Kronprins Frederik stopper som IOC-medlem: 'Der er al mulig grund til at takke kronprinsen for hans fornemme indsats'

Efter 12 år som medlem af IOC stopper kronprins Frederik, når De Olympiske Lege i Tokyo løber af stablen.

Kronprins Frederik stopper i Den Internationale Olympiske Komité efter 12 år. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Kronprins Frederik stopper som aktivt medlem i Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

- Det har været et storet privilegie for mig at være med til at udbrede de olympiske idealer gennem snart 12 år, udtaler kronprins Frederik i pressemeddelelsen.

Kronprinsen blev valgt ind i IOC i 2009. Det var oprindeligt hans tanke at træde ud af IOC efter De Olympiske Lege i Tokyo, som sidste år blev udskudt med et år, og det gjorde altså også kronprinsens udtræden af IOC, oplyser han.

Formelt vil kronprinsens udtræden træde i kraft ved IOC's årlige generalforsamling, som finder sted i slutningen af juli i forbindelse med legene i Tokyo.

Gennem sit virke i IOC har kronprins Frederik særligt haft fokus på at fremme en sund og aktiv livsstil blandt unge. Kronprinsen har ligeledes medvirket i planlægningen af ungdoms-OL i fjor.

- Særligt har jeg brændt for at få både unge og ældre op af stolen og i gang med et liv med sport og bevægelse.

- Mit arbejde i IOC inspirerede mig blandt andet til at etablere Royal Run, som jeg er meget stolt af. Selvom min tid som aktivt IOC-medlem slutter i Tokyo, så vil jeg fortsat bære de olympiske værdier videre i mit fremtidige virke, siger kronprins Frederik i pressemeddelelsen.

Kronprins Frederik under IOC-kongressen i 2009, hvor han blev valgt ind i IOC. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix Denmark)

En stor tak

I Danmarks Idrætsforbund (DIF), der også er Danmarks nationale olympiske komité, modtager de nyheden om kronprinsens udtrædelse af IOC 'med anerkendelse'. Det siger DIF's formand, Niels Nygaard, i en pressemeddelelse.

- I DIF har vi sat utrolig stor pris på samarbejdet med kronprinsen om udviklingen af både OL og international idræt, og det har skabt stor værdi at have ham så centralt placeret. Derfor er der al mulig grund til at takke kronprinsen for hans fornemme indsats.

- Kronprinsens indsigt i – og indsats for idrætten er uvurderlig. Udover hans internationale arbejde i IOC er han dybt engageret i dansk idræt, siger Niels Nygaard.

DIF-formand Niels Nygaard anerkender og respekterer Kronprins Frederiks beslutning om at stoppe i IOC. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Selvom DIF ærgrer sig over at miste kronprins Frederik som aktivt medlem, så 'respekterer og anerkender' DIF beslutningen og vil nu igangsætte et arbejde for også i fremtiden at have en dansker i Den Internationale Olympiske Komité.

- I DIF er det en del af vores internationale strategi at få danskere valgt til internationale topposter. Derfor skal vi i gang med et solidt arbejde, hvis vi skal lykkes med at få en ny dansker udpeget til IOC. Dét bliver ikke nemt, men vi vil gøre et helhjertet forsøg, for det er et vigtigt hverv, siger Niels Nygaard.

Og den tilgang om at arbejde mod et nyt dansk IOC-medlem giver mening, vurderer DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

- Det betyder noget, for Danmark kommer til at mangle en stemme I IOC, men nu er man så heldig at have et andet dansk medlem i Poul-Erik Høyer, men det er ikke givet, at den ledige plads efter kronprins Frederik automatisk går til Danmark, langt fra endda.

- Så dansk idræt og de danske idrætsorganisationer skal ud og kæmpe for måske at få en plads mere i Den Internationale Olympiske Komite, så man kan bevare sin stemme i det meget vigtige sportsforum, siger Henrik Liniger.

Poul-Erik Høyer er IOC-medlem i kraft af sin funktion som præsident i Det Internationale Badmintonforbund.

Har været årsag til debat

Kronprins Frederik kom i karambolage med den daværende danske regering, da han før OL i Rio i 2016 stemte for at lade russiske atleter deltage ved legene til trods for historierne om statsstøttet doping.

Derfor var kronprinsens medlemskab af IOC anledning til debat, forklarer Henrik Liniger.

- Det har været årsag til debat, fordi Den Internationale Olympiske Komité ikke kun er en sportsorganisation, men den beskæftiger sig også meget med sportspolitik og er nødt til at tage nogle politiske stillingtagener i forskellige sager, og det er jo noget, som medlemmer af kongehuset normalt ikke gør, siger Henrik Liniger.

Kronprins Frederik fandt inspiration til Royal Run gennem sit virke i IOC. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Men det er også en overraskelse, at kronprins Frederik vælger at træde ud netop nu, vurderer Henrik Liniger.

- Det er ikke en overraskelse, at han ikke ville tage mange valgperioder mere, men der har ikke været indikationer på, at han ville stoppe sit arbejde lige nu. Han begrunder det selv i sin udtalelse med, at der er mange ting, der er lykkedes, og mange ting, han er blevet færdig med af de projekter, han har arbejdet med inden for den olympiske bevægelse. Derfor er det naturligt at stoppe efter OL her til sommer, siger Henrik Liniger.

Kongehuset skriver i pressemeddelelsen, at det er sædvane, at mangeårige medlemmer af IOC fortsætter som æresmedlem. Kronprinsen har tilkendegivet interesse for at blive æresmedlem, skriver kongehuset.

Formelt set er det IOC's bestyrelse, der træffer beslutningen om tildeling af æresmedlemskaber.

I forvejen har Danmark ét æresmedlem. Det er Niels Holst-Sørensen, som tidligere har været ordinært medlem af IOC mellem 1977 og 2002.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk