Kristoffer gik til psykolog på grund af svømning: Nu er han VM-spiller i flag football

Kristoffer Holmstrup og resten af det danske landshold i flag football har sikret sig en billet til World Games.

Kasper Holmstrup (nr. 87) og det danske landshold i flag football har blandt andet vundet EM seks gange i træk. (Foto: Dansk Amerikansk Fodbold Forbund © Dansk Amerikansk Fodbold Forbund)

Kristoffer Holmstrup kan stadig få kvalme ved tanken om den daglige morgentræning.

De grimme, brune fliser i Birkerød Svømmehal. Det blege lys fra det kolde vand og den sorte streg på bunden af bassinet.

I vandet kunne de negative tanker for alvor få lov til at boltre sig hos den unge svømmer. Han kunne ikke sove om natten og gik til børnepsykolog.

Den nu 30-årige fysioterapeut var i denne uge med Danmark til VM i flag football i Israel. Den der form for amerikansk fodbold, du måske har prøvet til idræt, hvor en gul hale hænger ud af bagenden på dine bukser.

Kvartfinalen blev dog endestationen for Danmark efter et nederlag til Panama. Men landsholdet har tidligere markeret sig internationalt ved at vinde EM seks gange i træk samt fire VM-sølvmedaljer.

Inden Kristoffer Holmstrup kom på landsholdet i flagfootball i 2015 og drømte om ædelmetaller i sportsgrenen, gik han til svømning i Sigma Swim i Nordsjælland.

I en tidlig alder udviklede han en muskuløs svømmekrop, og forventningerne voksede til ham, når der skulle konkurreres til stævner. Men med tiden blev han indhentet af sine jævnaldrende konkurrenter.

Omstillingen fra at være bedst til middelgod var psykisk udmattende, fortæller Kristoffer Holmstrup.

- Det hele kørte rundt, hobede sig op over tid, og jeg fik nok. Mine venner gik jo til fester og havde gang i et almindeligt ungdomsliv. Det kunne jeg ikke være med til, så dem blev jeg distanceret fra, fortæller Kristoffer Holmstrup.

- Samtalerne med psykologen hjalp, men jeg trængte også til at prøve noget andet.

Svaret fandt han i USA kort tid efter.

Kristoffer Holmstrup arbejder som fysioterapeut ved siden af sporten. Her ses han med andenpræmien fra VM i 2016. (Foto: (Privat foto) © (Privat foto))

Banker verdens bedste

Under et udvekslingsår på en amerikansk high school i Minnesota stiftede han bekendtskab med amerikansk fodbold.

Det blev han bidt af, men da han kom hjem, var mulighederne for at fortsætte ikke mange. Og det dyre udstyr, man skulle have, gjorde ikke forudsætningerne nemmere.

Til gengæld oprettede Allerød Gymnasium, hvor han gik, et flag football-hold, og det kunne noget.

- Det, der tiltaler mig allermest ved sporten, er det sociale aspekt. Og at man får grebet rigtig mange bolde i flag football modsat amerikansk fodbold, hvor du også er mere eksponeret for hovedskader, siger Kristoffer Holmstrup.

- Og det er da fedt at være en af de bedste til noget i verden. Danmark bliver internationalt ikke anset for noget særligt, fordi vi ikke er så mange udøvere, men alligevel banker vi mange af de store hold. Det er for sejt.

Siden gymnasietiden er der dog sket en del ting i den nuværende landsholdsspillers liv. Ved siden af et fuldtidsarbejde som selvstændig fysioterapeut, har han lige fået en ny titel som far, og det er en af de mere tidskrævende roller.

Træningen passer han dog også dagligt, men selvom han ved siden af familielivet og fysioterapeut også er landsholdsspiller, bliver selve flag football-spillet ikke trænet så ofte. Det er der dog en ganske god forklaring på.

- Flag football træner vi ikke mere end et par gange om ugen. Det er ret hårdt for både led og scenevæv, så vi kan ikke rigtig holde til mere, siger landsholdsspilleren.

Danmark og Kristoffer Holmstrups kvartfinaleplads indløste en plads ved World Games til sommer. (Foto: (Privat foto) © (Privat foto))

Et springbræt til OL

Netop at kunne dyrke sin sportsgren og stadig have et almindeligt liv ved siden af er tiltalende, fortæller Kristoffer Holmstrup. Han kan spille på et højt niveau uden at skulle træne et hav af gange i løbet af ugen.

At træningsmængden måske ikke er den samme som hos professionelle atleter i andre sportsgrene, er dog langt fra ensbetydende med, at de danske ambitioner ikke er store.

Fysioterapeuten har siden sin debut for landsholdet vundet en række internationale medaljer. Med kvartfinalen til dette års VM sikrede Danmark sig en billet til World Games, der et stort mesterskab for sportsgrene og discipliner uden for OL-programmet.

- Det er fedt, at sporten nu rent faktisk får noget anerkendelse. Måske det kan være springbræt til at blive en OL-disciplin i 2028. Det gør forhåbentlig også, at Danmark få øjnene mere op for det, siger Kristoffer Holmstrup.

Svømning indgår stadig som en del af Kristoffer Holmstrups træning, og han kan sagtens nyde den efterfølgende udmattelse. Men at bakse rundt i bassinet bliver aldrig en favorit. Det vil flag football for altid være.

- På landsholdet er vi alle forskellige, men alligevel ens når vi samles. Jeg kan sagtens have en dårlig dag, uden det nødvendigvis går ud over de andre. Vi taber og vinder sammen. Der er tænding på til træning og kamp, men samtidigt er vi også gode venner uden for banen. Det betyder rigtig meget, siger Kristoffer Holmstrup.

FacebookTwitter