Ishockeyformand mistænkt for medvirken til dødsvold

Brutalt overfald på demonstrant i Minsk sætter det internationale ishockeyforbund under pres. Forbundet overvejer at fratage Hviderusland værtskabet for VM i ishockey

Den hviderussiske opposition stemplede i august præsident Aleksander Lukashenkos (billedet) genvalg som svindel. Det udløste et folkeligt oprør, og Roman Bondarenko er et af mindst fem dødsofre for de politiske kampe, som nu har stået på i over 100 dage. (Foto: © Andrei Stasevich, Scanpix)

Om aftenen den 11. november i år blev den 31-årige hviderusser Roman Bondarenko på åben gade i Minsk tævet af en gruppe civilklædte og maskerede mænd, som smed ham ind i en varevogn og kørte ham til den nærmeste arrest.

Ifølge vidner til overfaldet var Roman Bondarenkos eneste forbrydelse, at han havde spurgt de maskerede mænd, hvorfor de fjernede de hvide og røde bånd, som modstandere af Hvideruslands politiske regime siden august har hængt op overalt i landet som symboler på deres igangværende kamp for frihed og demokrati i den tidligere Sovjetrepublik.

Senere på aftenen blev Roman Bondarenko i bevidstløs tilstand overført fra arresten til et nærliggende sygehus. Her blev han dagen efter erklæret død af sine kvæstelser.

Paramilitær gruppe

Roman Bondarenko er et af mindst fem dødsofre for de politiske kampe, der har hærget Hviderusland, siden oppositionen i august stemplede præsident Aleksander Lukashenkos genvalg som svindel og udløste et folkeligt oprør, som nu har stået på i over 100 dage.

Men hans død har vakt langt større medieopmærksomhed end de øvrige dødsofre. Og det skyldes, at der i den gruppe af maskerede mænd, som tævede Roman Bondarenko, ifølge flere hviderussiske nyhedsmedier befandt sig to nære venner af præsident Lukashenko: Den tidligere ishockeyspiller Dmitriy Baskov og den tidligere kick-boxer Dmitry Shakuta.

Begge er erklærede tilhængere af Lukashenkos 26 år lange regime og tilknyttet den sportsglade præsidents private ishockeyhold som henholdsvis træner og spiller. Et showhold, der har til opgave at iscenesætte præsidenten som en folkehelt, der stadig kan begå sig i landets nationalsport.

Den tidligere kick-boxer Dmitry Shakuta var ifølge flere hviderussiske medier en del af den gruppe, der tævede Bondarenko. (Foto: © Foto: Belarusian Sport Solidarity Foundation)

Og ifølge organisationen Belarusian Sport Solidarity Foundation er Dmitriy Baskov og Dmitry Shakuta også med i en ’paramilitær gruppe’ af loyale Lukashenko-tilhængere, som er kendt for at undertrykke præsidentens kritikere med vold.

Gruppen, som af indbyggerne i Minsk kaldes ’Baskovs team’, har i ugevis kørt rundt i den hviderussiske hovedstad om aftenen for at fjerne oppositionens hvide og røde symboler. Og den slår hårdt ned på alle, der kommer i vejen.

- Jeg havde aldrig troet, at sportsfolk ville deltage i vold. Sport handler også om magt, men ikke om magt til at slå ihjel, siger Belarusian Sport Solidarity Foundations formand, den tredobbelte OL-medaljevinder i svømning Aleksandra Herasimenia, til DR Sporten.

Afslørende videooptagelser

Efter gruppens overfald på Roman Bondarenko har hviderussiske nyhedsmedier kortlagt hændelsesforløbet ved hjælp af vidneudsagn og private videooptagelser af overfaldet.

Videooptagelserne afslører, at Dmitry Shakuta slog og sparkede Roman Bondarenko hårdt flere gange, mens Dmitriy Baskov overværede volden uden at gribe ind.

- Men i den nuværende situation i Hviderusland er det ikke sandsynligt, at nogen af dem bliver retsforfulgt. Derfor undersøger oppositionsledere nu muligheden for at retsforfølge dem ved en international domstol, siger Aleksandra Herasimenia.

Selv om de hviderussiske medier ikke har kunnet dokumentere, at Dmitriy Baskov deltog aktivt i overfaldet på Roman Bondarenko, er det hans tilstedeværelsegerningsstedet, der vækker mest opsigt i Hviderusland.

For Dmitriy Baskov er formand for Hvideruslands ishockeyforbund og leder af den organisationskomite, som efter planen skal arrangere VM i ishockey i Hviderusland og Letland fra 21. maj til 6. juni næste år.

Indberettet til forbund

Ishockeyformandens tilstedeværelse under overfaldet på Roman Bondarenko fik derfor i mandags Belarusian Sport Solidarity Foundation til at sende en længere redegørelse om sagen til det internationale ishockeyforbund, IIHF.

Med redegørelsen fulgte en opfordring til forbundet om at fratage Hviderusland værtskabet for VM, som Letlands regering heller ikke længere ønsker at dele med Hviderusland på grund af Lukashenkos voldsregime.

Samme dag udstedte Letlands udenrigsminister Edgars Rinkevics et indrejseforbud til både Dmitriy Baskov og Dmitry Shakuta, som han begrundede med overfaldet på Roman Bondarenko:

- Det er ikke den slags hockey, vi har brug for, fastslog udenrigsministeren.

I tirsdags tog Dmitriy Baskov imidlertid afstand fra beskyldningerne om, at han medvirkede til Roman Bondarenko død.

