I direkte duel med broderfolket om OL-billet: 'Når vi er derinde, så er det krig'

Danmarks ishockeylandshold står på tærsklen til at kvalificere sig til OL for første gang nogensinde, når Norge er modstanderen søndag.

Nikolaj Ehlers er topscorer i OL-kvalifikationen med otte point. (Foto: Erik johansen © Ritzau Scanpix)

Det hele kan koges ned til, hvad der sker gennem en times tid på isen i Oslo søndag eftermiddag.

Danmark møder Norge, og vinderen skal til OL.

Bliver det Danmark, der sikrer OL-pladsen, vil det være første gang nogensinde, at Danmarks ishockeyherrer skal deltage ved vinter-OL.

Efter en 4-3-sejr og en udradering på 11-1 af Sydkorea har danskerne spillet sig i en position, hvor skæbnen er i egne hænder, når de løber på isen søndag eftermiddag.

Det har været lige ved og næsten flere gange, når det kommer til OL-kvalifikation, og derfor skal chancen gribes, fortæller landsholdets center Julian Jakobsen.

- Selvfølgelig skal det være nu, men det skal også være om fire år, om 12 år. Men jo, vi skal da kvalificere os til OL.

- Nogle gange har vi været færdige, før det hele startede. Det er vi heldigvis ikke denne gang, så vi glæder os rigtig meget. Der er balance og god stemning på holdet, siger Julian Jakobsen.

Norge har også fejet begge de øvrige hold af banen inden opgøret mod Danmark, og derfor er der lagt op til en decideret gruppefinale mellem danskerne og de norske naboer og ærkerivaler.

- Had er et stærkt ord, men når vi først har trøjerne på, så er vi konkurrenter. Så vil vi vinde, vi vil virkelig slå hinanden. Der er mange, der har krydset klinger på klubholdene, så der må være nogen, der har nogle gode bekendtskaber med nordmændene uden for isen, men når vi er derinde, så er det krig, siger Julian Jakobsen.

  • Julian Jakobsen står noteret for to point i de to hidtidige OL-kvalifikationskampe. (Foto: Beate Oma Dahle © Ritzau Scanpix)
  • Danskerne synger nationalsang efter 11-1-sejren mod Sydkorea. (Foto: Beate Oma Dahle © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Også den danske wing Mikkel Bødker ser frem til mødet med Norge. Der er trods alt lidt mere tænding mod rivalerne, end mod Sydkorea og Slovenien, påpeger han.

- Det nordmændene, og det er dem, vi mindst kan lide, så det bliver rigtig spændende.

- Jeg tror 100 procent, at det bliver en taktisk affære, men samtidig så er én kamp, winner takes all (vinderen tager det hele, red.), det, man spiller for som atlet. Det bliver rigtig fedt, siger Mikkel Bødker.

'En holdmaskine'

Den danske landstræner, Heinz Ehlers, fortæller, at danskerne har 'en sund portion' respekt for den norske modstand, der står mellem Danmark og en OL-billet.

Han fremhæver nordmændenes velorganiserede spil samt nordmændenes største stjerne, NHL-spilleren Mats Zuccarello, som de største styrker på det norske landshold.

- Det er en holdmaskine, der kommer. Jeg ser ingen større forskel mellem første- og fjerdekæden. De har en gameplan, og den følger de systematisk. Det er et godt hold med masser af kvalitet. Det kan godt være, at der ikke er en masse stjerner, men de agerer som hold, og det må være en god fornemmelse for deres træner, at have det sådan.

Den danske landstræner, Heinz Ehlers, fremhæver Mats Zuccarello (th) som nordmændenes farligste individuelle våben. Zuccarello spiller til daglig i NHL hos Minnesota Wild. (Foto: Brad Rempel © Ritzau Scanpix)

Men selvom danskerne fremhæver Norge som et stærkt hold, så er der også stor tiltro til egne evner fra danskernes side.

- De må også kigge på vores hold og tænke, at der er mange, de skal have øjnene op for, siger Heinz Ehlers.

Den vurdering er Julian Jakobsen enig i, og set hen over OL-kvalifikationsturneringen har Danmark sejret relativt komfortabelt i de to hidtidige kampe.

- Jeg tror, selvtilliden på holdet er god, og den skal også være god. Vi har spillet solid ishockey, været gode i powerplay og været stabile hele vejen rundt.

- Det lyder som om, målet er enormt tæt på, men det er det ikke. Det er rigtig langt væk. Det er det, der er så fedt ved sport. Udfaldet kender vi ikke, men vi skal helt sikkert give den en skalle og forhåbentlig rækker det til, at vi vinder gruppen, siger Julian Jakobsen.

Vinder Danmark mod Norge, er gruppesejren og OL-billetten til vinter-legene i Beijing i februar 2022 hjemme.

- Det vil være helt fantastisk at kvalificere os til OL. Det er nok en følelse, som vi forhåbentlig får lov til at føle, hvis vi spiller godt og til vores kapacitet, siger Mikkel Bødker.

Danmark spiller mod Norge i den afgørende OL-kvalifikationskamp søndag klokken 16. Kampen kan følges i LIGA på P3.

FacebookTwitter