For tre måneder siden var ishockeyligaen dødsdømt: Nu er det den 'bedste nogensinde'

Flere landsholdsspillere er hentet til den danske ishockeyliga, som ellers var truet på livet for bare tre måneder siden.

Landsholdsspillerne Mathias Bau, Mads Christensen og Nichlas Hardt er nogle af de spiller som har forstærket den dansk ishockeyliga markant denne sæson. (Foto: © Scanpix)

Det var paletten med farver i den helt dystre ende af skalaen, der var fremme, da der for godt tre måneder siden blev malet fanden på væggen i dansk ishockey.

Termer som katastrofale konsekvenser, konkurser, tab på flere hundrede millioner korner og at ishockeyen måtte lægges i graven, var bare nogle af de ting, klubberne og Danmarks Ishockey Union frygtede, hvis ikke tilskuereloftet på 500 ændrede sig.

Siden er landets bedste ishockeyrække blev skudt i gang, og tager man et kig på niveauet i ligaen, kan det være svært at genkende dommedagsscenariet.

Ja, faktisk er niveauet i ligaen sjældent set højere. I hvert fald ikke hvis man spørger den mangeårige ishockeyjournalist hos BT, Peter Fredberg, som har fulgt dansk ishockey i mere end 30 år.

- Jeg mener, det er den bedste liga, vi nogensinde har set, konstaterer han.

Tager man et kig på nogle af de navne, som er hente til de danske klubber i denne sæson, så kunne noget da også tyde på, at statistikken bakker Peter Fredberg op.

Landsholdsspillerne Jesper Jensen, Nichlas Hardt, Mads Christensen og Mathias Bau, som til sammen nærmer sig 550 kampe i rød og hvidt, skøjter alle rundt på isen i den danske liga, og dertil kan man lægge en god portion stærke udlændinge.

Corona-situationen har altså ikke sendt niveauet i ligaen ud på tynd is, snarere tværtimod. Udsigten til istid har gjort den danske liga ekstra attraktiv.

- Der er mange ligaer rundt om i verden, som ikke er i gang, derfor har det været lettere for de danske klubber at tiltrække gode spillere relativt billigt. Det er købers marked, og klubberne får meget for pengene i denne sæson, siger Peter Fredberg.

En af de klubber, som har været aktiv på markedet, er Herning Blue Fox, hvor direktør Torben Skovsgaard da også har udnyttet den specielle situationen til at hente landsholdsspillerne Mads Christensen og Mathuias Bau. Han erkender dog, at det virker lidt paradoksalt, at spillerniveauet i ligaen er så højt, når ligaens overlevelse var på spil for bare tre måneder siden.

- Men det er jo et udtryk for, at der uden for landets grænser er rigtig mange turneringer, som ikke er kommet i gang.

- Når jeg kigger på nogle af de forstærkninger, vi har lavet, så havde det aldrig været muligt, hvis ikke der havde været corona, og det er jo det, som har gjort, der er kommet mange dygtige spillere til Danmark, og de ikke nødvendigvis blevet dyrere, snarere tvært imod.

Men bare fordi man kan hente spillere, betyder det vel ikke at man behøver gøre det?

- Nej, det er rigtig. Men vi har prioriteret og haft fokus på, at det var enorm vigtigt, at vi holdt gang i turneringen og vores liga.

Mads Christensen tiljubles efter en scoring for Herning Blue Fox i sæsonen 2007/2008, som endte med et mesterskab til Herning. Efter den sæson sagde Christensen farvel til Herning, men til denne sæson er landsholdsspilleren hentet hjem til barndomsklubben. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Fra meget dystert til mindre dystert

Netop Torbens Skovsgaard var en af de direktører, som for tre måneder siden var ude råbe vagt i gevær på dansk ishockeys vegne. Til DR Sporten udtalte han at ’det vil gå forholdsvis hurtigt, og dansk ishockey må lægges i graven. Det er meget barskt at sige, men det tror jeg desværre kommer til at ske.’

For tre måneder siden, var ishockeyen nærmest lagt i graven, nu er ligaen bedre en længe set. Hvad er der sket?

- På det tidspunkt var vi stadig usikre på, om vi overhovedet kom til at spille, og det var nok den usikkerhed, som gjorde, at vi meldte ud, som vi gjorde.