Formanden for Hvideruslands ishockeyforbund Dmitriy Baskov var ifølge flere medier også en del af den gruppe, der overfaldt Roman Bondarenko. (Foto: © Foto: Belarusian Sport Solidarity Foundation)

I en udtalelse, skrev den mistænkte ishockeyformand:

- Jeg har aldrig lagt skjul på min civile stilling og vil ikke skjule den. Og det faktum, at min personlige borgerlige holdning er i strid med holdningen hos mange, er jeg sikker på ligger til grund for anklagerne imod mig for noget, jeg intet har med at gøre.

Ishockey-VM vakler

Men det internationale pres på IIHF har tilsyneladende virket. Også selv om det internationale ishockeyforbund i måneder har fastholdt, at Hviderusland er valgt som VM-vært efter en demokratisk afstemning, og at forbundet principielt er modstander af at blande sport og politik.

I onsdags udtalte IIHF-formand Rene Fasel således, at situationen i Hviderusland har givet anledning til alvorlige diskussioner i forbundet:

- Der er spørgsmål vedrørende Hviderusland, som vi er nødt til at tage seriøst, fordi der er en betydelig risiko for, at de nuværende udfordringer i Minsk, regeringsholdningen i Letland og COVID 19-pandemien vil have væsentlig indflydelseVM, sagde Rene Fasel.

Rygter om Rusland

Efter den udmelding forlød det torsdag aften i internationale nyhedsmedier, at Rene Fasel allerede var rejst til Moskva for at forhandle med Rusland om en mulig overtagelse af Hvideruslands VM-værtskab.

Men det afviser formanden for Danmarks Ishockey Union, Henrik Bach Nielsen, overfor DR Sporten:

- Jeg har selv deltaget i denne uges møder om sagen i IIHF’s Council. Og jeg kan klart afvise, at vi har besluttet at flytte VM fra Hviderusland til Rusland, siger Henrik Bach Nielsen.

- På baggrund af en ekspert-rapport har vi diskuteret alle mulige forhold vedrørende VM i Hviderusland. Men intet er besluttet. Vi forhandler ikke med andre lande, før vi eventuelt først er blevet enige om at flytte VM fra Hviderusland. Og dertil er vi slet ikke nået endnu.

Her ses et uddrag af det brev, som Belarusian Sport Solidarity Foundation har sendt til det internationale ishockeyforbunds formand, Dr. Rene Fasel.

Ifølge Henrik Bach Nielsen kan det internationale ishockeyforbund godt vente yderligere et par måneder med at træffe den endelige beslutning.

Benzin på bålet

Den danske ishockeyformand tilføjer dog, at hans bekymring for urolighederne i Hviderusland ikke er blevet mindre, siden urolighederne i landet brød ud. Bekymringen gælder både volden i gaderne og risikoen for Corona-smitte:

- For mig har sikkerheden og sundheden for spillere og fans højeste prioritet. Men situationen i Hviderusland er ikke kølet ned siden august, siger Henrik Bach Nielsen.

- Og hvis historien om Hvideruslands ishockeyformand bliver bekræftet som sand, er det helt klart, at det ikke er foreneligt med at afholde VM i Hviderusland. Det vil være som at hælde benzin på bålet. Men foreløbig har jeg kun hørt om historien fra medierne. Det er endnu ikke en sag, vi har diskuteret i IIHF Council.

Olympisk topleder

Ifølge Aleksandra Herasimenia har Belarusian Sport Solidarity Foundation imidlertid ikke tænkt sig at slippe sagen.

For den mistænkte ishockeyformand er også medlem af bestyrelsen i Hvideruslands olympiske komite, hvor præsident Lukashenko er formand.

Og nu vil organisationen bruge dødsvold-sagen til at dokumentere overfor den internationale olympiske komite, IOC, at den nationale olympiske komite i Hviderusland spiller en politisk hovedrolle i landet:

- Vi sender en redegørelse til IOC om Dmitriy Baskovs rolle i voldssagen en af de nærmeste dage, siger Aleksandra Herasimenia.

Hun har i forvejen bedt IOC om hjælp til stoppe den nationale olympiske komites diskrimination imod hviderussiske atleter. Mange af dem blevet fyret fra landsholdet og har mistet deres økonomiske støtte, fordi de har brugt deres ytringsfrihed til at deltage i demonstrationerne imod Lukashenko.

Hidtil har IOC imidlertid blot bedt om yderligere dokumentation i sagen, men det er nu på vej.

- Vi har foreløbig skaffet dokumentation for, at syv atleter er blevet diskrimineret af vores olympiske komite, men vi arbejder på at dokumentere mange flere sager, siger Aleksandra Herasimenia.

Grotesk overlap

I olympisk sammenhæng er Hviderusland medlem af de europæiske landes sammenslutning af olympiske komiteer, EOC, hvor formanden for Danmarks Olympiske Komite, Niels Nygaard, er fungerende formand.

Forelagt sagen om Dmitriy Baskov påståede medvirken til dødsvold og de hviderussiske atleters nye henvendelse til IOC, siger danskeren:

- Der er et grotesk overlap mellem personer i bestyrelsen for den nationale olympiske komite i Hviderusland og det hviderussiske statsapparat. Derfor er det også interessant, at atleterne nu sender ny dokumentation for, at den olympiske komite har brudt reglerne.

Samtidig understreger Niels Nygaard, at han synes, det er godt, at det internationale ishockeyforbund nu overvejer at fratage Hviderusland værtskabet for VM i ishockey:

- Men med hensyn til en eventuel inddragelse af Rusland, bør en mulig aftale afvente den endelige CAS-afgørelse i den russiske statsdopingsag, som forventes at blive offentliggjort inden nytår.