Ishockeydirektør siger nej tak til VM i Hviderusland: ’Vi skal ikke have vores drenge til Minsk’

Direktøren i Danmarks Ishockey Union vil have rykket VM væk fra Hviderusland.

Peter Regin er kaptajn for Danmarks ishockeylandshold. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Selvom VM rykker tættere og tættere på, så har Det Internationale Ishockeyforbund fortsat ikke truffet en endelig afgørelse om, hvorvidt det uroplagede Hviderusland skal have lov at beholde værtskabet sammen med Letland.

Efter planen skal den første puck smides den 21. maj, men i Danmarks Ishockey Union synes de, at det er en rigtig skidt idé. I stedet vil de have Hviderusland lagt på is som værtsnation.

Det siger unionens direktør, Ulrik Larsen:

- Vi vil ikke have vores ishockeylandshold til VM i Minsk. Vi vil have, at VM skal afvikles i et andet land.

- Allerede sidste år var der kritiske røster fra flere af vores spillere. Så jeg har meget, meget svært ved at se, at spillerne dukker op til VM i Minsk, hvis ikke der sker noget afgørende, siger han og understreger samtidig, at han forventer en snarlig afklaring fra Det Internationale Ishockeyforbund, IIHF.

Præsident Alexander Lukashenko er glad for ishockey. Her spiller han en opvisningskamp i slutningen af november. (Foto: © ANDREI STASEVICH/BELTA, Scanpix)

Hvad vil du gøre, hvis spillerne ikke vil rejse til VM?

- Jamen så kan jeg hoppe og danse så meget, som jeg har lyst til. Det er landsholdsspillerne, der skal bære de røde og hvide farver. Hvis ikke de vil stille op, så kan vi ikke spille. Men jeg tror simpelthen ikke, at vi kommer så langt ud. Jeg tror, der kommer en løsning fra IIHF forinden. Og det er også mit klare budskab: Der skal findes en anden løsning.

VM skal afvikles – men hvor?

Ulrik Larsen er efter flere møder med nabolandene overbevist om, at alle de nordiske nationer deler Danmarks holdning til Hvideruslands værtskab.

- Det bliver svært, hvis Danmark skal vælge at droppe slutrunden som ene nation. Men jeg er sikker på, at de fire nordiske lande har et meget ens syn på tingene. Og så bliver det noget sværere for det internationale forbund at overse.

- Men indtil videre har vi bare sagt til IIHF, at de må finde en løsning. Det er dem, der er arrangør af VM, og de kender vores holdning, siger han.

Det er beslutningsorganet hos IIHF, som skal tage den endelige beslutning om afviklingen af VM i ishockey. I organet sidder blandt andet ishockeyunionens formand, Henrik Bach Nielsen.

Skulle han sætte sit kryds på en stemmeseddel i dag, ville han stemme for, at kampene blev flyttet væk fra Hviderusland. Men den holdning er det ikke alle i beslutningsorganet, der deler, fortæller han.

- Der er lidt divergerende holdninger til det, men de fleste har svært ved at se en løsning med Minsk som vært, som tingene er i øjeblikket, siger han og understreger, at slutrunden ’for alt i verden’ skal afvikles og ikke aflyses, som det skete sidste år.

Derfor er det nødvendigt, at beslutningsorganet inden længe finder ud af, hvad der skal ske, siger Henrik Bach Nielsen.

- Det er ikke godt for hverken spillere, ledere, sponsorer, fans eller produktet i sin helhed, hvis der kommer en aflysning igen. Det er meget, meget vigtigt for vores produkt og brand, at der bliver spillet.

Ifølge Henrik Bach Nielsen havde Rusland tilbudt at overtage Hvideruslands del af værtskabet sidste år, men da sportsdomstolen CAS den 17. december fældede dom over russerne efter en stor dopingskandale, betød dommen blandt andet, at russerne hverken måtte byde eller tildeles VM-værtskaber de kommende to år.