Tomme tribuner truer danske klubbers eksistens: Flere er på kanten af konkurs

Flere ishockeyklubber er i fare for konkurs, fordi klubberne er økonomisk afhængige af tilskuere under slutspilskampe.

Tilskuere til en kamp i Metal Ligaen mellem Sønderjyske og Esbjerg Energi. (© Scanpix)

Ishockey er en af Danmarks mest populære sportsgrene målt på tilskuersnit. Men i øjeblikket kan der ikke komme tilskuere i ishockeyhallerne. Det er situationen, efter statsminister Mette Frederiksen i sidste uge opfordrede til, at der ikke afholdes arrangementer i marts med 1000 deltagere eller mere.

Det har sendt de danske ishockeyklubber i Metal Ligaen i så stort et økonomisk stormvejr, at klubberne mandag samledes til et ekstraordinært krisemøde i ligaforeningen.

- Jeg kan ikke afvise, at der er to, tre eller fire klubber, som er så presset, at det kan betyde, at der ikke er noget, der hedder ishockey efter sommerferien, siger Klaus Rasmussen, der er formand for ligaforeningen og administrerende direktør i Sønderjyske.

- Det er flere klubber, der har meldt klart ud, at de kører på kanten nu. Jeg frygter generelt for de konsekvenser det kan få for ligaens fremtid. Så alvorligt er det her.

Grunden til, at krisen allerede raser i dansk ishockey, selvom regeringens

opfordring
endnu ikke er en uge gammel, er, at slutspillet i Metal Ligaen står for døren. Og der er tilskuerindtægterne en altafgørende indtægtskilde for ishockeyklubbernes økonomiske
bæredygtighed
.

- Det slutspil, der skulle starte på fredag, er livsnerven i klubberne. Det er nu, at klubberne normalt får fyldte haller, større billetindtægter, salg af mad og drikke og kan lave events omkring kampene. Det er vores højsæson. Det svarer til at landbruget stod over for høstsæsonen, men så fik at vide, at der overhovedet ikke måtte høstes.

Ishockey er en af Danmarks populæreste sportsgrene målt på tilskuere. Men i øjeblikket må der ikke komme tilskuere i hallerne. (© Scanpix)

Derfor er klubberne i ligaforeningen mandag blevet enige om at udskyde slutspillet på ubestemt tid, indtil kampene igen kan afvikles med tilskuere på

tribunerne
. For alternativet med at spille for tomme haller, kan betyde konkurs for flere klubber.

Én af dem er Esbjerg Energy.

- Vi er en oplevelsesøkonomi. Vi sælger oplevelser til vores fans og sponsorer. Men lige nu har vi ikke mulighed for at sælge vores produkt til hverken fans eller sponsorer, siger formand i Esbjerg Energy, Søren Mathiasen.

- 80 procent af vores

indtægter
ligger i slutspillet. For vores klub drejer det her sig om overlevelse. Det er ikke et spørgsmål om, hvordan næste sæson kommer til at se ud. Det er et spørgsmål om, om vi reelt kan overleve eller ej.

Slutspillet er nu

udskudt
, for at klubberne ikke skal gå glip af de vitale indtægtskilder, som følger med slutspilskampene. Men de økonomiske udfordringer er ikke løst af den grund. For mens klubberne venter på at kunne tage hul på slutspillet og kunne fylde hallerne igen, fortsætter klubbernes løbende omkostninger.

- Vi har ingen muligheder for at spare os ud af krisen. Vores største omkostninger er

husleje
og lønninger, og dem kan vi jo ikke lade være med at betale. Vi er afhængige af, at vi meget snart kan generere
indtægter
igen. Det er nu. Som i lige nu. Det er livsnødvendigt for klubbens overlevelse, siger Søren Mathiasen.

- Vi ønsker selvfølgelig ikke at medvirke til spredningen af coronavirus. Hvis vi af sundhedshensyn ikke kan have tilskuere, så skal vi ikke have det. Det er en højere prioritet end ishockeysporten. Vi er bare nødt til at gøre opmærksom på, at det her er livstruende for Esbjerg Energy og øvrige klubber i ligaen. Det truer ligaen. Vi er helt klar til at tage vores samfundsansvar. Vi appellerer så bare til, at samfundet også er klar til at tage ansvar over for sporten og er klar til at hjælpe os, så vi ikke får

konkurser
på stribe.