Det bliver i familien: De stjerneskabende danske ishockeydynastier

De fleste danske spillere i verdens bedste ishockeyliga, NHL, har forældre, som selv var nogle af Danmarks bedste ishockeyspillere.

Mange danske ishockeyspillere kommer fra ishockeyfamilier, men Andersen-familien er alligevel noget specielt

På bagsiden af trøjerne på de danske spillere i verdens bedste ishockeyliga, NHL, står efternavne som ”Ehlers”, ”Bjorkstrand”, ”Eller” og ”Nielsen”.

Det er efternavne, som også prægede dansk ishockey i 70’erne, 80’erne og 90’erne. Dengang var det blot deres fædre, som spillede. Størstedelen af fædrene har efter egen spillerkarriere fulgt deres børns udvikling tæt på isen i forskellige afskygninger.

De har set dem opnå det, som de aldrig selv formåede: at nå til NHL. Undtagen Mikkel Bødker, er alle de danske NHL-spillere sønner af tidligere top- og landsholdsspillere. Det er ikke tilfældigt, at det netop er deres børn som er endt i NHL, siger Frederik Lindved, DR’s ishockeykommentator.

- NHL-spillerne har haft gode forudsætninger for at blive dygtige. Det har været naturligt for dem fra barns ben at se far spille ishockey, og de er vokset op i en skøjtehal. Når det så er sagt, har det selvfølgelig stadig krævet utrolig hårdt arbejde at slippe gennem NHL-nåleøjet, siger Frederik Lindved.

Andersen-familiens ishockeystamtræ

Men særligt én familie er speciel. Familien Andersen.

I to generationer har ishockey forgrenet sig til stort set alle hjørner af den jyske familie, der er det nærmeste man kommer et ishockey-dynasti, som overhovedet muligt.

Frederik Andersen, der tilhører den yngste generation i familien, er nået længst af alle.

Han spiller i NHL-klubben Toronto Maple Leafs, hvor han i 2016 satte sin underskrift på en fem-årig aftale til en værdi af 156 millioner kroner.

Der er flere aktive ishockeyspillere i Frederik Andersens familie. / Grafik: Morten Fogde Christensen

For en familie, som er indbegrebet af ishockey, er der ingen tvivl om oplevelsen, når de ser sønnen eller storebroren på plakater, ishockeykort og nordamerikansk tv, siger Frederik Andersens far, Ernst Andersen.

- Det er stort. Det er ikke nemt at komme til NHL med en ishockeyopvækst i Danmark. Hele familien er involveret i ishockey, så sporten er en del af os. Frederiks succes er en forlængelse af vores families lidenskab for ishockey.

Og nu skal du holde tungen lige i munden.

Frederik Andersens yngste lillebror, Valdemar, på 13 år er målmand - ligesom storebror Frederik – og spiller i Herning Ishockeyklub. Den mellemste lillebror, Sebastian, har spillet for Herning Blue Fox, men er stoppet nu. Søsteren, Amalie, er på landsholdet og spiller i den bedste svenske række.

Frederik Andersen har 18 familiemedlemmer, som spiller eller har spillet ishockey - de fleste på topplan.

Vi fortsætter med Frederik Andersens far og hans del af familien. Frederiks far, Ernst Andersen, er tidligere landsholdsmålmand og er nu træner for U20- og kvindelandsholdet. Selvom Ernsts far aldrig spillede ishockey, startede lidenskaben for ishockey hos ham.

- Min far så ishockey i 1976-77, hvor Herning blev danske mestre og fra den sommer af, sagde han, ”mine børn skal spille ishockey”. Så gjorde han en indsats for at mine søskende og jeg kom i gang. Dengang var udstyret ikke noget man bare lige fik udleveret, så der måtte han arbejde lidt ekstra, siger Ernst Andersen.

Ernsts ene bror, Jan Andersen, har spillet i Odense, og blev senere dommer i den bedste svenske række. Den anden bror, Kim Andersen, er tidligere landsholdsspiller. Kims to børn, Victor og Karl, spiller også begge i ishockey – den ældste spiller for Herning Blue Fox og U20-landsholdet, mens den yngste, Karl, er 15 år, spiller i Herning Ishockeyklub og er godt på vej til at følge i fodsporene på resten af sin familie.

Søsteren til Ernst, Birgitte Norström, spillede på landsholdet – som målmand – og senere blev hun også målmandstræner for kvindernes U18-landshold. Men det stopper ikke her. For Birgittes mand, Peter Norström, er tidligere topmålmand i svensk og dansk ishockey. Sammen har de to børn, Lukas og Emma-Sofie, som – ja du gættede det – også har gang i en spirende ishockeykarriere. Emma-Sofie på 15 år er målmand på både U18-landsholdet og kvindelandsholdet. Lucas spiller også ishockey, men med sine bare 12 år er det endnu svært at spå om, hvor langt han når.

Så til Frederik Andersens mors side af familien.

Moren hedder Charlotte Clausen Andersen og er selv tidligere ishockeyspiller. Charlottes ene halvsøster, Sofie Clausen, har spillet på landsholdet og spiller i dag i Herlev. Den anden halvsøster, Christine Østergaard, har giftet sig ind et andet hockeydynasti – nemlig Østergaard-familien. Christines mand Bjørn Østergaard har spillet for Herning Blue Fox og er nu træner for både U18- og U20-landsholdet.

Bjørns lillesøster, Henriette Østergaard, er landsholdsspiller og har spillet i svensk og amerikansk ishockey. Hun er gift med Julie Østergaard, der også er på det danske landsholdet.

Og som om det ikke var nok, så har Bjørn og Henriette også en bror, Michael, som tidligere har spillet for Herning Blue Fox. I alt kan man finde 19 nuværende eller tidligere ishockeyspillere i de familier.

Der kan vist ikke være så meget tvivl om, hvad der bliver snakket til familiefesterne når Andersen og Østergaard-dynastierne samles.

- Det ender med, at vi snakker om ishockey hver gang, siger Ernst Andersen.

Frederik Andersen og det danske ishockeylandshold spiller deres sidste kamp i gruppespillet ved VM i aften. Danmark møder Letland, og du kan høre kampen live i LIGA på P3 fra kl. 20.15 eller se den på TV 2.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter