Uret tikker: Danmark skal forsikre stjernen Ehlers for 100 millioner, før han kan spille VM

Danmark indleder ishockey-VM lørdag, men det er endnu uvist, om NHL-spilleren Nikolaj Ehlers er med.

27-årige Nikolaj Ehlers er den eneste i den danske VM-trup, der spiller i verdens bedste ishockeyliga, NHL. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

100 millioner kroner.

Det er så mange penge, som Danmarks Ishockey Union skal have forsikret den danske ishockeystjerne Nikolaj Ehlers for, hvis NHL-spilleren skal nå at være med til det første VM-opgør mod Ungarn lørdag.

Summens størrelse skyldes det resterende beløb, som spilleren har til gode på sin kontrakt med NHL-klubben Winnipegs Jets. Og selvom det lyder som absurd mange penge, er det normalvis ikke noget problem for det danske ishockeylandshold at få sådan en forsikring i hus, fortæller Kim Pedersen, der er General Manager i Danmarks Ishockey Union.

Men i tilfældet med Ehlers i denne omgang er der nogle ekstra forhindringer, der sår stærk tvivl om NHL-spillerens tilstedeværelse ved VM, der afholdes i Finland og Letland, og som for det danske landshold begynder lørdag.

- Det specielle er, at NHL's forsikringsselskab har sat såkaldte "exclusions" på nogle skader, fordi han har været skadet før i sæsonen. De her undtagelser vil Winnipeg Jets så have, at vi skal finde dækning for. Og det er svært, siger Kim Pedersen.

- Det er det, fordi der indtil nu ikke har været nogen forsikringsselskaber, som vil give et tilbud på at dække spilleren med de ekstra undtagelser. Derfor bliver vi sat i skakmat, fordi Winnipeg beder os om noget, vi ikke kan skaffe.

En 14-dages hovedpine

Forsikringer og ishockeyslutrunder er ikke nogen ny blanding. Alle spillere på det danske landshold skal nemlig være forsikrede, før de må spille, fortæller Kim Pedersen.

Men i tilfældet med Nikolaj Ehlers skyldes problemerne, at forsikringsselskaberne nok ikke føler, at en dækning af Ehlers er risikoen værd på grund af stjernens kontraktsum, den nylige skadeshistorik og de undtagelser, som Winnipeg Jets har krævet, vurderer Kim Pedersen.

Nikolaj Ehlers har scoret 12 mål og lavet 26 assists for Winnipeg Jets i NHL-sæsonen indtil videre. (Foto: © Jack Dempsey, Associated Press)

Hvilke konkrete undtagelser, som Winnipeg Jets har lavet, og som derved gør forhandlingerne sværere for Kim Pedersen og kompagni, vil unionen ikke kommentere. Men Kim Pedersen understreger, at det er undtagelserne, som har givet Danmarks Ishockey Union og det Internationale Ishockey Forbund (IIHF) en hovedpine de sidste "10 til 14 dage".

Et problem, de stadig kæmper med én dag før den danske VM-start.

- Jeg ved fra IIHF, at der er flere selskaber, der har svaret, at de ikke vil give et tilbud. Men der ligger forespørgsler hos tre selskaber, som ikke har svaret tilbage endnu. Så vi må håbe på, at der sidder nogen et sted og forsøger at beregne en risikoprofil og regne på, hvad det skal koste, siger Kim Pedersen.

Får Danmarks Ishockey Union et tilbud fra et af de tre forsikringsselskaber, er situationen en helt anden. For hvis der pludselig kommer et tilbud på bordet, skal den danske union til at vurdere, om de vil betale summen, som forsikringsselskaberne måtte kræve, for at få spilleren forsikret.

Og det kan godt være en for stor mundfuld for en forholdsvist lille union i sportsgrenen, selvom IIHF betaler de første godt 137.000 kroner af prisen.

- Når vi til det punkt, må vi tage stilling derfra. Vi er selvfølgelig villige til at strække os rigtig langt for at få Nikolaj med, for det er hovedmålet i det hele at få en spiller som Nikolaj med til VM. Særligt fordi det er ikke altid givet, at vi overhovedet har muligheden for at få ham med til slutrunder, siger Kim Pedersen.

Det skyldes, at NHL-sæsonen og VM-slutrunderne ofte har det med at ramle sammen i kalenderen.

Nikolaj Ehlers (tv) håber fortsat på at kunne spille for Danmark ved VM i Finland, men "frygter, at der ikke kommer en aftale på plads", siger han til Ritzau. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

'Det er ikke skidesjovt'

Situationen bliver ikke mindre nervepirrende for Danmarks Ishockey Union af, at de ikke selv sidder og forhandler forsikringsaftalerne i hus. Der er unionen "for lille til at have tiltrækningskraft hos forsikringsselskaberne", fortæller Kim Pedersen, hvorfor Ehlers’ VM-deltagelse lige nu ligger hos IIHF.

- Det kører lidt time for time i øjeblikket, men jeg tror da, at advokaten i IIHF er træt af, at jeg ringer. Men sådan er det jo lidt. Vi håber, indtil der ikke er mere håb. Lad mig sige det på den måde, siger manageren.

I mellemtiden sidder spilleren selv fortvivlet tilbage i Finland, hvor han er samlet med resten af truppen, men fortsat ikke har nogen idé om, hvorvidt han kommer i aktion til kampen mod Ungarn eller senere ved VM.

- Det er frustrerende, når nu jeg har det godt. Det er jo ting, som jeg har spillet med, så jeg havde nok ikke regnet med, at det kunne være så stort et problem. Jeg føler mig 100 procent klar, siger Nikolaj Ehlers til Ritzau.

Kommer forsikringen ikke på plads inden kampen lørdag, vil det være op til den danske landstræner, der samtidig er Nikolaj Ehlers' far, Heinz, om han skal satse på, at der kommer orden i papirerne, eller om en ny spiller skal indkaldes.

- Det er ikke skidesjovt. Men jeg forsøger at hygge mig med drengene og træne så hårdt, som jeg nu kan. Jeg gør alt for at være klar til kampen mod Ungarn, hvis jeg får lov, siger Nikolaj Ehlers til Ritzau.

- Men hvis ikke de (IHF og DIU, red.) får de skader ind under forsikringen, så bliver det ikke til noget VM for mig. Det er jeg sikker på.

Danmarks kamp mod Ungarn spilles klokken 15.20 lørdag og kan ses på TV 2 Sport.