For første gang i 29 år skal de danske ishockeykvinder spille A-VM: 'Ingen problemer med motivationen'

Det danske kvindelandshold i ishockey tager i aften hul på VM i Canada mod Tjekkiet.

De danske spillere jubler over scoring mod Sverige i en af testkampene tilbage i juni. (Foto: Michael Barrett Boesen © Ritzau Scanpix)

For 30 år siden skabte det danske kvindelandshold i ishockey det bedste resultat nogensinde på kvindesiden.

Pionererne, som de blev kaldt, vandt på imponerende vis bronze ved EM i Finland i 1991. Med medaljerne fulgte kvalifikation til det efterfølgende VM - det første og eneste VM på kvindesiden indtil i år, hvor Danmark igen er med blandt de ti bedste ishockeynationer.

Landsholdet har i alt deltaget ved VM 19 gange, men det er kun lykkedes i 1992 og i år at spille på det højeste niveau. Det man i 'moderne VM-tid' kalder A-VM.

Derfor har de danske spillere bestemt heller ikke svært ved at finde motivation forud for landsholdets første kamp ved VM, som spilles i aften mod Tjekkiet.

Det fortæller Danmarks landstræner, svenske Peter Elander.

- Vi har ingen problemer med at motivere os.

- Der skal spilles A-VM for første gang i 29 år, så der er godt humør. Der er meget store forventninger til at skulle spille det her VM, siger han.

Der var blomster til Simone Jacquet Thrysøe, Josefine Jakobsen og Josephine Asperup efter testkampen mod Sverige i juni for at have spillet 100 landskampe. Alle tre er udtaget til VM. (Foto: Michael Barrett Boesen © Ritzau Scanpix)

Optakten har ellers ikke været optimal for hverken Danmark eller de andre nationer.

To gange har landsholdet nemlig måtte se i øjnene, at VM er blevet udskudt på grund af corona-situationen. Faktisk var der fare for, at VM først kunne afholdes i 2023, da det ikke kunne afholdes samme år som OL i 2022.

Den seneste aflysning 22. april i år kom blot 26 timer, før kvinderne skulle med flyet til Canada. Men Danmarks landstræner har sammen med spillerne fået det bedste ud af optakten.

- Der kom mange følelser og forventninger i spil, da aflysningen kom 22. april. Men Danmarks Ishockey Union gjorde et godt stykke arbejde, så vi fik to kampe mod Sverige i juni, som var rigtig godt for holdet. Derudover har de danske klubber og Malmö (hvor seks af spillerne spiller, red.) givet spillerne god tid til at komme i form, siger Peter Elander.

Det svenske landshold er ikke med ved A-VM. (Foto: Michael Barrett Boesen © Ritzau Scanpix)

Landsholdets seneste test forud for aftenens åbningskamp mod Tjekkiet gav bestemt også forhåbninger om et godt VM. Her vandt Tyskland onsdag aften i Canada snævert på straffeslag efter 3-3 i den ordinære spilletid.

Men at Danmark kunne spille op med tyskerne viste, at de danske spillere har en chance i B-gruppen, som foruden Danmark og Tyskland består af aftenens modstander, Tjekkiet, samt Japan og Ungarn.

De tre bedste fra gruppen sikrer billet til kvartfinalerne, hvor holdene bliver parret med tre af holdene i gruppe A, som består af de fem bedst rangerede lande Canada, Finland, USA, Schweiz og det russiske landshold.

Peter Elander er overbevist om, at de danske spillere har mulighed for at skabe resultater mod alle hold i gruppen, selvom det kommer til at blive meget tæt.

- Vi er med for at konkurrere. Vi møder i morgen (fredag, red.) gruppens stærkeste hold, Tjekkiet, som vi har spillet to gode kampe imod.

- De pressede Finland, som senere vandt sølv, ved VM i 2019 og tabte kun med to mål i den kamp. Vi har chancer mod alle hold, siger han.

VM bliver samtidig en god mulighed for at få nogle landskampe ind under huden, inden de lige så vigtige OL-kvalifikationskampe skal spilles til november. Her er Danmark også i gruppe med Tyskland, mens der også skal spilles mod Østrig og en endnu ukendt modstander fra en lavere rangering.

- Spillerne har ikke spillet så mange landskampe, men vi føler, at hver gang vi spiller mod hold som Tjekkiet, Sverige, Frankrig og Tyskland er vi på samme niveau som dem, siger Peter Elander.

- Vi har gode chancer for at kvalificere os til OL. Tyskland er en lille favorit i gruppen, men vi skal også forbi Østrig.

Danmark spiller sin første kamp ved VM i aften klokken 20.00 dansk tid mod Tjekkiet. Den 11. november tager kvinderne hul på OL-kvalifikationen.

FacebookTwitter