Ritter: Fornem indsats af yngste VM-hold nogensinde

DR Sportens ishockeyreporter Carsten Ritter er meget imponeret over det unge landsholds indsats ved VM i Slovakiet.

Det unge landshold har leveret en meget flot præstation ved VM. (Foto: Grigory Dukor © Scanpix)

Danmarks VM-kampagne var imponerende. Når ni spillere fra sidste års VM melder afbud - syv af dem nøglespillere som Frans Nielsen, Peter Regin, Jesper Damgaard, Philip Larsen, Lars Eller, Jesper Duus og Mads Bech Christensen - så skal det sætte sine spor på et hold som Danmarks. Det gjorde det også, men ikke i den grad, vi havde ventet. Slet ikke.

Jeg har tjekket Danmarks VM-trupper fra første optræden i Helsinki i 2003 til Bratislava i 2011. Landsholdet i udgave 2011 rummede ikke bare en håndfuld debutanter. Med en gennemsnitsalder på 24,8 år, var det også det yngste landshold, Danmark nogensinde har optrådt med i A-VM. Danmarks VM-hold har haft tradition for at være et ungt mandskab, og en gennemsnitsalder på mindre end 25 år, er formentlig også et af turneringens yngste. Og et hold, som viste os, hvor stort et potentiale, der er i dansk ishockey. Det endda til trods for et begrænset grundlag af spillere.

Her er Danmarks gennemsnitsalder på VM-holdet:

2011: 24,8 2010: 25,7 2009: 26,7 2008: 25,8 2007: 25,9 2006: 25,7 2005: 25,7 2004: 26,0 2003: 27,4

Spillerne havde ryggen mod muren mod Letland, og både spillede og fightede fantastisk. Danmark har aldrig spillet så flot mod Rusland, som det var tilfældet i nederlaget på 3-4. Og sejren over Tyskland - sidste års semifinalist, var også aldeles uventet med tanke på sidste års kamp, hvor tyskerne besejrede et toptunet dansk hold med 3-1.

Det er blevet sagt flere gange den seneste uge. Ikke desto mindre var det fantastisk, hvad debutanter som Kasper Jensen og Jesper B. Jensen præsterede på isen. Philip Hersby det samme. Når de kan præstere sådan allerede nu, bliver det endnu bedre om et år. Det samme kan siges om de mere rutinerede spillere, som tog yderligere et skridt op. Nichlas Hardt og Mads Christensen er gode eksempler på det. Kirill Starkov i princippet også. Han har tilsyneladende fundet sig selv efter et ulykkeligt NHL-mareridt, som satte hans karriere tilbage. Mikkel Bødker var også blevet bedre end i 2009, hvor han sidst optrådte på landsholdet. Mod Letland, Rusland og Tyskland var han i en klasse for sig. Det samme var Danmarks målmænd. Frederik Andersen og Patrick Galbraith er begge meget unge. Andersen er 21 år, Galbraith 23. Tænk fem år fra nu - så holder mindst en af dem absolut verdensklasse. Til gengæld tør man næsten ikke tænke tanken, hvis de begge skulle rejse til Nordamerika. Frederik Andersen gør det med stor sandsynlighed senest om en sæson. Patrick Galbraith har tidligere talt om at forsøge sig derovre, men har foreløbig kontrakt med Leksand i Sverige et år mere.

Morten Green sagde til mig, at vi alle sammen er overraskede, fordi danske journalister ikke forstår, hvor stort et talentarbejde, der bliver lavet - og er blevet lavet de seneste otte til 10 år i de danske klubber. Jeg håber han eller en anden vil fortælle mig om det, og vise mig det en skønne dag. For der er næppe større succeshistorie i dansk idræt end den, ishockey præsterer med at tage skridtet op i verdenshierarkiet, og samtidig levere talenter på samlebånd til større ligaer i Nordamerika og Europa.

Begge danske ungdomslandshold, U20 og U18 spiller i A-gruppen i den kommende sæson. En pæn del af de spillere, som prøver det som juniorspiller, plejer at få meget ud af det - se bare Jannik Hansen, Peter Regin, Mikkel Bødker, Lars Eller, Philip Larsen. Den gode cirkel er godt i gang, og Danmarks ishockeydrømme om jævnlige VM-kvartfinaler og OL-deltagelser, har fået ny næring. Den gode cirkel er godt i gang, Danmark har vundet nye fans, og de står ikke til at forsvinde lige med det første.

Facebook
Twitter