Ishockeypræsident mødtes med Lukasjenko for at diskutere VM i Hviderusland: ’Vi er under stort pres’

Der er fortsat stor usikkerhed omkring, hvorvidt Hviderusland skal være vært for VM i ishockey.

En glad Alexander Lukasjenko (til venstre) giver her hånd til René Fasel under mødet i Minsk. (Foto: NIKOLAI PETROV/BELTA © Scanpix)

Som forholdene er lige nu, siger Danmark nej til VM i Hviderusland. Det samme gør Sverige.

Ja, sågar medværterne fra Letland siger nej til at arrangere verdensmesterskaberne sammen med Hviderusland, når pucken efter planen skal smides i isen til maj.

Alligevel forsøger Det Internationale Ishockeyforbund, IIHF, nu at gå i dialog med Hviderusland om, hvordan værtskabet kan afholdes trygt i den østeuropæiske republik.

Siden august har der været både demonstrationer og uroligheder, efter Alexander Lukasjenko blev genvalgt som præsident i landet, og mandag mødtes IIHF’s præsident, René Fasel, med netop Hvideruslands præsident for at diskutere, hvad der kan gøres for at finde en løsning.

Efterfølgende sagde ishockeypræsidenten til det russiske nyhedsbureau Tass.

- Jeg er meget glad for, at vi nu har haft muligheden for at diskutere situationen. Den er lidt anderledes end i 2014, hvor der også var pres udefra, men det hele endte med at blive et fremragende mesterskab, lød med henvisning til den seneste gang, hvor Hviderusland var vært for VM.

Samtidig understregede Fasel, at han var opmærksom på, at flere nationer i øjeblikket monitorerede situationens alvor i Hviderusland.

- Det har sat Det Internationale Ishockeyforbund under stort pres, at der er opstået problemer i Hviderusland, sagde han videre.

Ansvaret ligger hos IIHF

Efter mødet med René Fasel var Alexander Lukasjenko ikke meget for at påtage sig sin del af ansvaret for de kritiske røster, der blandt andet er kommet fra Danmarks Ishockey Union.

Det danske forbund har offentligt fortalt, at flere spillere ikke ønsker at rejse til Hviderusland, når situationen var så tilspidset, som tilfældet er i øjeblikket.

Men den knude skal det internationale forbund løse, sagde Alexander Lukasjenko.

- Hvis IIHF formår at dæmpe det omkringliggende pres, som Hviderusland er sat under, så kommer vi til at være vært for VM. Men formår IIHF ikke at håndtere det politiske pres, der komme fra nogle specifikke lande, så kommer vi ikke til at være vært for VM, sagde han og sendte herefter et slagskud af en kommentar afsted mod René Fasel og det internationale forbund.

- Det hele ligger på jeres skuldre. Og jeg bakker naturligvis op omkring din seneste udmelding, som lød, at sport skal forene lande og ikke splitte dem. Sport og politik skal ikke blandes, lød det fra Lukasjenko, der samtidig meldte nationen klar til at afholde hele slutrunden selv, hvis fortsat ikke Letland ønsker at dele værtskabet med hviderusserne.

Det er offentligt kendt, at Hvideruslands præsident er glad for ishockey. Her ses han under en showkamp tilbage i november. (Foto: NIKOLAI PETROV/BELTA © Scanpix)

- Hvis ikke Letland vil afholde VM sammen med os, så kommer Hviderusland til at afholde VM selv. Og det bliver det bedste VM i historien, sagde han til det hviderussiske nyhedsbureau, BelTA.

VM i ishockey begynder efter planen den 23. maj i år.