Hviderusland fratages VM i ishockey: Landstræner håber, at det kommer til Danmark

Det Internationale Ishockeyforbund har besluttet at fratage Hviderusland VM-værtskabet i maj.

VM bliver ikke afviklet i Hviderusland. (Foto: David W Cerny © Scanpix)

Hviderusland skal ikke være vært for VM i ishockey i maj. Det bekræfter Det Internationale Ishockeyforbund mandag eftermiddag.

- På grund af de sikkerhedsmæssige udfordringer, som er ude af IIHF's kontrol, har beslutningsorganet i dag besluttet, at VM skal flyttes væk fra Minsk, skriver de blandt andet.

En af dem, der sidder i det omtalte beslutningsorgan, er Danmarks Ishockey Unions formand, Henrik Bach Nielsen. Hos ham har holdningen i lang tid været, at turneringen skulle flyttes ud af Hviderusland. Alligevel har han ikke armene hævet over hovedet efter dagens beslutning.

- Ordet 'tilfreds' er ikke godt her, for det er på en trist baggrund. Jeg vil hellere bruge ordet 'nødvendigt', siger Henrik Bach Nielsen.

Ifølge Bach Nielsen er beslutningen taget efter lang tids overvejelser og undersøgende arbejde. Derfor ligger der også et seriøst stykke arbejde bag den streg, som IIHF trak i sandet i dag.

- Det udslagsgivende har været, at den urolige situation i Minsk gør, at vi ikke kan afholde et sikkert VM, hverken for spillere, ledere eller fans.

Og den beslutning bakker ishockeylandholdets træner, Heinz Ehlers, op om.

- Der er ikke nogen mennesker der synes, at de signaler Hviderusland har sendt ud det seneste halve år, har været specielt sympatiske. Så derfor er alle glade for den beslutning, der er blevet taget, siger Ehlers.

Danmark som mulig løsning

Hviderusland skulle have været vært sammen med Letland, men allerede sidste år meldte Letland ud, at de ikke havde lyst til at dele værtsrollen med Hviderusland.

Derfor var Letlands Udenrigsminister også hurtigt ude at bifalde beslutningen fra IIHF.

- Det er det rette signal at sende, at sport ikke bliver brugt til fordel for autoritære regimer. Letland er glade for beslutningen og er klar til at afvikle slutrunden som ene vært, skriver Edgars Rinkēvičs på Twitter.

Også Danmarks Ishockey Union har tidligere været ude at sige, at de ikke ønskede at rejse til VM i Hviderusland, som situationen var i øjeblikket. For to dage siden lød det samtidig fra en af slutrundens store sponsorer, Skoda, at de ville trække sig, hvis turneringen blev afviklet i Hviderusland.

Landstræner håber på VM i Danmark

Det internationale forbund har derfor været under pres fra flere sider. Og med dagens beslutning kan de danske landsholdsspillere muligvis se frem til at løbe på isen på dansk grund, når VM bliver afviklet til maj.

I dag blev det nemlig også vedtaget, at der nu er tre muligheder for, hvor VM skal afholdes. En af de muligheder er Danmark i samarbejde med Letland.

Hvor aktuelt det reelt er, er dog svært at spå om, siger Henrik Bach Nielsen.

- Det er aktuelt, fordi vi er i blandt de tre muligheder. Men det er ikke liv eller død for os, fordi vi havde det i 2018, og kan se frem til at holde det igen i 2025.

Heinz Ehlers var også landstræner for Danmark, da der var VM på hjemmebane i 2018. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det vigtigste har i stedet været at sikre, at en aflysning ikke blev en mulighed. Efter aflysningen i 2020, var det ifølge Henrik Bach Nielsen nødvendigt at sende et signal om, at VM er vigtigt.

- Hvis man gerne vil have det flyttet, så skal man også have en løsning. Og det vigtigste er, at det nu bliver flyttet fra Minsk, og så er andenprioriteten hvor det bliver afholdt, siger han.

Men landstræner Heinz Ehlers kan godt se endnu et VM på dansk jord for sig.

- Jeg håber selvfølgelig, at VM kommer til Danmark. Og forhåbentligt er vi så langt gennem coronaen på det tidspunkt, at der også kan komme tilskuere.

VM skal spilles fra 21. maj til 6. juni.

FacebookTwitter