Frans sparkede døren ind til NHL for 15 år siden: Nu jagter han historisk OL-billet med ishockeylandsholdet

Den danske ishockeyspiller Frans Nielsen blev i fredags købt ud af sin kontrakt i NHL. Torsdag spiller han OL-kvalifikationskamp med det danske landshold.

Frans Nielsen er blevet købt fri af sin kontrakt i NHL. Nu skal han ud og finde sig en ny klub. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Den danske ishockeyspiller Frans Nielsen har levet den amerikanske drøm.

I hele 15 år har han snøret skøjterne og spillet i den bedste amerikanske ishockeyrække, NHL. Og imponerende 949 optrædener er det blevet til for den efterhånden 37-årige herningenser.

Men nu er karrieren i USA måske ved at være nået til vejs ende. Danskeren er i hvert fald blevet købt ud af sin kontrakt med klubben Detroit Red Wings et år før tid. Derfor er fremtiden nu uvis for ishockeylegenden.

- Jeg skal ud og finde en ny klub, men det er ikke noget, der haster lige nu. Der er klubber, der er interesserede, men jeg har slet ikke det fulde billede af, hvem det er, siger Frans Nielsen.

Men hvis karrieren ikke skal fortsætte i det amerikanske, kunne den 37-årige dansker så finde på at vende tilbage til, hvor det hele startede?

Det er noget af det, Nielsen skal tænke over de kommende uger, hvor han sammen med sin agent skal kigge på de tilbud, der allerede ligger klar fra klubber på både den ene og den anden side af Atlanterhavet.

- Der er plusser og minusser ved begge ting. At komme hjem og være tættere på familien er selvfølgelig et stort plus. Men at komme tilbage og vinde i NHL, er det, man altid har drømt om, så at få en sidste chance, vil også være noget, der trækker.

Spørger man DR Sportens ishockeyekspert, Frederik Lindved, bliver det ikke svært for den erfarne ishockeyspiller at finde en ny klub, men mulighederne ligger primært på denne side af Atlanten.

- Der bør være masser af muligheder i Europa. Frans Nielsen har jo tidligere spillet i Sverige, og har også har en svensk kone. Og man skal jo heller ikke glemme hans barndomsklub, Herning.

Ny klub afhænger af OL-kvalifikation

Men det er ikke kun søgningen efter en ny arbejdsgiver, der rumsterer i hovedet på Frans Nielsen for tiden. Om lidt venter en OL-kvalifikation med det danske landshold, og fremtidsplanerne afhænger meget af, hvordan den går.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi kvalificerer os til OL, vil min næste klub også afhænge af, at jeg ved, at jeg får spilletid, siger den danske ishockeylegende.

I kvalifikationen frem mod vinter-OL hedder modstanderne Norge, Sydkorea og Slovenien. Kun ét af de fire hold kvalificerer sig til legene i Beijing, og betydningen af, at kunne skrive en OL-deltagelse på CV'et, er derfor ikke til at tage fejl af for den rutinerede dansker.

- Det vil betyde alt at kvalificere sig til OL. Det er det eneste, jeg ikke har prøvet i international sammenhæng, så det er det sidste, der mangler.

Frans Nielsen sammen med landsholdskammeraten Nikolaj Ehlers(th) under en samling Gentofte Skøjtehal. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Og det ser da også godt ud for det danske landsholds chancer for en kvalifikation, hvis man spørger Frans Nielsen selv. På papiret er det danske nemlig det stærkeste af de fire mandskaber, mener han.

OL-deltagelsen vil derfor være prikken over i'et på en flot ishockeykarriere, der har strukket sig over mere end to årtier.

Fra Herning til New York

Allerede i 2002 sikrede NHL-klubben New York Islanders sig førsteretten til at skrive under med en dengang 18-årige knøs fra Herning. Det man i ishockeysprog kalder ’drafted’.

Men derfra var der stadigvæk lang vej til at debutere i verdens bedste ishockeyliga. Flere danskere med drømmen om at skøjte rundt i de største ishockeyarenaer er nemlig gennem tiden blevet 'draftet' uden at have fået debut. Men sådan gik det ikke for Frans Nielsen.

15 år senere står Frans Nielsen tilbage som en af de allerstørste i dansk ishockeys historie. Som den første dansker nogensinde fik han i 2007 NHL-debut for New York Islanders – og så kan han også prale af, at være den dansker med flest kampe i verdens bedste ishockeyliga.

- Jeg har jo levet min barndomsdrøm i 15 år. Det er jo en ære, hver gang man tager en af trøjerne på i den liga. Så det har været kæmpe stort, og jeg er selvfølgelig taknemmelig for alt, jeg har oplevet derovre, siger Frans Nielsen.

Du kan se en ung Frans Nielsen give interview til DR Sporten efter sine første 15 kampe i NHL herunder:

Den eneste finger, man måske kan sætte på Frans Nielsens karriere i NHL – hvis man overhovedet skal sætte en finger - er et relativt lille antal af slutspilskampe. 24 er det nemlig 'kun' blevet til, og det er ikke en prangende andel ud af 949 kampe i ligaen. Men det har ifølge Frederik Lindved sin narturlige forklaring.

- De hold, han har spillet på, har simpelthen ikke været gode nok til at spille med i den absolutte top.

En forgangsmand for dansk ishockey

Til trods for de relativt få slutspilskampe er Frans Nielsens betydning for dansk ishockey ikke til at tage fejl af.

-Frans Nielsen har igennem 15 sæsoner præsteret at spille i NHL. Det er voldsomt imponerende. Han er en pioner og en kæmpe rollemodel i dansk ishockey med den karriere, han har haft, siger Frederik Lindved.

Som den første dansker nogensinde sparkede Frans Nielsen altså døren ind til NHL med et brag. Og hans indtagen af det amerikanske kontinent har også været afgørende for fremtidige danske generationer:

- Før Frans Nielsen debuterede i NHL, var det ikke naturligt, at man som ung dansk ishockeyspiller gik og drømte om at komme til NHL. Det var simpelthen ikke realistisk.

- Der kan godt nok være langt fra Herning til USA. Men vejen er faktisk ikke så lang for danske ishockeyspillere, som den var tidligere. Og det er jo i høj grad Frans Nielsens ære, siger Frederik Lindved.

Selvom fremtiden fortsat er uvis for den danske ishockeylegende, er én ting i hvert fald sikker. Torsdag skal han kæmpe for de rødhvide farver, når han sammen med det danske ishockeylandshold åbner OL-kvalifinationen mod Slovenien.

Danmark spiller OL-kvlifination fra den 26- til den 29. august. Modstanderne er Sydkorea, Slovenien og Norge. Kun vinderen kvalificere sig til OL. Danmarks første kamp er på torsdag klokken 15.00 mod Slovenien.

FacebookTwitter