'Jeg er sort kvinde, før jeg er atlet': Racismeprotester i USA sætter en stopper for sporten

Meget amerikansk topsport er gået i stå som konsekvens af de racismeprotester, der præger landet.

"When will it ever be enough?" spørger Naomi Osaka om i sit tweet. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Der sker ting og sager i USA i øjeblikket. Eller rettere sagt; mangel på ting og sager.

En lang række sportsbegivenheder i landet er nemlig blevet suspenderet for at anerkende de protester mod raceulighed, der præger landet i øjeblikket.

Det er en skudepisode i Kenosha syd for Milwaukee, der er baggrund for protesterne.

Her blev Jacob Blake, en sort mand, skudt af politiet i søndags, da han var ved at stige ind i sin bil, hvor hans tre børn sad. Jacob Blake overlevede, men det er usikkert, om han kommer til at gå igen.

Onsdag aften blev tre kampe i den bedste amerikanske basketballliga, NBA, suspenderet, efter spillerne fra Milwaukee Bucks boykottede deres kamp mod Orlando Magic, og det har sat gang i en lavine af yderligere aflysninger.

Tennisstjerne trækker sig

Naomi Osaka skulle have mødt belgiske Elise Mertens i semifinalen ved Western & Southern Open. (Foto: JASON SZENES © Scanpix)

Der er vigtigere ting end tennis, lyder det fra en af sportens allerbedste, Naomi Osaka. Hun har valgt at trække sig fra sin semifinale i WTA-turneringen Western & Southern Open, der spilles i New York.

Osaka er datter af et japansk/haitiansk par og skriver i et tweet, at hun som sort kvinde føler, at der i øjeblikket er langt vigtigere ting, som kræver opmærksomhed, end at se hende spille tennis.

- Jeg er sort kvinde, før jeg er atlet, skriver hun.

Få timer efter Osakas udmelding kom der en officiel meddelelse fra turneringen, som har valgt at indstille alle torsdagens kampe.

- Som en sportsgren indtager tennis samlet et standpunkt imod raceulighed og social uretfærdighed, som igen er øverst på dagsordenen i USA, står der i meddelelsen.

MLS aflyser fem kampe

Personale fra MLS-klubben Portland Timbers ser også ud til at støtte op om protesterne. (Foto: Darren Yamashita © Scanpix)

Den bedste fodboldliga i USA, Major League Soccer, har også reageret på protesterne og aflyst fem kampe, der skulle have fundet sted onsdag aften.

Basketball er helt lagt ned

Spillerne fra Washington Mystics støtter op om protesterne. (Foto: Courtesy Espn2 © Represented by ZUMA Press)

Det er ikke kun den bedste basketballliga for herrer, der er påvirket.

Også spillerne i WNBA, kvindernes liga, har valgt at støtte op om boykottet i solidaritet med deres "brødre i NBA". Det siger Atlanta Dream-spilleren Elizabeth Williams, som repræsenterer spillerne i WNBA-bestyrelsen.

Op til en af onsdagens kampe ankom spillerne fra Washington Mystics til deres spillested i Florida iført T-shirts med "Jacob Blake" påtrykt på forsiden og syv røde skudhuller bagpå - et for hver gang Blake blev skudt i ryggen af en betjent.

Baseball også påvirket

Aug 26, 2020; San Francisco, California, USA; Grounds crew work on the field as Black Lives Matter video plays on the scoreboard before the game between the San Francisco Giants and the Los Angeles Dodgers. at Oracle Park. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports (Foto: Kyle Terada © Scanpix)

Også den amerikanske baseballliga MLB, har aflyst de tre ligakampe, der skulle have fundet sted i går.

Direktøren for MLB, Tony Clark, udtaler i en pressemeddelse, at spillerne er dybt påvirkede af de nylige begivenheder i Winsconsin og andre lignende situationer i andre dele af landet.

- Vi er stolte af det standpunkt, vores spillere har taget, og vi vil blive ved med at støtte deres indsats for at skabe forandringer - både i og uden for MLB-regi, siger han.

Ekspert forlader studiet i solidaritet

Kenny Smith scorede over 9.000 point i sine ti sæsoner i NBA. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)

Det er ikke kun inden for kridtstregerne, at tingene er anderledes.

Den amerikanske sportskommentator og tidligere basketballspiller, Kenny Smith, valgte i går aftes at forlade den amerikanske TV-stations NBA-studie - i solidaritet.

- Som en sort mand og som tidligere basketspiller synes jeg, at det bedste for mig er at støtte spillerne og ikke at være her i aften, sagde han, inden han forlod studiet.