Efter VM-aflysning: Nu er dansk ishockeyværtskab i 2025 i fare

Årets aflysning af VM i ishockey kan få konsekvenser for dansk værtsskab om fem år, frygter formand i Danmarks Ishockey Union.

Danmark var for første gang vært for A-VM i 2018, hvor Herning og København lagde is til slutrunden. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Aflysningen af VM i ishockey giver panderynker i Danmark. Ikke kun fordi landsholdet nu går glip af sæsonens helt store begivenhed som følge af corona-pandemien, men også fordi Danmarks eget VM-værtskab i 2025 nu kan komme i fare.

Det fortæller Henrik Bach Nielsen, der er formand for Danmarks Ishockey Union (DIU) og rådsmedlem i den internationale pendant, IIHF.

Årets VM-slutrunde skulle have været afholdt i Schweiz fra 9. til 24. maj, men efter aflysningen kan schweizerne meget vel være på udkig efter et nyt værtskab i løbet af de kommende år. Og da der allerede er sat navn på værtslandene til og med 2025, giver det nu problemer - også for Danmark.

- Vores VM i 2025 kan komme under pres. Der vil være en sympati for Schweiz og en holdning til, at de skal sættes ind i rangordenen igen. På danske vegne er jeg rigtig glad for 2025, men det kan blive en mulig udgang, at vores værtskab skal rykkes et år. Det kan jeg desværre ikke afvise, siger Henrik Bach Nielsen til DR Sporten.

Der var fyldt i Jyske Bank Boxen, da Danmark havde hjemmebanefordel ved VM i ishockey for to år siden. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I 2018 lagde Danmark for første gang nogensinde is til en VM-slutrunde på højeste niveau, og allerede året efter blev Danmark tildelt endnu et værtskab til 2025, hvor Danmark og Sverige i samarbejde skal afholde VM. En stor triumf for en lille ishockeynation, men efter aflysningen af dette års VM er smilene stivnet en hel del.

Bliver Danmarks værtskab rykket til 2026, vil mange af de største ishockeystjerner højst sandsynligt ikke deltage. For når der spilles OL og VM med få måneders mellemrum, bliver VM ikke prioriteret højt i NHL, verdens bedste ishockeyliga.

- Derfor bliver OL-årene betragtet som mindre gode VM-år, siger Henrik Bach Nielsen.

Hvornår der er klarhed over Danmarks VM-skæbne er endnu for tidligt at gisne om, lyder det fra DIU-formanden.

- Røgen skal lige lægge sig fra den her aflysning, og skaderne skal gøres op. Det kommer det næste stykke tid til at gå med. Men når diskussionen om Schweiz kommer, så venter der hårdt arbejde for os. Alle værtslandene foran os kan blive flyttet, og dermed kan vi også blive flyttet, lyder det.