Italien verdensmester for fjerde gang

Italien vandt søndag aften VM-titlen i fodbold for fjerde gang i støvlelandets historie. Efter 1-1 i den ordinære kamp og forlængelsen i finalen mod Frankrig sejrede italienerne med 6-4 efter straffespark.

Anfører Fabio Cannavaro kysser VM-trofæet, mens kollegerne kigger misundeligt på. (Foto: Jerry Lampen © Scanpix)

Italien vandt søndag aften VM-titlen i fodbold for fjerde gang i støvlelandets historie. Efter 1-1 i den ordinære kamp og forlængelsen i finalen mod Frankrig sejrede italienerne med 6-4 efter straffespark.

Et generelt velspillet opgør bød kun på to "rigtige" scoringer i de første 120 minutter. Zinedine Zidanes føringsmål i det sjette minut, og Marco Materazzis udligning 13 minutter senere.

Efter en både intens og lige finale - hvor Zidane i anden halvleg af forlængelsen blev udvist for at stange ud efter Materazzi - havde italienerne det psykiske overskud fra 11-meter pletten.

Alle italienere sikre ved pletten

Både Andrea Pirlo, Marco Materazzi, Daniele De Rossi, Alessandro del Piero og Fabio Grosso scorede, mens David Trezeguet sendte sit forsøg på overliggeren. Det kostede franskmændene dyrt.

Italien fik til gengæld bugt med et længerevarende straffesparks-kompleks. Gli Azzurri har tre gange får tabt i en straffesparkskonkurrence i VM-sammenhæng - og aldrig tidligere vundet. Bl.a. blev de besejret af Brasilien i finalen i 1994.

Men fjerde gang blev lykkens gang. Og fjerde gang skaffede altså også italienerne den fjerde titel. Italien tog sit første VM-trofæ i 24 år, og efter triumferne i 1934, 1938 og 1982 kan sydeuropæerne nu også kalde sig verdensmestre anno 2006.

Spot: Fabio Grosso scorer det afgørende mål efter at David Trezeguet har brændt

Cannavaro og Totti havde revanche til gode

De to finalister mødte frem i stærkeste opstilling foran de 69.000 tilskuere på det totalt udsolgte Olympiastadion i Berlin.

På det italienske hold havde to spillere slutrunde-revanche til gode. 100 kamps-jubilaren Fabio Cannavaro og Francesco Totti var de eneste resterende på det hold, som ved EM-slutrunden i 2000 måtte se sig besejret med 2-1 af Frankrig i finalen.

Men franskmændene satte hurtigt kursen mod endnu en triumf. Efter kun fem minutter fik "Les Bleus" tilkendt et straffespark. Marco Materazzi gik i kroppen på Florent Malouda, der faldt til jorden som en bøgekvist i en efterårsstorm.

Zidanes tredje mål i en VM-finale

Der var ikke voldsom nærkontakt mellem de to. Men den argentinske dommer Horacio Elizondo var ikke et sekund i tvivl om straffesparket. Zinedine Zidane blev sat til at sparke, og den franske anfører demonstrerede en uforlignelig frækhed ved 11-meter pletten.

Med en kattepote stødte den 34-årige Zidane dybt i bolden, der via undersiden af overliggeren ramte ned i græsset 20-30 centimeter inde over stregen. 1-0 - og Zinedine Zidanes tredje scoring ved VM i Tyskland.

Det var samtidig Real Madrid-spillerens tredje mål i en VM-finale. I 1998 blev han dobbelt målscorer i 3-0 sejren over Brasilien, og med søndagens scoring sikrede franskmanden sig en plads i en eksklusiv klub, som i forvejen tæller brasilianerne Pelé og Vava samt engelske Geoff Hurst.

Barthez som sprælle-målmand

Italienerne lod sig dog ikke slå ud af kurs. Og svaret kom prompte. I det 19. minut sendte Andrea Pirlo et hjørnespark fra højre ind i feltet, hvor den 1,94 meter høje Marco Materazzi steg til vejrs og pandede udligningen i nettet.

Frankrigs sprælle- og målmand Fabien Barthez fik på ny bekræftet, at han ikke har sin styrke ude i feltet. Barthez var åbenlyst i tvivl om, hvor langt han skulle gå ud i situationen, og den tøven kostede, for han nåede slet ikke op til hovedstødet, som sad højt i målet.

I det hele taget virkede de italienske indlæg som den rene gift for det franske forsvar. Senere i halvlegen var Luca Toni lige ved efter et nyt hjørne fra Pirlo. Denne gang reddede overliggeren dog for Fabien Barthez.

Finale med forfriskende spil

Men alt i alt en forrygende og forfriskende første halvleg. I modsætning til mange andre af VM-kampene - især i slutspillet - var spillet behageligt fritaget for "livrem og seler"-indstilling. Begge hold smed tøjlerne og spillede deres chance fuldt ud.

Og festen fortsatte for en stund i starten af anden halvleg, hvor der var muligheder til begge sider. Frankrig tiltvang sig et mindre overtag, men det var italienerne, som fik bolden i nettet. I det 62. minut headede Luca Toni ind til 2-1. Troede han. For scoringen blev underkendt på grund af en yderst snævert dømt offside.

De sidste 20-25 minutter dalede tempoet betragteligt. Der gik en smule taktik og trætte ben i VM-foretagendet. Stillingen 1-1 holdt den ordinære kamp ud, og så stod den på 2 x 15 minutters forlængelse.

Zidane udvist i forlængelsen

Her var både Franck Ribery og Zinedine Zidane tæt på. Ribery sendte et skud lige forbi Gianluigi Buffon og det italienske mål, mens Zidane forsøgte sig med et kraftfuldt hovedstød, som Buffon lige akkurat fik vippet over. Hvis bolden var gået ind, kunne det ellers være blevet en tro kopi af franskmandens ene mål i VM-finalen i 1998.

Men en hovedrolle fik Zidane alligevel. I bogstaveligste forstand. Og det var ikke for det gode. 10 minutter før tid mistede anføreren nemlig fuldstændig besindelsen efter en duel med Marco Materazzi.

Zinedine Zidane vendte rundt på en tallerken, gik hen til Materazzi og stangede panden hårdt i brystet på sin italienske modstander. En totalt hovedløs handling, der kostede et direkte rødt kort, og en sørgelig afslutning på Zidanes lange og fornemme karriere i topfodbold.

Trods udvisningen holdt Frankrig skansen i de sidste ti minutter, og det betød en finale-afgørelse på straffespark.

Her indtog David Trezeguet til sidst rollen som syndebuk. Men det der står tydeligst tilbage på nethinden fra VM-finalen i Tyskland er et stærkt og effektivt italiensk kollektiv - og en Zinedine Zidane, som gik helt i sort på sin allersidste arbejdsdag...

ExternalContent

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter