Sensationelt Danmark bankede Finland 4-1

Danmark spillede sin bedste VM-kamp nogensinde, og leverede en præstation, som mindst står mål med triumfen mod USA i 2003.

Frans Nielsen og Julian Jakobsen i jubel efter dansk scoring. (Foto: GRIGORY DUKOR)

4-1 mod OL's bronzevindere Finland.

Frans Nielsen, Peter Regin, Julian Jakobsen og Frans Nielsen igen. Tre målscorere, fire mål, som gør 8. maj 2010 til en historisk dag i dansk ishockey.

Danmark spillede sin bedste VM-kamp nogensinde, og leverede en præstation, som mindst står mål med triumfen mod USA i 2003. Særligt fordi USA for syv år siden undervurderede Danmark. Det gjorde Finland ikke.

For tre dage siden blev danskerne spillet langt ned under isen af et reservespækket svensk landshold i den sidste testkamp. Landstræner Per Bäckman og spillerne havde ikke anstrenget sig med at lægge en dæmper på forventningerne ved at kalde holdet for det bedste danske landshold nogensinde, men sådan så det absolut ikke ud for tre dage siden i Sverige.

Lørdag aften var det et helt andet dansk landshold, som sendte chokbølger fra Köln og helt op i det nordlige Finland.

NHL-spillerne satte Danmark i gang

Frans Nielsen, Peter Regin scorede i første periode, og gav deres landsmænd en gejst, som ikke er set siden Danmarks debut i det fineste selskab med sejren over USA og uafgjort mod Canada i 2003.

Julian Jakobsen scorede anden periodes enlige mål, og efter en fight af vikingeagtige dimensioner, kunne Frans Nielsen runde tredje periode af med endnu en scoring i et tomt finsk mål kort før tid. Sensationen var en kendsgerning.

Allerede i de første minutter af første periode så omkring 10.000 tilskuere et dansk hold, som pressede Finland og skabte flere målchancer end Finland.

Regin i verdensklasse

Efter to minutter fik Kim Staal to gode muligheder, først serveret af Lars Eller og kort efter af Julian Julian Jakobsen, som spillede sin bedste landskamp nogensinde. Det var også Julian Jakobsen, som satte Frans Nielsens scoring op. Fra en plads bag det finske mål, sendte Kim Staal efter flot forarbejde af Julian Jakobsen, pucken ind foran mål, og Frans Nielsen firsttimede pucken ind bag Finlands NHL-målmand Pekka Rinne fra Nashville.

Knapt tre minutter senere viste Peter Regin absolut verdensklasse, da han driblede bukserne af en finsk back og siden også forbi Pekka Rinne og øgede Danmarks føring til 2-0. Med sådan en detalje er det indlysende, at Ottawa er parat til at betale Peter Regin mange millioner for en kontraktforlængelse efter denne sæson. Og det er lige så indlysende, at Danmarks Ishockey Union ville strække sig langt for at få Regins forsikringspapirer i orden, så han kunne være med ved VM.

Finlands Petri Kontiola reducerede til 1-2 kun et par minutter senere, og resten af perioden fik Danmark problemer med især et par tynde udvisninger.

Hævede sig til nyt niveau

Danskerne kæmpede som besatte i undertal, og så snart holdene spillede fem mod fem, var danskerne fuldt på højde med de langt mere rutinerede modstandere.

Tredje periode så ud til at blive målløs, for danskerne kæmpede og kæmpede. Niclas Hardt smed sig ned i en puck, og alle de danskere, som ikke spiller i NHL til dagligt, hævede sig til et hidtil uset niveau, formentlig fordi Frans Nielsen og Peter Regin med deres scoringer havde skabt gejst og selvtillid.

Men den blev ikke målløs, for da finnerne tog målmand Pekka Rinne ud halvandet minut før tid, kunne Frans Nielsen score i tomt mål med 47 sekunder tilbage af kampen.

Danmark fører nu sin indledende pulje foran Tyskland, som overraskende vandt 2-1 mod USA efter overtid fredag.

Facebook
Twitter