Men udmeldingen var meget dystert dengang, var I lidt for hurtig til at male fanden på væggen?

- Nej, og jeg tror også stadigvæk, situationen er dyster. Vi ved jo ikke hvor lang tid, det her fortsætter, og det er da klart, at hvis ikke restriktioner ændres i den her sæson, så ved jeg ikke, hvordan det ser ud med sponsorerne til næste sæson. Så kan det godt være, vi klarer os igennem den her sæson, men så kan det også være slut.

For tre måneder siden var det afgørende punkt jo netop tilskuerloftet, og de deraf manglende indtægter. Det har jo ikke ændret sig?

- Nej, og dem mangler vi som sådan stadigvæk. Vi venter jo stadig på at få at vide, hvordan vi skal kompenseres. Vi går jo i den tro, at der kommer en kompensation, som kan være med til at dække den manglende omsætning.

Men kan du forstå, hvis folk undre sig over, at man henter så mange gode spillere, når situationen er så usikker?

- Ja, det kan jeg godt forstå. Men inden sæsonen gik i gang, havde vi et budget, og det har vi endnu ikke overskredet. Vi har oplevet en stor velvillighed fra vores sponsorer. Hvis halvdelen af dem havde krævet deres penge tilbage, så havde situationen nok også været en anden. Hvis nogen tror, at vi bare ødsler med pengene, så er det altså ikke tilfældet.

For tre måneder blev der talt om mulige konkurser i dansk ishockey. Du har lige udtalt til Herning Folkeblad, at du ikke tror på, at vi kommer til at se konkurser i denne sæson. Igen, hvad er det, som er sket på de tre måneder?

- Jamen vi har konstateret, at vi har kunne holde gang i vores turnering, og som situationen er lige nu, så fornemmer jeg, at der er rimeligt styr på økonomien rundt om i klubberne. Men jeg kan jo ikke love, der ikke kommer konkurser, for jeg ved ikke, hvad der sker i januar og februar eller hvis slutspillet bliver aflyst.

- Det kunne have set meget værre ud. Jeg siger ikke, det hele er rosenrødt, og vi ingen bekymringer har, for det har vi jo altid, når det, som lægger foran os, er uvis.

Mathias Bau har taklet for landsholdet siden debuten i 2015. Her går det ud over en tjekke ved VM i 2016. I denne sæson er landsholdsspilleren hentet til Herning Blue Fox i klubbens jagt på det første mesterskab siden 2012. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)

Optimisme i Danmarks Ishockey Union

Det var ikke kun klubberne, som inden sæsonen var ude at tale med store bogstaver. Danmarks Ishockey Union, DIU kaldte situationen dybt alvorligt og udtalte at klubberne stod til at miste mere en hundrede millioner kroner.

Men de dystre toner fra DIU har den seneste tid også fået en noget lysere nuance.

- Der er forsat god optimisme blandt liga-direktørerne på trods af de udfordringer, vi står i, fortæller direktør i Danmarks Ishockey Union, Ulrik Larsen, efter torsdagens ligamøde med de ni klubber fra den bedste danske ishockeyrække.

For tre måneder siden nævnte I at klubberne stod til at miste over hundrede millioner. Kan du forstå, hvis folk undre sig over, at det er vendt så hurtigt?

- Det kan jeg da sagtens forstå. Men vi var jo reelt i tvivl om, hvorvidt vi overhovedet kom til at spille, og da vi talte tab på hundrede millioner, var det altså under den forudsætning, at vi ikke kom til at spille. Men nu er vi blevet klogere.

Sidenhen er turneringen, som nævnt, kommet i gang. Men selvom flere kampe er blevet aflyst på grund af spillere med positive corona-test, og ligaen har indført en omdiskuteret regel, hvor holdene får tildelt halvandet point, hvis en kamp aflyses, så ændrer de små revner i isen ikke ved, at turneringsstarten har spillet en afgørende rolle for, at ligaen står, hvor den gør i dag.

- Vi har en hovedsponsor, som stadig er med og vi har TV-aftaler, som vi stadig kan indfri, så det, at hjulene kører rundt har gjort, at vi alligevel ikke er blevet ramt så hårdt, som vi ellers var bange for, siger Ulrik Larsen.