Kommentar: Håndbold-invasion fra Østeuropa

Kampen om Champions League-trofæet i kvindehåndbold tegner til at blive den tætteste i årevis.

Lærke Møller og FC Midtjylland indleder Champions League søndag mod Ferencvaros. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Der var engang, man opstillede radarer på Bornholm for at beskytte mod en sovjetisk invasion. Nu kigger vi mest efter vores egen navle, og i mellemtiden er en østeuropæisk håndboldinvasion skyllet ind over Europa.

Efter Slagelses og Viborgs seks Champions League-triumfer i 00'erne er kvindernes fornemste klubturnering de seneste par år vundet af Buducnost fra Montenegro og ungarske Györi. Og i den nye Champions League-sæson der indledes i denne weekend, er der igen flest østeuropæiske hold blandt bookmakernes favoritter.

To år uden vesteuropæiske Champions League-mestre er selvfølgelig for tyndt et statistisk grundlag til at konkludere, at Østeuropa har overtaget førertrøjen. Alligevel tegner tendenserne i retning af, at trofæet oftere vil ende på de kanter af kontinentet de kommende sæsoner. Tag bare kvalifikationen hvor både Viborg og Team Tvis Holstebro måtte strække våben mod rumænske Baia Mare.

Færre udenlandske stjerner i Danmark

Købekraften er blevet udlignet over de seneste år. Nu er der ikke længere bare envejstrafik af østeuropæiske profiler til danske klubber - i stedet skiftede Camilla Dalby overraskende Randers ud med et eventyr i Buducnost i sommerpausen.

Tendensen ser man også tydeligt ved at sammenligne årets danske Champions League-deltager fra FC Midtjylland med det Slagelse-hold, der vandt turneringen i 2005 og Viborgs mestre anno 2010. Midtjyderne har kun to udenlandske spillere i truppen, hvorimod Anja Andersen rådede over ti udlændinge, mens Viborg havde 14 udenlandske spillere i klubben.

Sabine Englert og Nycke Groot er de eneste udlændinger i FC Midtjylland. (Foto: Sven Nackstrand © Scanpix)

En ting er købekraft, noget andet er flere østeuropæiske landes intense satsning på én klub, der kan gøre sig gældende internationalt. Den danske liga kaldes verdens bedste - men her må være tale om ligaen med den største bredde. FC Midtjylland, Team Tvis Holstebro, Viborg og Randers kæmper en hård kamp om mesterskabet. Til sammenligning smed Györi bare et enkelt point i den ungarske liga i sidste sæson, mens Oltchim Valcea - der siden er ramt af økonomisk uføre - vandt 20 af 20 kampe i den rumænske liga.

Dansk overtag i mindre turneringer

Den større bredde i den danske liga kommer til gengæld klubberne til gode i de mindre europæiske turneringer, hvor eksempelvis nummer fire i den danske liga ofte vil være bedre end nummer fire i den ungarske. Senest bevist med Team Tvis Holstebros triumf i sidste sæsons EHF Cup, KIF Vejens semifinaleplads året før og den rent danske finale i turneringen mellem FC Midtjylland og Team Tvis Holstebro i 2011, mens Viborg nåede finalen i Cup Winners Cup forrige sæson.

Der er også gode ting at sige om den forøgede konkurrence fra Østeuropa. Det er godt for landsholdet, at danske talenter nu kan få endnu mere spilletid på allerhøjeste niveau. Og det øger frem for alt spændingen i turneringen, hvor der er længere mellem kampene, der bliver afgjort inden pausen.

Sabine Englert og Nycke Groot er de eneste udlændinger i FC Midtjylland. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

Men lad os håbe, at vi ikke i alt for mange år må nøjes med at betragte Champions League-trofæet med radarer fra Bornholm. FC Midtjylland indleder jagten søndag med hjemmekampen mod ungarske Ferencvaros.

Se FC Midtjylland - Ferencvaros direkte på DR1 søndag klokken 16.45.

Facebook
Twitter