Jakob spiller fodbold med verdens bedste, men deler omklædningsrum med kakerlakker

Jakob Sjøberg lever livet som professionel sportsudøver i Brasilien. Men det er langt fra et liv i sus og dus.

Jakob Sjøberg har både spillet professionel futsal og strandfodbold i Brasilien. (Foto: © PRIVAT)

Hans knaldrøde skæg skinner nærmest lige så klart, som solens stråler over Copacabana, når han løber rundt på den brasilianske sandstrand og jonglerer med fodbolde.

Eller.

Det er i hvert fald til at få øje på.

For 35-årige Jakob Sjøberg fra Kolding "ligner ikke ligefrem en lokal, brasiliansk fodboldhelt", som han selv siger.

Men skinnet bedrager, og danskeren, de færreste fodboldeksperter nok kender, har siden 2021 været en integreret del af den brasilianske fodboldelite.

I byen Rio de Janeiro står han nemlig ofte side om side med adskillige brasilianske landsholdsspillere, når han tørner ud for strandfodboldholdet Flamengo, mens hans navn bliver skreget af kommentatorer på nationalt tv, når han i landets bedste futsalliga laver tunneller på sine konkurrenter.

- At have spillet med de her fantastiske landsholdsspillere i strandfodbold er fantastisk. Jeg har allerede opnået mere, end jeg havde turdet drømme om, siger Jakob Sjøberg.

Find Holger... Eller Jakob Sjøberg. Modsat tegneseriefiguren skal man ikke lede længe for at finde danskeren på det brasilianske strandfodboldhold Flamengos holdbillede. (Foto: © PRIVAT)

Og det har da heller ikke altid stået i stjernerne, at koldingenseren skulle ende med at trille fodbolde med nogle af verdens bedste spillere på den kendte, nærmest sagnomspundne – i hvert for fodboldspillere – strand, Copacabana.

En enkeltbillet til Rio, tak!

For trods en ungdom i de danske eliterækker, lagde Jakob Sjøberg i starten af 20'erne fodboldstøvlerne på hylden for i stedet at begynde at studere, og indtil for tre år siden levede den danske futsal og strandfodboldspiller da også et ganske almindeligt liv med et ganske almindeligt arbejde.

Som jurist i irske Dublin med hang til hyggebold om søndagen.

Men drengedrømmen om at leve af sin passion havde ulmet lige siden barndommen, og selvom løbet for at blive professionel fodboldspiller i Superligaen nok var kørt, som han selv formulerer det, opstod der på lidt tilfældig vis en mulighed for alligevel at trænge sig gennem det mikroskopiske nåleøje.

En brasiliansk kontakt i Dublin havde set ham spille, og han havde en ven, som havde en ven. Og den ven, en ægte makker, viste sig at løfte jern i det lokale fitnesscenter med en gut fra klubben Flamengo, der er i toppen af den brasilianske fodboldfødekæde.

Og vupti, så fik Jakob Sjøberg en prøvetræning og en enkeltbillet til Rio de Janeiro stukket i hånden.

- Jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne begynde på noget helt nyt og tage chancen. Og på en eller anden måde føltes det bare rigtigt, siger han.

Efter prøvetræningen hos Flamengo kom Jakob Sjøberg på kontrakt hos den brasilianske klubs strandfodboldhold. Men allerede efter et par måneder var han også at finde på et af statens bedste futsal-hold, Botafogo. (Foto: © PRIVAT)

Og så handlede det ellers om at komme i gang med at forberede sig. For selvom den 35-årige jurist i ungdomsårene gik på banen på eliteplan, havde han aldrig for alvor smidt sandalerne og vadet ud i sandet for at spille fodbold.

- Helt lavpraktisk gik jeg på YouTube for at se, hvad de bedste gjorde. Og de jonglerer med tennisbolde, så det begyndte jeg også på. Det har hjulpet mig virkelig meget til at kontrollere småspillet, siger Jakob Sjøberg.

Intet sus og dus

Drømmen, eller planen, om man vil, blev da også indfriet, da Jakob Sjøberg blev tilbudt en kontrakt med Flamengo og senere af flere af landets største futsalklubber. Det ene tog det andet, og før han fik set sig om, havde han skabt sig et navn i Rio de Janeiro og været forbi flere af de helt store adresser.

Luksuriøst var intet af det dog, men det var heller ikke på grund af de fire til femtusinde kroner om måneden, kontrakterne har givet, at danskeren tog til Brasilien. Større summer kan han jo tjene senere, lyder budskabet.

- Nu er det heldige så også, at jeg har en god uddannelse fra jura, og så behøver jeg ikke bekymre mig om at bruge tid på noget, som jeg virkelig holder af, siger han.

Trods en status som professionel sportsudøver foregår det meste da heller ikke efter de højeste standarder.

Tværtimod faktisk.

- Det er jo ikke ligefrem Cristiano Ronaldo med en masse penge. Det har været normalt med kakkerlakker i omklædningsrummet, aber i hallen, mens man spiller, og der har oveni købet været en futsalkamp, hvor lyset gik ud, så vi ikke kunne spille videre, siger Jakob Sjøberg.

Favelaer og farlige situationer

Nej, pengene er bestemt ikke de største, og derfor ejer Jakob Sjøberg heller ingen lejlighed.

Tværtimod overnatter han ofte på sofaer hos venner, og til tider har han også af kortere omgange boet i de såkaldte favelaer.

Et bevidst valg, må man forstå, for Jakob Sjøberg kunne sagtens trække lidt mere på sin opsparing og bo bare en smule mere luksuriøst.

Men det handler om at få den fulde oplevelse med, fortæller han, og det indebærer altså ophold i favelaerne, der ikke altid er helt ufarlige.

- Når man bor der, sker der bare nogle andre ting. Det kan være rimelig farligt. Jeg har oplevet, at en person hoppede ud foran min uber og pegede med en pistol for at røve mig. De rodede alle mine ting igennem og stjal min telefon.

Hvad bliver det næste, Jakob?

At holdkammerater dukker op til træning og kan fortælle om skudepisoder, de har måttet gemme sig fra, er derfor heller ikke uvant for ham. Det samme gælder konkurstruede klubber.

Sådan er vilkårene i Rio de Janeiro, fortæller han. Jovist, de er barske, men han indretter sig og har ikke noget i mod, at kontrakterne – både i futsal og strandfodbold - er uden udløbsdato, og at han lige nu heller ikke ved, om han skal spille det ene eller andet i næste sæson.

- Det kommer an på, hvilke klubber der går konkurs og så videre. Det ved man ikke. Men indtil videre er det lykkedes mig at drible igennem, selvom klubber går konkurs hele tiden.

Jakob Sjøberg mener nu, at han i starten af sit brasilianske ophold opførte sig en smule naivt, når han vandrede gennem favelaerne. Men nu har han lært dem at kende og ved også, hvilke steder han skal undgå at komme. (Foto: © PRIVAT)

Derfor vil Jakob Sjøberg heller ikke afvise, at han forlader de brasilianske grænser inden for en overskuelig fremtid.

- Der har også været tilbud fra indendørsligaen i USA, der har set mig spille. Og det er en helt anden type penge, så måske jeg kunne have lyst til at prøve kræfter med en anden liga.

Og hvem ved? Måske kan man allerede om et halvt år få en halvhøj fyr med rødt skæg til at give juridisk bistand hjemme i Kolding. Hovedpersonen selv kan intet sige om fremtiden.

- Jeg tager meget en dag ad gangen og har ikke de helt store planer. Sådan tror jeg, mange har det her. Det er den brasilianske kultur, siger Jakob Sjøberg.