Kommentar: Sådan er Danmarks (måske) nye landstræner

Hvis Gudmundur Gudmundsson bliver ny landstræner, får vi en markant anderledes type end Ulrik Wilbek.

Gudmundur Gudmundsson fejrer en af sine triumfer i spidsen for Island. (Foto: Nikola Solic)

Ikke meget mere end en time skulle der gå, fra Dansk Håndbold Forbund indkaldte til pressemøde om ny herrelandstræner, til Jyllands-Posten mente at vide, at det er islandske Gudmundur Gudmundsson, der på mandag præsenteres som Ulrik Wilbeks afløser.

Håndboldforbundet vil naturligvis ikke selv hverken be- eller afkræfte noget som helst. Men Gudmundsson har længe været blandt de varmeste kandidater til jobbet og med god grund.

Islændingen har et stærkt CV både med sin nuværende stilling i den tyske topklub Rhein-Neckar Löwen men også som landstræner, hvor han sikrede Island en overraskende OL-sølvmedalje i 2008 og EM-bronze i 2010. Og så har Gudmundsson tilmed kendskab til dansk håndbold, hvor han i 2009 var cheftræner for GOG frem til konkursen året efter.

Håndboldnørd til fingerspidserne

Som håndboldtræner er Gudmundur Gudmundsson en anderledes type end den nuværende landstræner Ulrik Wilbek. Islændingen er teoretikeren, der bruger uendeligt mange timer på at nærstudere modstandernes mindste træk på video, mens Wilbek i højere grad er praktikeren, der vinder kampene, mens de spilles.

Da Island for år tilbage skulle møde Tyskland i en kvalifikationskamp, trak Gudmundsson eftersigende sine spillere igennem ikke færre end seks taktikmøder! Det vil kræve tilvænning for de danske spillere. Men på den anden side set kan kombinationen af teoretikeren og praktikeren - for Wilbek vil selvfølgelig også som sportschef være tæt på landsholdet - være den perfekte kombination.

Samtidig vil Gudmundsson have god rygdækning i landsholdets anfører Niklas Landin, der kender ham indgående fra Rhein-Neckar Löwen.

Træner på deltid?

Hvis valget er faldet på Gudmundur Gudmundsson, har det næppe været nogen billig løsning for Dansk Håndbold Forbund. Han er nemlig på kontrakt i den tyske topklub frem til sommeren 2015, og her vil man næppe være glade for at slippe ham et år tidligere i en periode, hvor man er godt i gang med et bygge et nyt hold op, efter Jesper Nielsen og hans millioner forlod klubben.

Spørgsmålet er så, om det er lykkedes DHF at finde pengene til at købe Gudmundur Gudmundsson fri, eller om man har ansat en landstræner på deltid. Tidligere en utopisk tanke men ikke nu, hvor Ulrik Wilbek overgår på fuld tid til stillingen som sportschef. I sin nye rolle vil han nemlig have ansvaret for sparring med ungdomslandstrænerne - en opgave der tidligere i høj grad hvilede på landstræneren selv.

Niklas Landin har i dag Gudmundur Gudmundsson som træner i Rhein-Neckar Löwen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Med Ulrik Wilbek på sidelinjen vil DHF også altid have en sikker kapacitet i mediehåndtering klar, hvis der skulle opstå noget akut. Og så må man heller ikke glemme det faktum, at internationale toptrænere er dyre i drift, og man får i forvejen en ekstra lønpost med den nyoprettede sportschefstilling. Gudmundur Gudmundsson har tidligere prøvet at dobbeltjobbe, da han i sin tid i GOG også var islandsk landstræner.

Så mens den kommende landstræner formentlig allerede er afsløret, er det i virkeligheden ansættelsesforholdene og rollefordelingen, der bliver mest spænding om på mandag klokken 15 i Idrættens Hus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter