OVERBLIK Mads Øland spiller en hovedrolle

Her er de personer, der spiller hovedroller i den aktuelle konflikt i dansk ishockey.

Mads Øland er direktør i DEF og i fodboldens spillerforening. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Dansk ishockey står i disse dage foran nogle afgørende beslutninger. Skal man indføre overenskomster i sporten eller vil det dræne klubbernes ressourcer og økonomi?

Spillernes fagforening, DEF, på den ene side og Ligaforeningen og Dansk Ishockey Union på den anden side står stejlt over for hinanden, og førstnævnte har givet klubberne et ultimatum og en deadline i dag til at gå med på DEF's krav om overenskomster.

Alle spillere i de 10 danske Metal Liga-klubber er nu gået imod deres egen spillerforening og vil i stedet have forbedringer af standardkontrakterne.

DR liner her de personer, der spiller hovedroller i konflikten, op.

Mads Øland

Direktør i Spillerforeningen, fodboldspillernes fagforening, og direktør i paraplyorganisationen Dansk Elitesportsudøveres Forening (DEF).

Det er DEF, som forsøger at sikre ishockey-spillerne en overenskomst, og som mener at have de kommercielle rettigheder til spillerne. Rettigheder, Øland bruger som middel til at få klubberne til at indgå en overenskomst. Øland har tidligere haft succes med manøvrer som disse, senest i konflikten mellem fodboldlandsholdet og DBU sidste år. Øland har med eksempelvis LO i ryggen haft stor succes med sit fagforeningsarbejde for fodboldlandsholdet, håndboldlandsholdet og i dansk brydning.

Mads Øland spiller en hovedrolle i konflikten. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Mark O Madsen.

Formand for DEF og Mads Ølands højre hånd og Danmarks bedste bryder.

I modsætning til Mads Øland har Mark O. Madsen udtalt sig om sagen 3. februar, inden at klubberne for alvor begyndte at melde sig uenige med DEF.

- Vi har i flere måneder forsøgt at få en dialog i gang om rammerne for dansk ishockey. Det er på tide, at unionen og klubberne kommer tilbage til forhandlingsbordet. Som fagforening har vi selvfølgelig nogle værktøjer, vi kan vælge at bruge, hvis ikke der kommer gang i forhandlingerne. Men vi håber, det kan klares gennem dialog.

Danmarks bedste bryder tager nu favntag med den faglige kamp. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Klaus B. Rasmussen

Formand for ligaernes forening og administrerende direktør i Sønderjyske.

Han advarer om konsekvenserne af indførelsen af overenskomster i dansk ishockey.

- Det er virkelig en usmagelig opførsel fra DEF’s side. Vi har haft en god dialog det sidste lange stykke tid, og så vælger man pludselig at forstyrre og måske endda ødelægge hele processen med de her ultimative udmeldinger. Det gør intet godt for dansk ishockey. Det kan få de yderste konsekvenser at ligaen falder fra hinanden.

Anders Overmark

Spiller i Sønderjyske.

En af de første spillere der meldte ud, at han ikke støtter sin fagforenings krav.

- Der er få klubber i dansk ishockey der bliver styret på fornuftig vis økonomisk, og så er der andre der arbejder hårdt og frivillige i klubberne. Og de er ikke gearede til at ryge ind i en overenskomst. DEF’s påstande om, at der er opbakning fra de danske spillere til kravet om en overenskomst og til den konflikt- og konfrontationssøgende kurs over for klubberne er ganske enkelt ikke korrekt.

https://twitter.com/AndersOvermark/status/696674918365323264

Morten Andreasen

Spiller i Rødovre Mighty Bulls og bestyrelsesmedlem i DEF.

Har været fortaler for en overenskomst, men samtidig er hans holdkammerater i Rødovre imod.

- Det er helt centralt for os spillere, at der kommer en aftaleret på plads for vores fagforening, DEF, men derfra er vi helt klar på, at rammerne for overenskomsten skal findes i samarbejde med DIU og Ligaforeningen.

https://twitter.com/mortenx20/status/697193308486029313 https://twitter.com/mortenx20/status/697193527906824192 https://twitter.com/mortenx20/status/697193780424876032

Ulrik Larsen

Direktør i Danmarks Ishockey Union (DIU).

Han er ikke enig i behovet for en overenskomst. Efter at DEF og DIU gik hver til sit i disse forhandlinger, har DIU ikke villet til forhandlingsbordet.

- Det er jo bedre for de unge at komme ind i elitetruppen, for selvom de ikke får noget for at spille, får de jo adgang til stave og andet udstyr. Det er jo sådan, det er (…) Jeg blander mig ikke i, om de får 5 bananer eller 5.000 kroner. Det vigtige er, at de har en kontrakt, så de kan være sikre på, at de får det, de er blevet lovet af udstyr, det behøver ikke være penge.

Anders Gjesing

Dansk Metals kommunikationschef.

Dansk Metal er hovedsponsor for den bedste danske ishockeyliga, Metal Ligaen. En noget prekær situation for en hovedsponsor som samtidig er en fagforening, at der ikke er stemning for at indføre overenskomster i ligaen.

- Man behøver ikke at have læst raketvidenskab for at regne ud, at dette ikke er en ønskesituation at være i som sponsor. Vi står i en dum situation som sponsor. Idéen med et sponsorat er jo at sikre positiv omtale og muligheder for medlemmerne af Dansk Metal. Hvis vi ender i en konflikt, så følger vi de spilleregler, der er i LO. Og så kan det jo være, at vi på et tidspunkt også bliver en del af den konflikt

Her ses Anders Gjesing fra Dansk Metal. (© Scanpix)

Kilder: TV 2, avisen.dk, DR, Politiken, DEF

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk