'Drømmeoptakt til OL-kvalifikation': Ny dato for kvindernes ishockey-VM

Danmarks kvindelige ishockeylandshold kan alligevel få debut ved A-VM i år. Der er fundet nye datoer i august, og det bliver en sportslig perfekt optakt til sæsonens største mål.

Danmarks kvindelige ishockeyspillere kan debutere ved A-VM senere i år. Her er det Julie Jensen og Malene Clarin Frandsen i kamp mod Rusland i 2019. (Foto: © TASS, TASS)

Aflyst!

Ordet er nærmest blevet hverdagskost for de fleste i forbindelse med coronapandemien. Ikke mindst for de kvindelige ishockeyspillere på det danske landshold.

To gange har de fået beskeden om at debuten i det fineste selskab må vente lidt. Senest den 22. april, hvor A-VM blev aflyst 26 timer før landsholdet skulle boarde flyveren til Canada. Men nu er det lykkes at finde nye datoer senere i år.

Så, hvis alt går vel, skal landsholdsspiller Malene Clarin Frandsen og resten af holdkammeraterne skøjte på VM-isen fra den 20.-31. august. Og det var en god nyhed at få, fortæller hun til DR Sporten.

- Nu skal 3. gang være lykkens gang! Det var dejligt at få en tidlig afklaring, for sæsonen er sådan set slut. Vi har ikke vidst, hvad der skulle ske, efter VM blev aflyst for halvanden uge siden, siger Malene Clarin Frandsen.

Danmark er i pulje med Tyskland, Tjekkiet, Ungarn og Japan til VM, hvor tre af holdene går videre til kvartfinalespillet.

Og der har været bred enighed blandt de deltagende nationer om, at der skulle findes nye datoer. For alternativet var at Danmark først skulle få A-VM debut i 2023, da der ikke spilles VM samme år, som der er vinter-OL. Det siger Kim Pedersen, der er general manager i Danmarks Ishockey Union.

- Vi har presset på for at få det til at lykkes med A-VM i år. Så det er dejligt, at vi har fået en positiv afklaring allerede, fortæller han.

Halifax og Truro i den canadiske Nova Scotia-region skulle have været værter, men det bliver ikke her, at der skal kæmpes om VM-medaljer.

Det internationale forbund, IIHF, er derimod på udkig efter en ny vært i samme land.

- IIHF er sammen med Hockey Canada ved at evaluere potentielle spillesteder for kvindernes VM i Canada med forventningen om at have valgt ny vært inden for de kommende uger, skriver forbundet på sin hjemmeside.

Drømmeoptakt til kvalifikation

For de fleste idrætsudøvere er VM det største man kan opnå. Og det er sådan set ikke nogen undtagelse i ishockey. Men placeringen sidst i august giver også landsholdet en noget nær perfekt optakt til efterårets afgørende OL-kvalifikation i november. Det mener Kim Pedersen i hvert fald.

- Sportsligt set er placeringen i august god for vores OL-kvalifikation. For en plads til OL er det største mål for os. VM er selvfølgelig ikke en træningsturnering, men det giver os nogle muligheder for at prøve nogle ting af, når der ikke er noget hold, der rykker ned i år, siger han.

Og det er Malene Clarin Frandsen sådan set enig i. Men hun understreger også, at de gerne vil lave et godt resultat til VM.

- Det er en drømmeoptakt til vores OL-kvalifikation. Men jeg håber også, at vi viser til VM, at vi kan spille med og kvalificere os til kvartfinalerne, siger hun.

- Jeg synes vi har flyttet os meget siden vi rykkede op i A-rækken i 2019. Så jeg tror, vi kommer til at overraske nogle af de andre hold, fortæller Malene Clarin Frandsen.

Men det er nok en god idé at gemme et es eller to til OL-kvalifikationen. For Danmark er også i pulje med Tyskland her. Derudover skal de danske ishockeykvinder møde Østrig og endnu et hold fra en lavere rangering. Kun det bedste hold kvalificerer sig til OL i Beijing næste år.