Ishockeyens største trofæ må undvære koldskål og kammerjunker: NHL-danskerne ude af slutspillet

Ingen danskere kan vinde NHL i år, efter Nikolaj Ehlers natten til tirsdag røg ud af slutspillet

Lars Eller er den eneste dansker som har vundet verdens bedste ishockeyliga, NHL. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

’Stanley Cup’en kommer til Rødovre!’

Sådan lød det til kameraet og dermed millioner af seere, da Lars Eller den 7. juni 2018 blev den første danske ishockeyspiller til at hæve sportens mest prestigefyldte trofæ som bevis på, at han sammen med Washington Capitals havde vundet verdens bedste ishockeyliga, NHL.

Og Stanley Cup’en kom til Rødovre. Et af privilegierne ved at vinde NHL er nemlig, at hver spiller på vinderholdet får én dag sammen mod trofæet. Lars Eller tog den med til den københavnske vestegn og tog en kæmpe mundfuld koldskål af pokalens øverste ’kop’.

Men koldskålen er også det sidste danske islæt Stanley Cup’en har smagt. For de seneste to sæsoner er titlen gået til danskerløse NHL-hold. Som sådan ikke en vild nyhed. Danmark med 5.000 ishockeyspillere er ikke ligefrem nogen ishockeystormagt, ej heller storleverandør til mandskaberne i verdens bedste ishockeyliga.

  • Lars Eller scorede det afgørende mål i finalen og sendte Stanley Cup'en til Washington Capitals. (Foto: © Cal Sport Media, Cal Sport Media)
  • Traditionen tro får alle spillerne på vinderholdet lov til at fejre én dag med Stanley Cup'en. Lars Eller tog den med til Rødovre, hvor flere tusinde mennesker var mødt op for at fejre den danske ishockeystjerne. (Foto: © NILS MEILVANG)
  • Lar Eller (i midten) sammen med Stanley Cup'en og sine forældre Olaf og Margit. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)
1 / 3

Men når nu Cup’en har været i Danmark, giver det forhåbninger om endnu et visit. Sådan lyder det fra Olaf Eller, ishockeyekspert, talentchef i Danmarks Ishockey Union, far til Lars Eller og en af de heldige, som i 2018 fik lov at komme helt tæt på den store pokal.

Faktisk allerede inde den fik dansk jord under fødderne.

- Jeg var i Las Vegas til den afgørende kamp, og efter sejren fik den tætteste familie lov til at komme ind på isen og fejre mesterskabet med spillerne, og også muligheden for at komme helt tæt på Stanley Cup’en, lyder det fra Olaf Eller, som også var til stede da pokalen var på rundtur i Rødovre, hvor Eller mødte Stanley Cup’en for anden gang.

- Det var helt vildt at opleve begejstringen fra alle de danske hockeyfans. Man kunne virkelig mærke, at det gav et ekstra drive hos de mange unge talenter, som drømmer om NHL. Personligt var mødet med pokalen på isen i Vegas det største moment for mig. Anden gang var hypen gået lidt af, griner Eller.

Milepæle for dansk ishockey

Men ak.

2021 bliver ikke året, hvor Stanley Cup’en endnu engang kan mæske sig i koldskål og kammerjunker. Natten til tirsdag røg den sidste mulighed for at få pokalen til Danmark, da Nikolaj Ehlers og Winnipeg Jets tabte deres slutspilsserie til Montreal Canadiens.

Otte danskere har ellers jagtet Stanley Cup’en i denne NHL-sæson. Men selvom det ikke blev til dansk pokalbesøg, har der alligevel været grund til at vejre med dannebrog i verdens stærkeste liga.

Især to danskere har skilt sig ud og præsteret på et ekstraordinært højt niveau. Nikolaj Ehlers i Winnepeg Jets og Oliver Bjorkstrand fra Columbus Blue Jackets.

Ehlers har lavet 46 point i 47 kampe. Et snit på 0,98 point per kamp og dermed det bedste danske pointsnit i NHL nogensinde. Bjorkstrand er noteret for 44 point i 56 kampen, og er dermed første dansker til at blive topscorer for et NHL-mandskab.

- Begge præstationer er milepæle for dansk ishockey, siger Olaf Eller.

- Det bedste ved det er, at de kun er i midten af tyverne, og derfor endnu ikke har nået toppen af deres karrierer, og jeg er sikker på, at vi i de kommende år har meget mere i vente fra de to.

  • Nikolaj Ehlers (i midten) har i denne sæson leveret det bedste pointsnit for en dansker i NHL. 46 point i 47 kampe er det blevet til for nordjyden i Winnepeg Jets. (Foto: © Dan Hamilton, Ritzau Scanpix)
  • Oliver Bjorkstrand (til højre) har været flyvende for Columbus Blue Jackets i denne sæson. Danskeren blev med 44 point topscorer for Columbus. Det er første gang en dansker formår at bliver topscorer for et NHL-hold. (Foto: © Sam Navarro, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Giver appetit på mere

Årets NHL-sæson havde deltagelse af otte danskere. Men kigger man på statistikken for grundspillet, er der ikke nogen tvivl om, at det er Nikolaj Ehlers og Oliver Bjorkstrand, der har trukket det store danske læs.

Og selvom sæsonen sluttede for Bjorkstrand allerede inden slutspillet begyndte, og Ehlers i nat måtte vinke farvel til drømmen om Stanley Cup’en, så kan de to spillere ifølge Olaf Eller tage rigtig meget med fra den forgangne sæson.

- De præstationer, de har leveret, giver helt sikkert appetit på mere for deres vedkommende. Selvfølgelig er der ærgrelse over ikke at være med, når det hele spidser til, men når den skuffelse har lagt sig, er jeg sikker på, de kommer stærkere ind til den kommende sæson.