Olaf Eller spår varme ishockey-herrer succes ved VM, men: 'Der er ikke råd til fejl'

DR Sportens ishockey-ekspert, Olaf Eller, tror på, at Danmark kan gentage bedriften fra OL.

Frans Nielsen og Danmark åbner VM mod Kazakhstan. (Foto: David W Cerny © Ritzau Scanpix)

Lørdag indleder de danske ishockeyherrer VM mod Kasakhstan i en kamp, Danmark helst skal vinde. Både for at få et tidligt boost i gruppespillet, men også fordi konkurrencen er hård i VM's Gruppe A, selvom forholdsvis upåagtede Frankrig har overtaget de udelukkede russeres plads.

Danmark er med for 19. gang i træk.

Målet for de danske herrer er i første omgang en plads i kvartfinalen, som de bedste fire fra hver gruppe kvalificerer sig til. Ved VM er der to grupper med otte hold i hver.

DR Sportens ishockeyekspert, Olaf Eller, giver nedenfor sin vurdering af de danske chancer, samt hvem og hvad man skal holde øje med i turneringen.

Danmarks chancer

Det er kollektivet, som skal spille Danmark til VM-succes. (Foto: TERJE PEDERSEN © Terje Pedersen / NTB)

Den danske vej til kvartfinalen er blevet en smule nemmere, efter Rusland, som var det eneste hold, Danmark tabte til ved OL, blev udelukket grundet krigen i Ukraine.

Men der gemmer sig stadig stærke modstandere som Canada og Tyskland i Danmarks gruppe, så det er bestemt ingen selvfølge, at Danmark går videre, mener Olaf Eller.

- Det er stadig hård konkurrence. Vi er i en hård gruppe, hvor vi skal spille op til vores bedste for at komme i kvartfinalen. Der er ikke råd til fejl.

- Vores forsvarsspil, som var utroligt god ved OL og ved sidste VM, skal blive ved med at fungere, og så skal vi selvfølgelig være skarpe i angrebsspillet. Men forsvarsspillet er hjørnestenen for, at Danmark skal få succes.

- Det er svært at pege på kampe, der er vigtigere end andre, for alle kampe kommer til at være nøglekampe i en svær gruppe. Vi starter med en svær én mod Kasakhstan, som vi gerne skal vinde, og så tror jeg på, vi godt kan nå kvartfinalen.

- Jeg vil faktisk sige, at jeg tror, vi når kvartfinalen.

Danmark har to gange tidligere nået kvartfinalen. Det skete i 2010 og 2016.

Hvem skal sikre dansk succes?

Nikolaj Ehlers er Danmarks helt store stjerne til dette VM. (Foto: Beate Oma Dahle © Beate Oma Dahle / NTB)

Når man kaster et blik ned over den danske trup, er det ikke fordi, holdet er spækket med verdensstjerner. Blot en enkelt spiller fra verdens bedste ishockeyliga, NHL, er blandt landstræner Heinz Ehlers' udvalgte.

Det er Nikolaj Ehlers fra Winnipeg Jets, og det er også ham, Olaf Eller peger på som den primære nøgle til dansk succes.

- Der er store forventninger til Nikolaj Ehlers. Han har trukket et stort læs for Danmark og er en af Winnipegs absolutte nøglespillere. Når Nikolaj Ehlers har været med ved VM for Danmark, har han været fantastisk god. Det skal han også være nu, for han er den absolutte nøglespiller.

Men Ehlers er ikke den eneste, Olaf Eller har store forventninger til.

- Joachim Blichfeld har vist sig rigtig godt frem i de sidste træningskampe, han har spillet. Han er en rigtig målscorer, så han kan blive rigtig vigtig for Danmark.

Og så peger Olaf Eller også i retning af de danske målvogtere.

- Jeg tror, Sebastian Dahm og Frederik Dichow begge kommer til at få en masse spilletid. De skal spille op til det niveau, de har spillet på det sidste. Dahm skal leve op til sit niveau fra OL, og Dichow skal bygge videre på de gode præstationer fra træningskampene.

Hvem er favoritter til guldet?

Man finder ikke Danmark blandt de absolutte favoritter til VM-titlen. Men vi skal alligevel blive i norden for at finde Olaf Ellers bud på en kommende verdensmester.

- Jeg tror, Finland er en tung favorit. USA, Canada og Sverige er også gode bud, men jeg ser Finland som de absolutte favoritter.

Hjemmebanefavoritterne fra Finland kommer da også med selvtilliden i orden. Finland kommer nemlig til VM som nykårede olympiske mestre.

Og så skal man heller ikke længere tilbage end 2019 for at finde seneste finske verdensmesterskab, da finnerne løb med guldet i Slovakiet.

Danmark indleder som nævnt VM mod Kasakhstan lørdag.

Den kamp starter kl. 11.20 og kan følges direkte på dr.dk/sporten eller i TV på TV 2 Sport.