Ishockeylandsholdet er havnet i en 'helvedesgruppe' ved VM: 'Spillerne skal individuelt gøre et godt VM'

Danmark er blandt andre i gruppe med Rusland, Tjekkiet og Sverige ved VM, der begyndte fredag.

Ishockeylandsholdet tager hul på VM lørdag formiddag med en kamp mod Sverige. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

- Vi forsøger selvfølgelig at vinde alle kampe, men vi ved godt, at det ikke kommer til at ske i den helvedesgruppe, vi er havnet i, siger Danmarks ishockeylandstræner, Heinz Ehlers, til Ritzau.

Så er linjen ligesom lagt for det VM, som det danske ishockeylandshold er til i disse dage. Fredag blev de fire første kampe spillet, men det er først lørdag, at det danske hold træder ind på isen ved VM i Riga, Letland.

Men der er også flere friske ansigter med i den danske VM-trup. Tre af spillerne i den danske VM-trup debuterer ved VM, mens yderligere tre kun har været til VM en enkelt gang før.

Frederik Dichow, Niklas Andersen og Alexander True har aldrig været til VM, mens Nick Olesen, Nicolai Meyer og Oliver Larsen er med for anden gang.

For selvom landsholdet så småt er ved at gennemgå et generationsskifte, og der ikke er nedrykning til B-VM på spil, så er det på ingen måde et "gratis" VM ifølge Olaf Eller, der talentchef i Danmarks Ishockey Union.

- Det er stadig et resultat-VM. For os er det en stor præstation, hvis vi kan nå kvartfinalen, og det er det også med den gruppe, vi er i, men ikke en fuldstændig umulighed, siger han.

For der er ifølge Olaf Eller en 'kæmpe række' af spillere, der nærmer sig de sidste år af karrieren. Derfor er det vigtigt, at de nye og unge spillere kommer ind omkring landsholdet, så niveauet kan holdes højt.

- Det gradvise generationsskifte er stille og roligt i gang, og det gør vi over de næste tre-fire år, hvor vi ser en række spillere, der kommer til at spille deres første eller andet VM.

- Vi arbejder hårdt på, at næste generation kan løfte niveauet. Men der er et skridt op, det må vi sige. I toppen af det snakker vi om spillere, der har spillet 6-700 kampe i NHL. De begynder at nærme sig udløbsdatoen, og det kan godt være, at de ikke er verdensklassespillere, men de er tæt på, og det er nogle store skøjter, der skal udfyldes, siger Olaf Eller.

Han nævner spillere som Frans Nielsen, Lars Eller og Peter Regin blandt andre, der har stor erfaring fra NHL, men også nærmer sig karrierens efterår.

  • Lars Eller har spillet 798 kampe i NHL, hvor han også har vundet Stanley Cup en enkelt gang med Washington Capitals. (Foto: Alex Brandon © Scanpix)
  • Peter Regin har været på isen i NHL 243 gange. (Foto: Rhona Wise © Scanpix)
  • Frans Nielsen har 846 kampe i verdens bedste ishockeyliga. (Foto: Jerome Miron © Scanpix)
1 / 3

Men de unge spillere skal også lære og mærke, hvad det vil sige at være til en slutrunde som et VM. For selvom mange NHL-spillere ikke er frigivet til VM af deres klubber, så er niveauet til VM stadig meget højt, fastslår Olaf Eller.

- De unge spillere skal få følelsen af, hvad det betyder at spille mod Europas bedste spillere. Og så skal man jo ikke tage fejl af, at selvom de spiller mange kampe i hverdagen, så er det relativt få perioder, hvor de spiller syv kampe på 10-11 dage. Det er en fysisk og mental test ud over det sædvanlige. Det skal man også lære, siger han.

Men det er ikke kun VM, der er på spil. For flere af NHL-spillerne ventes at blive frigivet til kvalifikationen til vinter-OL, for slutspillet i NHL er senest færdigt i juli, og OL-kvalifikationen er først i august.

Det giver trængsel i truppen, hvor spillerne skal holde sig til, hvis de vil med til OL-kvalifikationen. Danmark er i gruppe med Norge, Slovenien og Sydkorea i kvalifikationen til vinter-OL, der afholdes i 2022 i Beijing.

- Spillerne skal individuelt gøre et godt VM. Holdets resultat bliver, hvad det bliver. Uanset om Danmark bliver verdensmester eller nummer 15, så vil det være spillernes individuelle præstationer, der afgør, hvem der skal spille i OL-kvalifikationen i slutningen af august, siger Olaf Eller.

Men uanset, at de yngre og nye ansigter på landsholdet træder ind i en stejl læringskurve, så skal det aldrig ske på bekostning af landsholdets kvalitet, understreger Olaf Eller.

- Vi skal stille det stærkeste landshold hver eneste gang, vi spiller, og vi skal sikre, at de ældre spillere oplærer de unge. Det er jeg sikker på, at de ældste spillere er opmærksomme på, og giver de yngre spillere små hints, så vi får dem uddannet og får en stille og rolig overgang.

Danmark spiller første kamp ved VM mod Sverige. Det er lørdag formiddag klokken 11.15. Kampen kan ses på TV2 Sport.

FacebookTwitter