Kommentar: Dressurens Christian Eriksen

Den blot 23-årige Anna Kasprzak kan blive Danmarks næste store dressurrytter.

Anna Kasprzak har med en syvendeplads ved EM i Herning og en sejr ved World Cup-stævnet i Odense vist, at hun har potentialet til at vinde individuelle medaljer ved VM og OL. Søndag kan du møde hende i Essendrop & Eliten på DR1 klokken 22.10. (Foto: John Macdougall © Scanpix)

De store sportsgrene vil altid få en del opmærksomhed herhjemme. Her er det ikke så vigtigt, om der er store danske navne. Skulle Caroline Wozniacki eksempelvis holde et halvt års pause for at rejse jorden rundt med rygsæk, ville tennis stadig fylde en del i de danske medier.

Anderledes er det med de såkaldt mindre idrætsgrene. Et aktuelt eksempel er curling. Ved vinter-OL i Sochi om tre måneder har Danmark både et hold med hos kvinderne og mændene. Så den sport vil der være rigtig meget fokus op til og især under OL. Ikke bare fordi de er med, men fordi begge hold faktisk har en lille medaljechance.

Hvis der ikke var et eneste dansk hold, der skulle være med i Sochi, hvor meget opmærksomhed vil der herhjemme så være på curling i samme periode? Næppe ret meget.

Der er langt flere, der dyrker ridesport herhjemme end curling. Helt præcis havde Danske Ride Forbund 70.690 medlemmer i 2012, mens curling blot havde 1.075. Derfor er der nærmest automatisk mange, der følger med i ridesportens forskellige discipliner.

Men når vi mediemæssigt snakker større og mindre sportsgrene i Danmark, hører ridesporten altså til de små. Fordi den netop ikke fylder ret meget. Og så er hver enkelt disciplin - akkurat som curling - enorm afhængig af danske aktører for at ramme et større publikum end de trofaste, der altid vil være der.

Her er dressuren et glimrende eksempel. For i dressur har Danmark i perioder haft nogle meget store profiler. Og i perioder har der groft sagt slet ikke været nogen.

Den største profil af dem alle har selvfølgelig været Lis Hartel, der vandt OL-sølv tilbage i 1952 og 1956.

Udover OL-sølv i 1952 og 1956 vandt Lis Hartel og Jubilee guld ved det uofficielle VM i 1954. Lis Hartel døde i 2009. Hun blev 87 år. (Foto: Poul Petersen © Scanpix)

Lis Hartel var den første kvinde, der kom på OL-podiet i en konkurrence, hvor mænd og kvinder kæmpede på lige fod. Hendes præstationer var derudover også ganske opsigtsvækkende, fordi hun tidligere havde været ramt af polio.

I 1980erne var det Anne Grethe Jensen (senere Tørnblad), som sikrede Danmark en sølvmedalje ved OL. Det var ved Legene i Los Angeles i 1984 på hesten Marzog. I 1986 vandt de to VM-guld.

Knap 20 år senere var det Andreas Helgstrands tur til at opnå resultater på det niveau. Han vandt sølv og bronze ved VM i 2006 på Blue Hors Matiné, som desværre blev skadet, så han ikke kunne ride på den under OL i 2008, hvor ridesportskonkurrencerne foregik i Hong Kong, mens hovedparten af de øvrige begivenheder fandt sted i Beijing.

Det lykkede dog alligevel Andreas Helgstrand - på Don Schuffro - at komme på podiet i den tidligere britiske koloni, idet han var med til at vinde bronze i holdkonkurrencen. Sammen med  Nathalie zu Sayn Wittgenstein og Anne van Olst.

Det var Danmarks fjerde og hidtil sidste OL-medalje i dressur.

I dag har Danmark ingen dressurryttere med niveau til at vinde individuelle medaljer ved OL og VM.

Udover OL-sølv i 1952 og 1956 vandt Lis Hartel og Jubilee guld ved det uofficielle VM i 1954. Lis Hartel døde i 2009. Hun blev 87 år.

Ved EM i Herning i år var det også i holdkonkurrencen, at Danmark igen klarede sig bedst. Her blev det til en fjerdeplads til Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, Anna Kasprzak, Andreas Helgstrand og Lone Bang Larsen.

I den individuelle konkurrence blev Nathalie zu Sayn-Wittgenstein nummer ni på Digby, mens Anna Kasprzak på Donnperignon blev nummer syv, og sidstnævntes præstation lovede utrolig godt for fremtiden.

I oktober vandt Anna Kasprzak så World Cup-stævnet i Odense, og selv om de allerbedste i verden ikke var med, cementerede hun sin position som et godt bud på Danmarks næste store dressurrytter.

Med sin blot 23 år har Anna Kasprzak mange gode foran sig, og selv om det naturligvis bliver interessant at følge hende frem mod OL i Rio de Janeiro i 2016, er det nok ikke her, hun allerede vil toppe.

Men det er selvfølgelig først med medaljer ved begivenheder som VM og især OL, hun for alvor kan give dressursporten et folkeligt løft.

Man kan kalde hende "dressurens Christian Eriksen". Hun har lige som ham status som et særdeles lovende talent, der kan nå meget langt, og som allerede har gjort det godt.

Men hvor man i fodboldens verden selv som ung tiltrækker sig masser af opmærksomhed, skal der altså noget mere til, når det handler om dressur.

Udover OL-sølv i 1952 og 1956 vandt Lis Hartel og Jubilee guld ved det uofficielle VM i 1954. Lis Hartel døde i 2009. Hun blev 87 år.

 

Søndag aften 22.10 i DR1 kan du sammen med Ulla Essendrop komme tæt på Anna Kasprzak i TV-programmet Essendrop & Eliten.

Har du et bud på, hvor langt Anna Kasprzak kan nå? Eller blot en kommentar? Så skriv herunder!

Facebook
Twitter