Japan-kender: OL er Japans chance for et comeback

Fukushima var et problem for Tokyos OL-kandidatur, siger journalist Asger Røjle Christensen.

Det har været et problem for Tokyos kandidatur, at man har haft alle de her historier om, at der ikke var helt styr på situationen i Fukushima, siger Japan-kender asger Røjle Christensen. (© DR)

Der måtte tre afstemninger til, før Den Internationale Olympiske Komité lørdag aften kunne melde ud, at Tokyo har vundet værtskabet for OL i 2020 foran Madrid og Istanbul.

Og det er blandt andet det utætte atomkraftværk Fukushimas skyld, for snakken om den store usikkerhed omkring værket har betydet noget i ugerne op til udvælgelsen.

Det fortæller Japan-kender og DR-journalist Asger Røjle Christensen, der har boet og arbejdet i Japan gennem en årrække.

- Det har været et problem for Tokyos kandidatur, at man har haft alle de her historier om, at der ikke var helt styr på situationen i Fukushima, men premierminister Abe garanterede i går, at problemerne ved Fukushima ikke får nogle konsekvenser for Tokyo, og det må man håbe, at han har ret i, siger Asger Røjle Christensen.

Ligger 240 km væk

Fukishima-atomkraftværket ligger bare 240 kilometer væk fra Japans hovedstad, den nyvalgte OL-by.

- Fukushima har aldrig og vil aldrig få betydning for livet i Tokyo, men det er i benvidstheden på folk. Nu har regeringen jo givet et løfte i forbindelse med udvælgelsen i går, og der bliver kæmpet hårdt for at få kontrol på tingene, men det er jo halsbrækkende nødløsninger fra dag til dag, der bliver forsøgt på værket, siger Asger Røje Christensen.

Kan ændre Japans image

OL i 2020 bliver Japans store chance for at få et andet image end landet, der ikke har styr på sine a-kraftværk. 

- Det har ikke været alle japanere, der har været lige store tilhængere af ideen, fordi de mener, at pengene i stedet bør gå til genopbygning efter tsunamien, jordskælvet og atomkatastrofen, siger Asger Røjle Christensen og fortsætter:

- Men nu er det mit indtryk, at mange japanere føler, at det er en chance for et comeback. I 1964, da Tokyo sidste gang var OL-by, var det et comeback efter krigsnederlag og fattigdom. Nu har de haft 20-års krise, og de har haft katastroferne for 2,5 år siden - det er deres chance for et comeback på verdensscenen igen, og mange synes, at Japan trænger til noget succes, siger Asger Røjle Christensen.

En stor samlet OL-by

Og Tokyo skal nok blive klar til at være vært om 7 år.

- Der er planer om at bygge én samlet olympisk by,  der er mere samlet end konkurrent-byerne havde, i selve Tokyo. Det bliver et sted, hvor der er nemt at komme til - og det finder man penge til at bygge, siger Asger Røjle Christensen.