Fire danskere jager sportens største trofæ, men én af dem står forrest i køen

Natten til tirsdag begynder slutspillet i verdens bedste ishockeyliga, NHL. Fire danskere er med i jagten på sportens største trofæ.

Lars Eller har som den eneste dansker løftet Stanley Cup-trofæet, da han i 2018 vandt NHL med Washington Capitals. (Foto: © Ethan Miller, Ritzau Scanpix)

Sig "Stanley Cup" til en ishockeyspiller, og han vil med det samme fantasere om at løfte det prestigefyldte trofæ i strakte arme over hovedet.

Danske Lars Eller har prøvet det. At gå hele vejen i slutspillet i verdens bedste ishockeyliga, NHL, og være på tomandshånd med det eftertragtede trofæ.

Natten til tirsdag begynder slutspillet i dette års NHL-sæson, og fire danskere er med. Hele 82 grundspilskampe for hvert hold er overstået, og nu er stregen slået under de 16 hold, som jagter sportens ultimative titel.

Men hvordan er chancerne for de tilbageværende danskere i kampen om ishockeyens ultimative trofæ?

Redaktør på Metalligaen.dk og forfatter til bogen 'Danskerne i NHL', Michael Søvsø, kigger de rød-hvide slutspilsdeltagere efter i sømmene.

Nu skal det være for Frederik Andersen

Frederik Andersen er klar til at spille sit ottende slutspil i NHL. (Foto: © Jared C. Tilton, Ritzau Scanpix)

Frederik Andersen missede slutspillet sidste sæson, da en skade holdt den 33-årige danske målmand ude. Men i denne sæson er Andersen fit for fight, og sammen med sin klub Carolina Hurricanes går han ind til slutspillet i Eastern Conference som det næstbedste hold målt på placeringen i grundspillet.

Men Eastern Conference er bare spækket med gode hold, og derfor er det ikke givet, at Carolina når langt, lyder det fra Michael Søvsø.

- Carolina er favoritter til at vinde den første serie, men Eastern Conference ser altid giftig ud, og Boston har været suveræne i grundspillet i denne sæson og er storfavorit til at vinde det hele, og dem skal Carolina jo forbi på et tidspubkt, hvis de vil i finalen.

Frederik Andersen har være ude i store dele af sæsonen med en skade, men spillede så sent som for en uge siden, hvor Carolina slog Florida 6-4. Og skal Carolina langt i slutspillet, er der brug for, at Andersen finder noget af det spil frem, som flere gange har sikret danskeren personlig hæder i NHL.

- Hvis han kommer ind og rammer det niveau, vi før har set han, har kan spille på, kan Carolina godt komme langt. De har et rigtig godt hold, og især defensiven er stærk, siger Michael Søvsø.

- Men det bliver svært at gå hele vejen. De har værktøjet til det, men det er der bare mange hold, der har i den halvdel af slutspillet.

Frederik Andersen og Carolina Hurricanes spiller kamp nummer ét mod New York Islanders natten til tirsdag.

Gode muligheder for dobbelt op til Lars Eller

Lars Eller skal spille sit NHL-slutspil nummer 11. I 2018 gik han hele vejen. Dengang spille han i Washington Capitals, som vandt Stanley Cup-trofæet. (Foto: © Isaiah J. Downing, Ritzau Scanpix)

Den eneste dansker, som har vundet Stanley Cup, er Lars Eller. I 2018 spillede han med sit daværende hold Washington Capitals sig hele vejen til titlen.

Og Eller er stadig i spil til at fordoble antallet af NHL-titler, men det bliver ikke med Washington.

Og sportsligt har det skifte været perfekt for danskeren, som nu er klar til sit ellevte slutspil i NHL. Var han blevet i Washington, havde han haft sommerferie nu, da de missede slutspillet.

- Eller er kommet ind på et hold, som er forsvarende mester, og de er jo altid kandidat til titlen året efter, og det synes jeg bestemt også Colorado er, siger Michael Søvsø.

- Når man ser ned over deres trup og på den måde, de har sluttet grundspillet af på, er de i mine øjne en af favoritterne til at gå i finalen.

Lars Eller og Colorado Avalanche begynder slutspillet mod Seattle Kraken natten til onsdag.

Euforien skal bære Oliver Bjorkstrand

Oliver Bjorkstrand har været i slutspillet i NHL fire tidligere. (Foto: © Stephen Brashear, Associated Press)

Oliver Bjorkstrand er klar til sit femte slutspil i NHL. De fire foregående har været med Columbus Blue Jacktes, men op til denne sæson skiftede den 28-årige dansker til Seattle Kraken.

Holdet på den amerikanske vestkyst blev etableret sidste sæson, og dette slutspil er klubbens første. Og det er da også der, de blå Seattle-spillere skal finde deres chance i slutspillet.

- Fordi holdet er så nyt, er truppen lidt af et kludetæppe, og når man strikker sådan en trup sammen, skal man nok sætte sin lid til euforien, siger Michael Søvsø.

- Det er første slutspil i Seattle, og der vil formentlig være kæmpe begejstring i byen, og det er det, de skal leve på, når de spiller mod en af favoritterne til en finaleplads.

Modstanderen for Oliver Bjorkstrand og Seattle i første runde er Colorado Avalanche og dermed også en direkte danskerduel mellem Bjorkstrand og Lars Eller om en plads videre i slutspillet.

Oliver Bjorkstrand og Seattle Kraken begynder slutspillet mod Colorado Avalanche natten til onsdag.

Formstærke Ehlers skal holde kadencen

Nikolaj Ehlers er klar til sit femte slutspil med sit hold Winnipeg Jets. (Foto: © Rebecca Blackwell, Associated Press)

Sidste dansker, som skal kæmpe om Stanley Cup-trofæet, er Nikolaj Ehlers, som sammen med Winnepeg Jets er klar til slutspillet for femte gang.

Jets nåede i 2018 hele vejen til semifinalen, men ellers har slutspilsdeltagelserne ikke været noget at skrive hjem om for det canadiske hold.

Men hvis det hele går op i en højere enhed for Jets, kan de blive et farligt bekendskab for ethvert hold i dette års slutspil.

- Det er ved at være sidste chance for en række af de ældre Winnipeg-profiler, som, hvis de får det hele til at spille, sagtens kan eksplodere og levere et vildt slutspil, siger Michael Søvsø.

Nikolaj Ehlers sad ude i store dele af begyndelsen af denne sæson med en skade, men på det seneste har den 27-årige dansker fundet formen, og i de sidste seks kampe i grundspillet blev det til tre mål og fire assists.

- Winnipeg har gode chancer mod Vegas i første runde, og hvis de kan vinde der, få noget momentum og få deres offensive kræfter, heriblandt Ehlers, i spil, kan Winnipeg godt levere et vildt slutspil, siger Michael Søvsø.

Nikolaj Ehlers og Winipeg Jets begynder slutspillet mod Vegas Golden Knights natten til onsdag.