Klubber frygter matchfixing: Langt ude at liveopdatere en seriekamp til Sydkorea

I flere tilfælde har klubber smidt kamprapportører ud af stadion af frygt for matchfixing. Vi har en opgave med at oplyse klubberne, erkender spilleselskaber.

Journaliststuderende Peter Wagner Pedersen er hver weekend ude for at rapportere fra divisionskampe til spillemarkedet. Her ses han i gang med at rapportere fra en kamp på Sundby Idrætspark. (Foto: Nicolas Stig Nielsen, DR).

Ud af højtalerne gjalder tonerne fra Kim Larsen, da hjemmeholdet fra Fremad Amager løber på banen til trofaste klapsalver fra de hundredvis af fortrinsvis lokale amagerkanere på Sundby Idrætspark.

På bagerste række står den studerende Peter Wagner Pedersen med et mobiltelefon holdt op til øret. Mens kampen bølger frem og tilbage, rapporterer han til personen i den anden ende:

- Home danger. Home attack.

For ham er jobbet her det helt perfekte studiejob.

- Jeg er selv meget glad for fodbold og ville alligevel sidde derhjemme og se fodbold. Så tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne tjene penge på at komme ud og se det på stadion, fortæller han.

Modtageren af informationerne sidder i Bulgariens hovedstad, Sofia, hvor informationerne fra Peter Wagner bliver tastet ind og sendt til bookmakere i hele verden.

Hele processen tager få sekunder og gør, at spiludbydere samt gamblere hele tiden er opdateret på den seneste udvikling, selvom en kamp ikke bliver tv-transmitteret.

Danske miniputter i global kamp

Både Peter Wagner og personen foran tastaturet i Sofia er ansat til at rapportere af det danske data-udbyder INPLAY Sports Data, der siden 2014 har opereret på et hastigt voksende marked, hvor de har taget kampen op mod de globale mastodonter som RunningBall og Sportsradar.

Alt imens flere spillegale og glade sætter penge på fodboldkampene, mens de er i gang, bliver der brug for flere folk som Peter Wagner på de danske stadions.

Det er helt lovligt, for INPLAY samarbejder med de officielle rettighedshavere til kampene.

Men mens kamprapportørernes indtog på danske fodboldstadions er gået over hovedet på de fleste fodboldtilskuere, så har enkelte klubber bemærket deres tilstedeværelse til kampe helt ned i ungdomsrækkerne.

Ofte forstår klubberne ikke, hvorfor det er nødvendigt at opdatere fra eksempelvis en U/21-kamp i Aalborg eller en kvindekamp på serieniveau.

AaB har smidt kamprapportører på porten

Det har blandt andet fået AaB til at indføre nul-tolerance over for kamprapportører til deres kampe, fortæller seniorformand Claus Fallingborg.

- Vi har mødt dem et par gange, hvor de har stået og indtelefoneret kampens gang. Begge gange til Sydkorea. Det ved vi, fordi vi har konfronteret den pågældende person med, hvad han foretog sig på vores anlæg, fortæller han.

Det er op til klubberne selv at afgøre, hvem de vil lukke ind til deres kampe på deres egne anlæg. Derfor har AaB besluttet, at kamprapportørerne ikke længere er velkomne, medmindre de samarbejder med Divisionsforeningen.

- I mine øjne virker det underligt, at en danmarksseriekamp har behov for at få liveopdateringer direkte til Sydkorea. Det virker noget langt og noget voldsomt i forhold til kampens standard og niveau, siger Claus Fallingborg.

Heller ikke velkomne i Lyngby, Farum og Ballerup

Nordjyderne står ikke alene med deres undren og frygt for kamprapportørerne. I dag er Claus Jensen træner for Amager-holdet B1908, men han har tidligere dikteret holdopstillinger for Ballerups hold i Danmarksserien.

Her stiftede de også bekendtskab med kamprapportører, der ikke ville give sig til kende. Claus Jensen havde godt hørt om fænomenet fra naboklubberne i Lyngby og Farum, så da en asiatisk mand til en U/21-kamp stod med to mobiltelefoner i hånden, besluttede han sig for at konfrontere ham.

