Kulturminister reagerer på manglende whistleblower-ordning for atleter: 'Skal hurtigst muligt etableres'

Team Danmark fik i april 2021 til opgave at oprette en såkaldt selvstændig funktion, hvor atleter og trænere kan henvende sig, hvis de oplever uacceptabel adfærd. Den er endnu ikke oprettet.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) er sikker på, at Team Danmark snart kommer i mål med etableringen af en whistleblower-ordning. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Processen må gerne tage fart, lyder det fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), efter det fredag stod klart, at Team Danmark stadig ikke har fået oprettet den whistleblower-ordning, de for næsten to år siden blev pålagt af Folketinget at lave.

Team Danmarks formål er at skabe de bedst mulige vilkår for dansk eliteidræt og for de enkelte atleter. At de ikke har formået at oprette den whistleblower-ordning, som atleter og trænere skulle kunne henvende sig til, "hvis de oplevede uacceptabel adfærd i elitemiljøer", skal gerne ændre sig snart, mener han.

- Den selvstændige enhed har været længe undervejs og skal hurtigst muligt etableres, således at den er til rådighed for at hjælpe atleter, der oplevet uhensigtsmæssige træningsforhold. Jeg er sikker på, at Team Danmark snart kommer i mål med etableringen, siger Jakob Engel-Schmidt.

I maj sidste år meddelte Team Danmark ellers, at ordningen ville være klar 1. januar 2023.

Den melding blev dog i december justeret til, at det forventes, at whistleblower-ordningen "vil være fuldt udrullet i løbet af 2023".

Direktør i Team Danmark, Peter Fabrin, erkendte da også fredag morgen, at man "har undervurderet hele beslutningsprocessen", og derfor er en smule bagud i tidsplanen.

Du kan få et overblik over sagen i tidslinjen herunder:

Ekspert kalder processen 'for langsom'

Den selvstændige funktion, som Team Danmark har fået til opgave at etablere, skal varetages af Anti Doping Danmark, og organisationer som Spillerforeningen, Atletkomitéen og Danmarks Idrætsforbund har også været inde over udarbejdelsen, fortalte Peter Fabrin tidligere fredag.

Men at mange interessenter er med i udarbejdelsen, bør ikke nødvendigvis gøre processen langsommere.

Det mener formand i ngo'en Transparency International Danmark, Jesper Olsen, i hvert fald ikke.

- Jeg tænker, at det er godt, at det ikke er Team Danmarks administration, men eliteatleterne, der skal vinde medaljer til Danmark. For det her er simpelthen langsomt, siger han.

Team Danmark-direktøren Peter Fabrin regner da heller ikke med at ordningen skal udsættes yderligere. Han forventer, at den er klar senest inden udgangen af 2023.

- Vi har ingen intentioner om at blive ved med at forlænge. Vi vil gerne have den op at køre så hurtigt som muligt, siger Peter Fabrin.