Ishockeylegenden takker af: Nedslag i en stor karriere

Morten Green spiller sin sin sidste landskamp i dag. Tidligere og nuværende landsholdskammerater ser tilbage på højdepunkterne i hans VM-karriere.

Morten Green spiller sin sidste landskamp i dag mod Italien. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Ishockeylandsholdets kaptajn, Morten Green, spiller mandag eftermiddag sin 316. og sidste kamp i en landsholdskarriere, der har strakt sig over næsten 19 år.

Her fortæller tidligere og nuværende landsholdskammerater om Greens karriere med udgangspunkt i højdepunkter fra nogle af de 19 VM-turneringer, han har været med til.

1999: Første VM (B-VM i Danmark)

Fortalt af Frederik Åkesson (15 VM-turneringer 1989-2005):

Her ses Frederik Åkesson i 1999. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Vi havde jo set ham i ligaen, hvor han allerede som 17-18-årig spillede som en, der havde været med i mange år. Hans teknik og spilforståelse var forud for sin tid, og han kunne nogle ting, som ingen andre kunne i hans alder.

- Vi vidste godt, at det kun var et spørgsmål om tid, før han ville komme på landsholdet.

- Han debuterede i en turnering i Ungarn i efteråret 1998, hvor jeg i øvrigt havde fornøjelsen af at lave en assist til hans første landskampsmål.

- Han kom ind i VM-truppen midt i turneringen direkte fra et U-VM og var rimelig ydmyg omkring det hele. Han havde respekt for de ældre i truppen og var i det hele taget en god dreng.

- Nogle unge talenter tror, de allerede er slået igennem, før de har præsteret noget. Sådan har Morten aldrig været. Han vidste, at han skulle kæmpe hårdt.

2003: Første A-VM

Fortalt af Jesper Duus (15 VM-turneringer 1987-2010):

Jesper Duus (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

- I 1999 var han en lille dreng, men fire år senere var det noget andet. I 2003 skulle man finde nogen, der kunne tage skridtet op på A-niveau, og det krævede noget specielt. Det var man ikke i tvivl om, at Morten Green kunne.

- Han havde tricks og tekniske kvaliteter, men jeg hæftede mig især ved, at han næsten altid tog de rigtige beslutninger på isen. Han tabte aldrig hovedet, og jeg havde en fornemmelse af, at han altid var i fuld kontrol.

- Han var en utrolig smart spiller. Spørger du mig, er det et af de største talenter i dansk ishockey nogensinde.

2010: Første VM-kvartfinale

Fortalt af Jesper Damgaard (17 VM-turneringer 1994-2010):

- Vi havde begge været med fra dagene i B-gruppen, og dengang var oprykning egentlig det højeste, vi kunne opnå. Men i 2010 nåede vi så helt frem til kvartfinalen. Det var en fuldstændig sindssyg følelse.

- Vi startede med at slå Finland og USA, og jeg får stadig gåsehud, når jeg snakker om det. Ingen af os, der var med, vil nogensinde glemme det.

- Som spiller havde Morten Green dengang lidt mere fart i skøjterne, hvor han i dag lever mere på sin enorme rutine og klogskab.

Jesper Damgaard spillede med Morten Green i mange år. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

- Morten og jeg havde været klubkammerater i sæsonen op til det VM, ligesom vi havde været tidligere i karrieren.

- Vi var meget sammen og delte mange værdier og idéer. Med årene voksede han til at være en leder.

- Da det vidste sig, at jeg måtte stoppe, var det helt naturligt, at han skulle tage over som kaptajn. Set i bakspejlet har det jo også været det helt rigtige valg.

- Hans landsholdskarriere er fantastisk, og det er ligegyldigt, hvilken sportsgren man sammenligner med.

- Han er nok en uddøende race og den sidste af de store landsholdsstjerner fra den generation, der voksede op med, at landsholdet var det, der betød mest.

2011: Første VM som kaptajn

Fortalt af Jesper B. Jensen (7 VM-turneringer siden 2011):

Jesper B. Jensen. (Foto: Jan Korsgaard © Scanpix)

- Jeg kom ind omkring landsholdet første gang i 2010, og han var en af dem, der fik os unge til at føle os velkommen, og føle at vi var en del af holdet.

- Da Jesper Damgaard måtte stoppe inden VM i 2011, skulle der udnævnes en ny kaptajn, og jeg tror ikke, der har været så meget at rafle om.

- 2011 blev også mit første VM, og jeg husker, at han snakkede meget med mig, men han stillede også krav og kom med konstruktiv kritik. Han var en god leder, som han har været lige siden.

- Han har altid sat landsholdets og unionens ambitioner højt, nærmest højere end sine egne. Han har jo båret det landshold på sine skuldre lige siden.

2017: Sidste VM

Fortalt af Sebastian Dahm (6 VM-turneringer siden 2009):

Sebastian Dahm i aktion for Danmark ved VM i Tyskland. (Foto: Jan Korsgaard © Scanpix)

- Jeg var med til VM første gang i 2009, og der er sket en tydelig udvikling med Morten Green i de år.

- Dengang var der flere ældre spillere på holdet, blandt andet Kim Staal og Jesper Damgaard, og da var Green mere en del af en gruppe. Efter Damgaards stop fik han en helt ny rolle, som han tog til sig med det samme.

- Han har altid været god til at tage sig af de unge spillere, men man skal ikke tage fejl: Han siger tingene ligeud. Hvis noget ikke er godt, så får man det at vide.

- Og modsat, hvis pressen har været hård ved os, er han den første, der siger: Hey, nu skal vi ikke hænge med hovederne, for vi gav alt. Det kan betyde meget, at kaptajnen siger sådan nogle ting.

- Det er imponerende, at han i sin sidste sæson stadig kan være afgørende i kampene. Det var han mod Finland og Norge i optakten til VM, og han var det også i straffekonkurrencen mod Slovakiet.

- Vi har alle den ambition, at vi skal give ham en ordentlig afslutning. Det skylder vi ham.

/ritzau/

FacebookTwitter