Kommentar: Kasper Schmeichel 5.0

DR Sportens Marco de los Reyes ser tilbage på Schmeichels fire første faser og frem mod den næste.

Det har været ret interessant at følge Kasper Schmeichels karriere. Med det efternavn har det på den ene side været let at holde øje med ham. På den anden side har hans karriere set med mine øjne i høj grad været præget af uforudsigelighed.

Jeg har lige nu et godt bud på, hvordan Kasper Schmeichel vil udvikle sig de kommende år. Men fremtiden vender jeg tilbage til lidt senere. I første omgang vil jeg fordelt på fire faser se tilbage på den p.t. 27-årige målmands karriere indtil nu.

1. Søn til den berømte far

Jeg kan tydeligt huske billeder af Kasper Schmeichel som en lille dreng, der var med til sin fars træning. Og sådan var det i mange år. Kasper Schmeichel var udelukkende kendt på grund af sin far, og fordi de boede i England var der ikke ret mange herhjemme, der havde en idé om, hvordan han udviklede sig. Som teenager fik han i 2004 og 2005 godt nok otte landskampe på det danske U/19-landshold, men navnet overskyggede hele tiden talentet og præstationerne.

2. Den store kamp

Alt ændrede sig øjeblikkeligt i løbet af en kamp. Kasper Schmeichel var kommet på kontrakt i Manchester City i 2002, hvor hans far var kommet til klubben. Farmand spillede der kun en sæson, hvorefter han stoppede karrieren, men sønnike blev i klubben, og først i august 2007 fik han debut i Premier League, mod West Ham. Otte dage senere vogtede han så City-buret i lokalopgøret mod Manchester United, hvor hans far spillede i sin storhedstid. Kasper Schmeichel var stærkt medvirkende til, at hans hold overraskende vandt 1-0, og hans indsats fik masser af omtale - især i England og i Danmark, hvor forventningerne til ham pludselig blev enorme.

Kasper Schmeichel indsats i den berømte sejr over Manchester United var ikke perfekt, men hverken før eller siden har en kamp givet ham så meget positiv omtale. (Foto: Allesia Pierdomenico © Scanpix)

3. På stand by

Kasper Schmeichel opnåede kun otte førsteholdskampe hos Manchester City og havde de efterfølgende år svært ved at leve op til de store forventninger, som mange havde fået i kølvandet på ikke bare kampen mod "de røde djævle", men også Arsenal-matchen ugen efter, hvor han snuppede et straffespark fra Robin van Persie. Kasper Schmeichel havde inden debuten været udlejet og blev det nu igen, først til Cardiff og dernæst til Coventry. I 2009 blev han solgt til Notts County i den tredjebedste række, hvor han spillede en enkelt sæson. Så røg turen til Leeds i den næstbedste række, hvor han også spillede en sæson.

4. Mod toppen igen

Efter skiftet til Leicester i 2011, er det stort set kun gået fremad. Kasper Schmeichel blev kåret til klubbens bedste spiller i den første sæson og kom med til EM-slutrunden i 2012 som tredjekeeper. I starten af 2013 kom så debuten på A-landsholdet. Desværre tabte Danmark 0-3 til Makedonien, men det var ikke hans skyld. I oktober blev han noteret for sin anden landskamp, da Danmark vandt 6-0 over Malta i Parken.

5. Næste skridt

Hans kontrakt med Leicester udløber til sommer, og han har i mine øjne niveauet til at optræde for en klub i den bedste engelske række. Det vil også udvikle ham endnu mere. Det kunne sagtens være som Leicester-spiller. Klubben ligger lige nu nummer to i The Championship. Og så tror jeg, han kommer til at få mange flere landskampe. Selv om han aktuelt er nummer to efter Stephan Andersen. Jeg vil gætte på, at han ender med 25-30 landskampe de kommende mange år. Men jeg ser ham ikke som en, der kommer til at være urørlig som Danmarks førstekeeper. Jeg ser ham heller ikke som en, der når op blandt de otte-ti bedste målmænd i Europa.

Når det "næste skridt" bliver spændende at følge, er det især, fordi det ofte er de år, fra man er omkring 27-28 år, til man er 30-31 år, som er meget afgørende for, hvor stor en målmand bliver.

Kasper Schmeichel indsats i den berømte sejr over Manchester United var ikke perfekt, men hverken før eller siden har en kamp givet ham så meget positiv omtale. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det var eksempelvis i den alder, at Peter Schmeichel tog skridtet fra at være en målmand af høj international klasse til at blive kåret til verdens bedste keeper i 1992 og 1993 og opnå status som en af verdens bedste målmænd nogensinde.

Thomas Sørensen derimod havde status som en af Europas bedste unge målmænd, men tog aldrig skridtet helt op blandt de bedste målmænd i verden. Han opnåede 101 landskampe, men han blev aldrig bedre, end han var som 25-26-årig.

Manuel Neuer fra Bayern München er født samme år som Kasper Schmeichel, og for ham bliver de kommende år ligeledes meget afgørende. Den tyske landsholdsmålmand har i godt tre år været en af verdens bedste målmænd. Men skal han historisk set helt op på siden af legendariske landsmænd som Sepp Maier, Harald Schumacher og Oliver Kahn, kræver det, at han som minimum forbliver på sit nuværende niveau de kommende år.

Kasper Schmeichel indsats i den berømte sejr over Manchester United var ikke perfekt, men hverken før eller siden har en kamp givet ham så meget positiv omtale. (Foto: Paul Ellis © Scanpix)

Men i sport er der jo også intern konkurrence, og den spiller en stor rolle, når det handler om succes og personlig udvikling. Peter Schmeichel var så god, han i mere end ti år tromlede henover alle konkurrenter. Så god er og bliver Kasper Schmeichel ikke. Hans rolle på landsholdet er de kommende år derfor afhængig af, hvad der sker med Anders Lindegaard og Stephan Andersen. Umiddelbart er der ikke den store forskel på deres niveau, og derfor har det stor betydning, hvilken klub de spiller i, og hvor meget spilletid de får.

Anders Lindegaard er 29 år og har ikke udsigt til at blive førstekeeper hos Manchester United, hvor David de Gea bliver bedre og bedre. Og den to år ældre Stephan Andersen sidder som regel på bænken, når hans klub Real Betis optræder i Primera Division.

Så på dette punkt er Kasper Schmeichel foran dem. Men endnu er han kun nummer to i det danske landsholdshierarki - efter Stephan Andersen, der generelt har gjort det fint i landsholdstrøjen, og som stod på mål i hele gårsdagens venskabskamp mod Norge. Mens Kasper Schmeichel selv sad på bænken.

Jeg bør nok nævne, at den tidligere FCN-keeper Jesper Hansen fra Evian også er landsholdskandidat, men hverken han eller nogle af målmændene på U/landsholdene har udsigt til at overhale Kasper Schmeichel, og det er en af hovedårsagerne til, at jeg tror, der venter ham en del landskampe.

Kasper Schmeichel indsats i den berømte sejr over Manchester United var ikke perfekt, men hverken før eller siden har en kamp givet ham så meget positiv omtale. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Du kommer sammen med Ulla Essendrop komme helt tæt på Kasper Schmeichel i TV-programmet Essendrop & Eliten, der vises søndag aften 22.10 på DR1.

Hvordan tror du, at Kasper Schmeichels karriere udvikler sig de kommende år? Eller har du blot en kommentar? Så skriv herunder!

Facebook
Twitter