Kun en sejr tæller for Danmark i skæbnekamp mod Tjekkiet: 'Den er lille, men de har en chance'

Danmark skal slå Tjekkiet, hvis det skal blive til en kvartfinaleplads ved VM i ishockey.

Alexander True fejrer sin scoring mod Hviderusland. Mandag gælder det Tjekkiet for det danske landshold. (Foto: GINTS IVUSKANS © Ritzau Scanpix)

Der har givetvis siddet en flok danskere på et hotel et sted i Riga, hvor der lige nu afholdes VM i ishockey, og heppet gevaldigt meget på Slovakiet i søndagens kamp mod Sverige.

For egen skæbne er ude af hænderne for Danmark i forhold til, om det skal blive til en plads i kvartfinalerne. Derfor er det et større regnestykke, der skal gå op for danskerne.

En af mulighederne var, at Slovakiet slog Sverige, men sådan gik det ikke. Svenskerne vandt 3-1, og derfor må Danmark nu sætte sin lid til, at andre resultater flasker sig.

Sverige skal tabe til russerne mandag aften og så skal Danmark vinde i ordinær tid mod Tjekkiet, hvis danskerne skal med i kvartfinalerne.

Det er ikke ubetinget usandsynligt, at russerne kan slå et svensk hold, der ikke helt har fundet melodien ved VM.

Men har danskerne overhovedet en chance mod tjekkerne, der i ishockey-sammenhæng er en gedigen stormagt, når de to hold mødes mandag eftermiddag?

Tjekkiet har været verdensmester seks gange, og en enkelt gang er det blevet til olympisk guld. Men danskerne er ikke helt uden chancer, vurderer landsholdslegenden Kim Staal.

Han har flere gange set danskerne levere flotte præstationer ved VM. Både i den overraskende sejr mod Sverige, men også i nederlagene mod Slovakiet og Rusland.

- Danmark har en chance. Den er lille, men de har en chance.

- Det kræver, at man spiller sådan en kamp, som man har gjort flere gange ved VM, hvor man får kampene langt hen, hvis de skal slå Tjekkiet, siger Kim Staal.

Kim Staal havde selv en mere end 20 år lang karriere på topplan. Her er han i landsholdsdragten, som han bar for første gang på seniorplan i 1996. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Kim Staal hæfter sig ved, at mens tjekkerne unægteligt ser skræmmende ud med en trup, der tæller seks NHL-spillere, så har danskerne også vist lovende takter ved slutrunden i Letland.

- Det er et megastærkt hold. Tjekkerne er helt klart et kvartfinalehold, hvis man kigger på holdet på papiret. Men det burde svenskerne jo også være i forhold til os, men nu slog vi dem, siger Kim Staal.

Er der nogen, der har set et mål?

Efter kampen mod Storbritannien, som Danmark vandt 3-2 efter overtid, efterlyste landstræner Heinz Ehlers flere mål. Kim Staal forstår landstræneren, men han hæfter sig også ved, at spillet trods alt er godt.

- Jeg er meget imponeret over det danske spil. Jeg ved godt, at der er nogen, der siger, der mangler det ene og det andet fremad, og det kan vi godt blive enige om, men Danmark står godt og spiller pucken rigtig, rigtig godt fremad i banen. Der er rigtig mange positive ting, siger Kim Staal.

Nicklas Jensen er dansk topscorer ved VM. Han står noteret for syv point - fire scoringer og tre assist. (Foto: GINTS IVUSKANS © Ritzau Scanpix)

Man kommer ikke udenom, at Tjekkiet er favorit til kampen, pointerer Kim Staal. Men holdånden på det danske landshold, hvor alle spillerne giver den gas skal udnyttes.

- Chancemæssigt skal tjekkerne jo vinde mange, mange flere gange end danskerne. Men de skal vinde, og der er en sindssyg god energi på det danske hold. De knokler og står helt vildt godt. Så er chancen større for, at man kan lave den kamp, siger Kim Staal.

Han ser nogle gode strukturer på holdet, og det kan være en del af opskriften på at skabe overraskelsen mod Tjekkiet.

- Man er ikke så længe i egen zone, som man plejer at være, og forsvaret er rigtig godt. Sebastian Dahm står også godt. Det er det, der danner grunden for, at man skal slå nogle af de store hold, eller være med, som Danmark egentlig også var mod Slovakiet og russerne, og danskerne slog også Sverige.

- Det var det, man så mod Sverige, hvor man får et tidligt mål i powerplay, og så har modstanderen ikke sin bedste dag, og så rammer man bare en stemning, siger Kim Staal.

Det er den stemning, landsholdet skal ramme mod Tjekkiet, hvis danskerne skal have en chance. Og Kim Staal er ikke ubetinget afvisende for, at det kan ske.

- Jeg spiller ikke mine sparepenge på, at Danmark slår Tjekkiet, men jeg har en fornemmelse af, at de danske drenge kan gøre et eller andet. Det føles rigtig fedt, siger Kim Staal.

Danmark spiller mod Tjekkiet klokken 15.15.

FacebookTwitter