rutinerede skikkelser på landsholdet kæmpet for at kvalificere Danmark til OL i langt længere tid end det.

- Det er en kæmpe forløsning. Det er de bedste ord til at beskrive det. Det er noget, nogle af os har kæmpet for i 18 år, siden vi var med til de her OL-kvalifikationsturneringer for første gang. Så endelig at lykkes nu, er en kæmpe forløsning, siger Peter Regin.

Se Frans Nielsen fortælle om at kunne se frem til et OL:

Regin er en af de spillere, der har spillet længst tid på landsholdet. En anden er Frans Nielsen, der har været med siden 2002.

- Man står her bagefter, og ved ikke, hvordan man skal reagere. Det er bare en sådan lettelse, at det lykkedes.

- OL var det sidste, jeg ikke havde prøvet internationalt. Det er noget, man har drømt om. Ligesom NHL var det også en turnering, man så som barn, når alle de store var med, så det er altid noget, man har drømt om, siger Frans Nielsen.

Det var efterhånden også blevet sidste chance, hvis OL-billetten skulle i hus, for flere af de aldrende danske profiler.

- Nu vidste nogle af os, at det har var sidste chance. Der er ikke en ny chance. Jeg kommer ikke til at spille om fem år, når det næste OL er. Så det var et kæmpe pres, og faktisk en af de mest pressede situationer, jeg nogensinde har følt til en kamp, hvis jeg skal være helt ærlig.

- Det er specielt at skulle spille et OL, siger Peter Regin.

Se Nikolaj Ehlers reaktion i videoen herunder:

Spøgelset fra Minsk

Efter Danmark havde gjort arbejdet i de to første kampe i OL-kvalifikationen, mod Slovenien og Sydkorea, var der lagt op til en decideret gruppefinale om OL-billetten mod Norge.

- Måden, vi vinder på i dag, er ikke smuk, men vi kæmpede og spillede for hinanden. Det var en fed måde at vinde på, siger Frans Nielsen.

Mens det ikke var en smuk sejr, så blev den sikret med andre dyder, og det siger meget om det danske landshold.

- Vi holder nullet i så vigtig en kamp. Det er fuldstændig vanvittigt, og det viser, hvad det her hold kan.

- Det var røvfedt i omklædningsrummet efter kampen. Der er ikke ret mange af os, der har vundet noget så stort. Vi har jo ikke vundet OL, men det føler man nærmest, at man har, når man står med de drenge derinde og har vundet så vigtig en kamp, og nu skal vi til OL. Det var så fedt, og det skal nydes, siger Nikolaj Ehlers.

OL-billetten blev også sikret efter det seneste forsøg, i 2016 i Minsk, hvor alt var lagt an til, at kvalifikationen skulle sikres for første gang. Alle NHL-stjernerne var med, Danmark havde et strålende hold, og tiden var inde.

Kvalifikationen kiksede, og siden har det spøgt i de danske spillere.

- Specielt Minsk gjorde ondt i maven flere måneder efter på os alle, så det er bare en kæmpe forløsning, og det er noget, alle har været spændte og også nervøse i flere måneder op til den her turnering. Meget af det ligger jo på en kamp, så det er små marginaler, men heldigvis gik det vores vej, siger Peter Regin.

Peter Regin sætter ord på OL-kvalifikationen i videoen herunder:

Derfor var forløsningen også, om muligt, måske endnu større, da OL-billetten blev sikret.

- Forløsningen er kæmpestor, og det er nok også derfor, de fleste af os i omklædningsrummet har grædt. For fem år siden, da vi tog afsted til Minsk, følte vi, at vi havde en rigtig god chance for at komme med til OL, og da vi så tabte første kamp, var det et slag i maven. En mavepuster. Den har siddet i os de seneste fem år, siger Nikolaj Ehlers.

Danmark kom foran 1-0 i anden periode, og i tredje periode var spillet præget af stor nervøsitet fra både dansk og norsk side.

Men med lidt over tre minutter tilbage af kampen slog Nikolaj Ehlers sejren fast, da han scorede til 2-0 på en omstilling.

- Jeg ved ikke, hvad jeg har gang i efter målet. Det er følelser, som man ikke rigtig har haft før. Et 2-0-mål og tre minutter tilbage, i sådan en kamp, det er rimelig vigtigt. At jeg får den aflevering og kommer ned og scorer, det var så vildt. Det var en følelse, som jeg ikke har haft før, siger Nikolaj Ehlers.

Nu kan danskerne se frem til at pakke tasken, når kalenderen siger februar, og skøjte på isen ved vinter-OL i Beijing i 2022.

- Den holdgejst, vi har på det her landshold, er det største, jeg nogensinde har oplevet, så at få lov til at komme afsted til OL med de gutter, det kunne ikke være federe, siger Nikolaj Ehlers.

Danmark skal i gruppespillet til vinter-OL møde Rusland, Tjekkiet og Schweiz.

FacebookTwitter