Tiltalt ishockeyspiller: 'Jeg opdager ikke, at hans hjelm er røget af'

De to implicerede ishockeyspillere har nu afgivet forklaring i voldssagen. Det samme har en tidligere topdommer.

23-årige Kristian Jensen er tiltalt for vold, fordi han tildelte en anden spiller et slag i ansigtet, der slog ham bevidstløs. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der måtte bæres ekstra stole ind til de mange fremmødte tilhørere, da retssagen mod den professionelle ishockeyspiller Kristian Jensen i dag begyndte ved retten i Hjørring.

23-årige Kristian Jensen er tiltalt for vold, fordi han i en ishockeykamp for sin klub, Frederikshavn White Hawks, tildelte Odense-spiller Lucas Bjerre Rasmussen et slag i ansigtet, der slog ham bevidstløs.

Lucas Bjerre Andersens hjelm faldt af under episoden.

Men det så Kristian Jensen ikke, fortalte han i retten i dag, hvor han som den første afgav forklaring:

- Jeg når slet ikke at opdage, at hans hjelm er røget af. Min puls er høj, og jeg er frustreret. Hvis det havde været klart for mig, at han lå på isen uden hjelm, havde jeg ikke slået, sagde Kristian Jensen.

- Jeg var sur, fordi jeg først havde fået et slag med staven nede bag målet, og så fik jeg endnu et slag med staven bagfra, forklarede Kristian Jensen.

Og modsat de fleste normale retssager om vold, så er Kristian Jensen og Lucas Bjerre Rasmussen ikke uenige om, hvad der skete på banen.

Nemlig at tumult i kampen førte til, at Lucas Bjerre Rasmussen først gav Kristian Jensen en stav i ryggen, og at Kristian Jensen bagefter rev Lucas Bjerre Rasmussen omkuld og tildelte ham et slag i hovedet, mens hjelmen røg af og gled over isen.

Men derfra er det op til retten at vudere, om det skal takseres som vold, eller om det er en del af sporten.

'Skulle den her sag være endt i retten?'

18-årige Lucas Bjerre Rasmussen nikkede med et kort hej over til sin ishockey-modspiller Kristian Jensen, da han mødte op i retssalen.

Her fortalte han, at han fik både hjernerystelse, et brud ved tindingen og bøjede ribben efter episoden, der skete 20. september i år. Det samme viser en lægerapport.

Han var kortvarigt bevidstløs og kan i dag ikke huske særligt meget fra kampen mod Frederikshavn White Hawks, som indtil episoden i tredje periode havde været en 'helt normal' kamp.

- Jeg husker, at vi havde spillet dårligt og var bagud 2-0, og jeg spillede også selv meget dårligt. Men jeg kan ikke huske så meget af tredje periode, forklarede han.

Hvad er situationen med dig nu?, spurgte anklager Torben Kaufmann.

- Jeg spillede kamp i forgårs mod Aalborg, og der blev jeg nødt til at gå ud mellem anden og tredje periode, fordi jeg fik ondt i hovedet og fik kvalme. Jeg var faktisk lidt bange for at spille, fortalte Lucas Bjerre Rasmussen.

Kampen var den første, siden Lucas Bjerre Rasmussen blev slået bevidstløs. Han har dog trænet i en måneds tid og har også tidligere haft hovedskader.

Det var ikke den unge ishockeyspiller selv, der anmeldte kampepisoden som vold, men derimod en tilskuer til kampen.

- Jeg tror, at hvis man melder noget i ishockey-regi, kan det komme tilbage til én. Folk inde på isen ville måske begynde at sige noget til én, fordi man var den, der anmeldte det. Jeg vil gerne være neutral, sagde Lucas Bjerre Rasmussen.

Hvordan har du det med, at sagen er endt i en retssal?, sneg forsvareren for Kristian Jensen sig til at spørge.

Normalt skal vidner ellers kun svare på faktuelle spørgsmål.

- Det ved jeg faktisk ikke, var svaret fra Lucas Bjerre Rasmussen efter nogle sekunders tænkepause.

Tidligere topdommer vidnede

Udover de to implicerede ishockeyspillere var også en tidligere topdommer i Ishockey-ligaen indkaldt som vidne.

Han er medlem af Ishockey-unionens disciplinærudvalg, som straffede Kristian Jensen med 17 spilledages karantæne.

- Det er den længste straf, der er givet i de 18 år, jeg har været ansat, sagde tidligere dommer Kim Pedersen, der kaldte straffen for 'usædvanlig hård'.

Samtidig forklarede Kim Pedersen dog, at der kan være slåskampe eller tumult med slag i ishockey.

- For udenforstående, der ikke ser ishockey, kan man måske godt kalde det for en primitiv sport. Selvom det ikke er tilladt at slå hinanden, så er der en vis accept af, at det kan komme til at gøre ondt, selvom det kan lyde lidt forkert, forklarede han.

Kim Pedersen fik af forsvareren også vist et tv-klip fra en kamp med Odense Bulldogs den 13. marts 2016. Her kom to spillere op at slås, og de tabte begge deres hjelme undervejs.

En sag, der ikke er blevet anmeldt til politiet.

- Det er klart et problem i ishockey, at spillerne spænder deres hjelme for løst, selvom den jo skal beskytte hovedet. Vi ser mange situationer, hvor hjelmen ryger af, forklarede Kim Pedersen.

Han lagde samtidig vægt på, at det særligt er den del med den manglende hjelm, der gør episoden mellem Lucas Bjerre Rasmussen og Kristian Jensen alvorlig.

- Som udgangspunkt mener vi jo inden for ishockey, at de ting, der sker i sporten, skal håndteres i det sportslige system. Hvis vi havde ment, at den her sag ikke var en, som vi skulle behandle, så havde vi selv meldt den til politiet, sagde Kim Pedersen.

Der ventes dom senere i dag.

Anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf i sagen.