Ishockeyklub dækkede over træners misbrug af spiller, fordi holdet var midt i slutspillet

NHL-klubben Chicago Blackhawks dækkede i 2010 over en træner, der seksuelt misbrugte en spiller.

Kyle Beach i aktion for det svenske hold HV71. (Foto: 62360 Mikael Fritzon / TT © Mikael Fritzon)

Verdens bedste ishockeyliga, NHL, og amerikansk ishockey generelt er ramt af en skandale, der kun er vokset siden offentliggørelsen af en uvildig advokatundersøgelse af en spillers beskyldninger om, at et stabsmedlem i spillerens daværende klub, Chicago Blackhawks, havde seksuelt misbrugt ham i 2010.

Spilleren, Kyle Beach, spiller nu i den tyske tredjedivision, Oberliga, men i 2010 var han et lovende talent i Chicago Blackhawks, der havde valgt ham som nummer 11 i draften i 2008. Men i 2010 blev Beach seksuelt misbrugt af en videoanalytiker, Brad Aldrich, i Blackhawks.

Rapporten, der blev offentliggjort i slutningen af oktober, skitserer et særdeles grumt forløb for Beach. Ifølge rapporten indberettede Beach overgrebet til klubben inden for en uge, men klubben valgte at dække over hændelsen.

Ifølge rapporten valgte klubben at dække over hændelsen, fordi man var midt i NHL-slutspillet, og derfor ikke ville ’forstyrre holdets kemi’ midt i det vigtige slutspil, hvor Blackhawks endte med at gå hele vejen og vinde Stanley Cup.

- Det står klart, at efter at være blevet informeret om Aldrichs påståede sexchikane og dårlige opførsel mod en spiller, blev der ikke handlet i tre uger.

- Derfor er Blackhawks egen politik om sexchikane, som krævede efterforskning af alle indberetninger af sexchikane straks og grundigt, blev overtrådt, lyder det i rapporten.

Blackhawks-holdet blev hyldet i hjembyen, Chicago, for at vinde Stanley Cup-trofæet i 2010. Men undervejs i NHL-slutspillet havde klubben dækket over en anklage om seksuelle krænkelser i klubben. (Foto: JEFF HAYNES)

I de tre uger, hvor klubben dækkede over hændelsen, fortsatte Aldrich sit arbejde og rejste med holdet, mens det var på vej mod Stanley Cup-triumfen. I løbet af den periode gjorde Aldrich tilnærmelser mod en praktikant i klubben, hvor han, ifølge rapporten, gramsede på praktikanten.

Da klubben efter de tre uger involverede HR-afdelingen, blev der heller ikke iværksat en efterforskning, og i stedet blev Aldrich tilbudt at opsige sin stilling, hvilket han gjorde. Siden har han begået yderligere seksuelle forbrydelser, som han er blevet idømt fængselsstraf for.

Chicago Blackhaws har efterfølgende undskyldt til Kyle Beach for håndteringen af sagen tilbage i 2010 og forsikret, at der er sket forbedringer i organisationen.

- Først og fremmest vil vi gerne anerkende og rose Kyle Beachs mod til at stå frem. Som organisation gentager Chicago Blackhawks vor dybeste undskyldninger til ham for det, han har været igennem, og for organisationens undladelse af at reagere straks, da han modigt bragte denne sag frem i 2010.

- Det var utilgiveligt af de daværende ledere af Blackhawks-organisationen at forsinke handling vedrørende den indberettede seksuelle forbrydelse, lyder det fra Chicago Blackhawks.

Kyle Beach slog aldrig igennem i NHL, men har spillet i både svenske, tyske og østrigske klubber. (Foto: 62360 Mikael Fritzon / TT © Mikael Fritzon)

Flere hoveder ruller

Det var først i maj i år, da Beach sagsøgte Blackhawks for håndteringen af sagen i 2010, at hændelsesforløbet så offentlighedens lys.

Det fik straks klubben til at igangsætte en uvildig advokatundersøgelse, som mundede ud i førnævnte rapport. De to tilbageværende medlemmer af Chicago Blackhawks ledelse, som var med til at dække over sagen i 2010, trådte tilbage sidst i oktober, da rapporten blev offentliggjort.

Al MacIsaac og Stan Bowman måtte træde tilbage fra deres poster som Senior Vice President of Hockey Operations og general manager henholdsvis. Desuden er Bowman trådt tilbage fra en rolle som general manager for USA’s ishockeylandshold.

Også den daværende cheftræner fra Chicago Blackhawks, Joel Quenneville, har opsagt sin stilling som cheftræner for Florida Panthers, som han kom til i 2019 efter ti år i Chicago Blackhawks.

Kyle Beach, som i rapporten fremstår anonym, afslørede sig selv som offeret i slutningen af oktober. På Twitter skriver han, at han er taknemlig for ’al den kærlighed og støtte’, han har oplevet siden, han stod frem, men at han også kun ser kampen som netop begyndt.

- Selvom resultaterne af undersøgelsen er blevet offentliggjort, og Blackhawks har undskyldt, så er min kamp først begyndt, fordi Blackhawks fortsætter med at forsøge at ødelægge min sag i retten, skriver Beach på Twitter.

NHL har idømt Chicago Blackhawks en bøde på 2 millioner dollar for ’utilstrækkelige interne procedurer og utilstrækkelig og utidig reaktion’ i behandlingen af sagen, da Beach gik til klubben og fortalte om hændelsen.

FacebookTwitter