Klumme: Høj målsætning med mening

De danske svømmere i høj fart på vej mod OL. Efter Danish Open tror DR's Henrik Liniger på, at målsætningen om to danske medaljer bliver til noget.

Pál Joensen vinder 400 meter fri ved Danish Open i Bellahøj Svømmestadion. (Foto: © Andreas Beck, Scanpix)

Det er ikke et historisk stort hold, men det er temmelig mange svømmere, som Danmark sender til OL til sommer. I løbet af Danish Open i weekenden kom antallet af OL-deltagere op på ni (forudsat af Danmark som ventet får en nationsplads i mændenes holdkap) og med stadig mulighed for en tiende deltager i form af Mathias Gydesen, hvis han klarer kravet på 100 meter rygsvømning ved et snarligt stævne i USA.

Ti deltagere i en så højprofileret OL-idrætsgren som svømning er flot, men det er ikke kun antallet, det kommer an på. Resultaterne i London er naturligvis det vigtigste, og der skal leveres præstationer helt i top, hvis målsætningen om mindst to medaljer skal blive opfyldt. Danish Open leverede dog fine løfter om, at det kan lykkes.

Ottesen god trods skade

Største forventninger er der naturligvis til verdensmestrene Jeanette Ottesen og Lotte Friis. Ottesen stillede op trods en meget omtalt skulderskade - en skade som af hende selv blev beskrevet som noget mere hæmmende og smertefuld end landstræner Paulus Wildeboer valgte at tolke den. I hvert fald må man konstatere, at hun leverede sikre tider langt under formstabilitetskravene, og når det kunne lykkes med en øm skulder og tung træning i kroppen, så er der al mulig grund til medalje-optimisme på Ottesens vegne.

Lotte Friis var rapporteret i storform før Danish Open og hun skuffede da heller ikke med sikre tider på både 400 og 800 meter fri. Hun bliver meget svær at slå på de længere distancer i London.

Mie Ø. Nielsen leverede på 100 meter ryg en tid i absolut verdensklasse, men hun er blot 15 år og alle bør fare med lempe og ikke overbebyrde den unge aalborgenser med overdrevent forventningspres - selv om hendes resultater gør det svært at lade være.

Færøsk redningsmand

Weekendens store oplevelse var dog færingen Pál Joensen, som ved OL stiller op for Danmark. Han leverede flotte tider individuelt på både 400 og 1500 meter fri. Og så var han hovedkraften i den danske holdkaps OL-kvalifikation på 4x200 meter fri. Tiden 1.47.79 var ren verdensklasse. Holdkappens succes blev endnu vigtigere af, at hverken Chris Christensen eller Jakob Andkjær formåede at opfylde deres OL-ambitioner og må blive hjemme fra London. Uden dem og uden holdkappen ville dansk herresvømning stadig have stået svagt i billedet - nu ser det hele unægtelig noget flottere ud.