Han havde været til alle holdets kampe i et godt stykke tid. Men Claus Jensen troede i begyndelsen blot, at manden var talentspejder for en anden klub.

- Der fik jeg så at vide, han var online på i forhold til den her kamp. Det synes jeg jo var lidt underligt i forhold til en tilfældig U/21-kamp på meget – forholdsvis lavt niveau i Danmark – så bliver man jo lidt urolig for, hvad der kan ske derfra, husker Claus Jensen.

Efterfølgende besluttede klubben, at man ikke ønskede kamprapportører til ungdomskampe.

En helt ny verden

Kamprapportørerne er en helt ny verden for mange klubber, der ikke forstår, hvorfor der skal opdateres fra en ungdomskamp. Men det sportslige niveau er ikke særligt afgørende for, hvorvidt en kamp er interessant på spillemarkedet.

Det handler i mindst ligeså høj grad om at mætte spillemarkedet på alle tider af døgnet, forklarer salgsdirektør i danske INPLAY Sports Data, Kristoffer Johansen.

- Jeg kan sagtens forstå, at folk forholder sig kritisk over for det. For der kan da umuligt være en interesse, men det er der, hvis det ligger på det rigtige tidspunkt på døgnet. Det er altafgørende, siger han.

Salgsdirektøren erkender, at selskaberne har en stor opgave med at fortælle klubberne om deres arbejde, så der ikke "bliver set spøgelser" rundt omkring på de danske fodboldstations. For mens tilskuerne ofte ikke kender til fænomenet, så har de store selskaber på markedet arbejdet intenst sammen med blandt andet divisionsforeningen om at levere data fra de mange kampe på eliteniveau.

- Det er en verden der ligesom bryder ud i lyset i og med det får noget opmærksomhed. Der har selvfølgelig været en del sager der har tricket det her. Uheldige sager. Matchfixingsager.

- Det er selvfølgelig det, der gør, at folk forbinder de her folk som de oplever stå ude på stadions - også til små kampe i eksempelvis Københavnsserien - de forbinder det med matchfixing.

- Men det tror jeg, at der i 9 ud af 10 tilfælde eller endda i 99 ud af 100 tilfælde er det helt legitimt, forklarer han.

Divisionsforeningen: Nogle kamprapportører er okay

I Divisionsforeningen sondrer man mellem forskellige typer af kamprapportører. Dels er der dem, som Divisionsforeningen har lavet en kommerciel aftale med som eksempelvis Running Ball, Sportsradar og INPLAY, forklarer direktør Claus Thomsen.

- Hvis vi snakker om dem, vi selv har en aftale med, jamen så har vi det rigtig godt med dem, fordi de udfylder en sikkerhedsfunktion mod irregulære spilmønstre, siger han.

Anderledes skeptisk er man over for de kamprapportører, der ofte kommer på vegne af spiludbydere og bagmænd i Asien.

- Grunden til, vi ikke bryder os om det, er, at man potentielt kan repræsentere nogle interessenter, der skal have hvidvasket penge og har alle mulige andre formål. Og de (interessenter, red.) kan være nogle af de samme, som også er involveret i matchfixing, siger Claus Thomsen.

Fra Sundby Idrætspark til Asien

Tilbage på Sundby Idrætspark kører Fremad Amager rundt med gæsterne fra GVI i slutningen af kampen. I dommerens overtid får hjemmeholdet bolden i kassen for anden gang. Straks bliver meldingen rapporteret videre.

- Home goal, råber Peter Wagner Pedersen ind i telefonen.

Få sekunder senere ved hele spillemarkedet, at Fremad Amager har gjort det til 2-0 hjemme mod GVI.

De trofaste fans synger med, da klubbens temasang fra Kim Larsen lyder ud af højtalerne.

- Vi er dem, de andre ikke vil lege med. Vi er det dårlige selskab.

Facebook
Twitter