Overblik: Konflikten i dansk ishockey på vej i udbrud

Der er åben krig i dansk ishockey, og en krise synes efterhånden uundgåelig.

Rødovre og Herning er begge slutspilsaktuelle, men en konflikt i dansk ishockey kan forhindre holdene i at nå så langt. (© Scanpix)

En potentiel krise ligger og lurer under overfladen i dansk ishockey. Gennem de sidste tre år har en konflikt mellem spillerne og klubberne trængt sig på, men efter at have stået stille over en periode, blusser den nu op igen.

Dansk Elitesportsudøveres Forening (DEF), som er spillernes fagforening, vil have bedre forhold for spillerne via en overenskomstaftale, men klubberne mener ikke, at det er realistisk.

Konflikten i dansk ishockey var sat i baggrunden, da Odense og Frederikshavn spillede pokalfinale i søndag. (© Scanpix)

DR Sporten giver her et overblik over konflikten.

Kort om konflikten

  • Ifølge spillernes talsmand Morten Andreasen, vil spillerne have bedre vilkår, hvor det primære mål er at give en økonomisk sikring, hvis de skulle pådrage sig varige mén via især hovedskader, som ligger højt i risikozonen. Spillerne anser det som basale vilkår.
  • Spillerne vil have et tvistløsningssystem, som giver en bedre og hurtigere forhandlingsramme, når tvister mellem spillere og klubber opstår. En overenskomst skal være med til at sikre dette.
  • Klubberne, Dansk Ishockey Union (DIU) og Ligaforeningen mener ikke, at dansk ishockey har det økonomiske fundament til at indgå en overenskomst, da ledelserne i de danske klubber primært består af frivillige og ulønnede ildsjæle, så en overenskomst vil derfor være uoverskuelig.

DEF truer klubberne

Efter egne udsagn har DEF forgæves forsøgt at få klubberne, DIU og Ligaforeningen til forhandlingsbordet, men dette er ikke lykkedes, og derfor er konflikten blusset op igen i det nye år.

Morten Andreasen, som til daglig spiller i Rødovre, går forreste i kampen for en overenskomstaftale til spillerne. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

190 spillere har, ifølge DEF, indvilget i at overdrage de kommercielle rettigheder til DEF, der nu truer med at inddrage alle kommercielle rettigheder til spillerne, hvis ikke klubberne, Dansk Ishockey Union og Ligaforeningen vil indgå en overenskomstaftale.

Overdragelsen af de kommercielle rettigheder til DEF er dog ikke bekræftet, og tirsdag har spillerne fra både Herning Blue Fox, SønderjyskE og Aalborg Pirates officielt meldt ud, at de ikke støtter op om DEF i denne sag.

Den metodiske tilgang fra DEF’s side kritiseres kraftigt af Ligaforeningen, hvor formand Klaus B. Rasmussen, kalder det dybt usympatisk, og han mener, at DEF forsøger at presse en overenskomst ned i halsen på klubberne.

Konflikt med konsekvenser

Klubberne, DIU og Ligaforeningen har fået en deadline fra DEF den 10. februar, hvor en aftale skal indgås, hvis ikke de kommercielle rettigheder skal inddrages.

Rent konkret betyder det, at klubberne ikke kan bruge spillerne i kommercielle øjemed, hvilket vil være en økonomisk katastrofe i en i forvejen hårdt ramt sportsgren.

Det kan samtidig betyde ekstra komplikationer i forhold til Metalligaen, som er i fuld gang og nærmer sig slutspillet, men det vides endnu ikke, hvad sagen konkret får af betydning for denne sæson.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve