Retssag mod ishockeyspiller rejser spørgsmålet: Hvor går grænserne for vold i sport?

I dag skal Kristian Jensen fra Frederikshavn White Hawks i retten, hvor han er tiltalt for vold efter et slagsmål i en ishockeykamp.

Efter en slåskamp i en ishockeykamp er Frederikshavn White Hawks-spilleren Kristian Jensen blevet tiltalt for vold.

I dag danner retten i Hjørring ramme for en sag, der skal afgøre, hvor sportens grænser slutter, og det almindelige retssamfunds begynder.

Omdrejningspunktet er en dansk ishockeykamp i september, hvor Frederikshavn White Hawks-spilleren Kristian Jensen og Odense Bulldogs' Lucas Bjerre Rasmussen røg i totterne på hinanden.

Her slyngede Kristian Jensen sin modspiller bagover ned på isen, hvor Lucas Bjerre Rasmussens hjelm faldt af. Derefter tildelte Kristian Jensen Odense-spilleren et slag til ansigtet, der slog ham bevidstløs.

Kristian Jensen fik efterfølgende karantæne til 1. december, hvilket svarer til 17 kampe, men sidder altså nu på anklagebænken i en voldssag, hvor strafferammen er op til tre års fængsel.

- Allerede dét er en historisk lang karantæne, men at det ender i en politisag er slet ikke noget, vi er vant til at se, siger DR Sportens ishockeykommentator Frederik Lindved, der kalder sagen meget spektakulær.

Også Danmarks Ishockey Union kommer til at følge fredagens retssag meget nøje.

- Sagen er meget usædvanlig, fordi vi ikke i nyere tid, heldigvis, har haft sager af den her art. Så det er heldigvis noget, vi ser meget, meget sjældent i vores sport, siger unionens direktør Ulrik Larsen til DR.

Lucas Bjerre Rasmussen (billedet) fra Odense Bulldogs pådrog sig en hjernerystelse, et mindre brud ved højre øje og et bøjet ribben efter episoden i september. (Foto: © Michael Bager, Michael Bager)

Det er ikke unormalt, at der er voldsomme episoder i ishockey. Det er dog vigtigt at understrege, at man i sportens regelsæt ikke tolererer slagsmål på isen, siger Frederik Lindved.

- Det er heldigvis ikke noget, vi ser ret ofte i dansk ishockey, men det er stadigvæk en del af ishockey på et globalt plan og har altid været det.

Derfor bliver interessant at se, hvad udfaldet af voldssagen mod Kristian Jensen bliver, og om det i fremtiden kommer til at danne præcedens for lignende episoder, mener DR Sportens ishockeykommentator.

- Det er en del af sporten, det kan ske, og det sker. Det kommer det også til fremadrettet. Og det er noget, man er nødt til at forholde sig til som sport.

- Der er ingen tvivl om, at Kristian Jensen gik over stregen, og jeg synes, at det er helt korrekt, at forbundet giver ham en meget klar og voldsom karantæne, siger Frederik Lindved.

Hvis man skæver til vores svenske naboer, var der for to år siden en lignende sag, hvor en spiller fik en betinget fængselsdom og 40 dagsbøder for et groft overfald på isen, da han brugte sin hockeystav til at skubbe og slå en modspiller.

Sportens regler kan ikke rumme alt

I dagene efter kampen mellem Frederikshavn og Odense gik videoen af hændelsen sin gang på de sociale medier, og det har siden fremtvunget stærke reaktioner, hvilket er ganske forståeligt, vurderer Thomas Søbirk Petersen, professor i etik ved RUC.

- Elitesport er et ekstremt miljø. Det handler på mange områder om at disciplinere sig, og det er ofte en ekstrem verden, der kan være svært at forstå for udenforstående, siger etikprofessoren.

Thomas Søbirk Petersen vil ikke kommentere på den konkrete sag, men anerkender, at voldsepisoder i visse tilfælde kan sprænge skalaen for, hvad den enkelte sportsgrens regelsæt kan rumme.

- På et tidspunkt bliver volden så voldsom, at det ikke er nok at sanktionere inden for sportens verden. Hvor det krydser grænsen for, hvad sporten skal tage sig af, og hvad det retslige system skal tage sig af. Vi har et parallelt retssystem i sportens verden, og nogle gange kan det ikke ordnes inden for det, siger han.

I 2017 fik den svenske ishockeyspiller Jakob Lilja en betinget fængselsdom efter en voldsepisode i den svenske ishockeyliga. (Foto: © 60160 Stefan Jerrevång/TT, STEFAN JERREVANG)

I de idrætsgrene, som i stor grad bygger på fysiske konfrontationer, vil der være en større chance for, at det kan koge over og potentielt ende i mere voldsomme handlinger, vurderer Thomas Søbirk Petersen.

- Men det betyder ikke, at man ikke kan regulere det, tilføjer han.

- Hvis man har en kultur, hvor man læner sig tilbage og siger, at slåskampe er en del af sporten, synes jeg, at det er noget, man skal arbejde med. For er det så essentielt for en sport, at man vil begræde, hvis der ikke er vold på banen? Man kan godt have en voldsom og heftig kamp uden at slå hinanden, siger Thomas Søbirk Petersen.

Engang kunne tennisspillere som John McEnroe rydde bordene med flasker og håndklæder, knække sin ketcher og tilsvine dommeren, uden at de fik de store konsekvenser. I dag får tennisaktører store bøder og karantæner, hvis de kommer med spydige kommentarer.

Ting udvikler sig, også i sportens verden. Og det er både ganske naturligt og vigtigt, mener Thomas Søbirk Petersen.

- Det er vigtigt engang i mellem at stoppe op og spørge, om man har de bedst mulige regler, eller om man kan ændre noget. Det kan man ikke gøre hele tiden, men det er sundt at reflektere over, om man har den kultur, man gerne vil have, siger han.

Der forventes at falde dom i sagen mod Frederikshavn-spilleren senere i dag.