Kun to af de 50 bedst betalte atleter i verden er kvinder: ’Sportsverdenen er langt bagefter’

Det amerikanske magasin Forbes har udgivet deres årlige liste over de 50 bedst betalte atleter. Blot to af dem er kvinder.

Tennisstjernerne Serena Williams og Naomi Osaka er de eneste kvinder blandt de 50 bedst betalte atleter i verden. Foto: Scanpix. Grafik: Diede Linnet van de Mosselaar.

Det kan langt fra være nogen statshemmelighed, at verdens største sportsstjerner tjener svimlende mange penge. Men lader man blikket falde ned over listen over de 50 bedst betalte atleter i verden, er det svært ikke at bemærke, at blot to af dem kvinder.

På Forbes årlige liste over de bedst betalte atleter sniger tennisspillerne Naomi Osaka og Serena Williams nemlig ind blandt hele 48 mænd.

Listen toppes af MMA-kæmperen Connor McGregor og et stykke længere nede indfinder Osaka sig på 12. pladsen, mens hendes rutinerede kollega er nummer 28. Hele listen kan du finde her.

Og at blot to af de bedst betalte atleter i verden er kvinder, er en bekymrende tendens, hvis man spørger den tidligere elitesvømmer, Jeanette Ottesen. Alligevel er den tidligere OL-deltager heller ikke overrasket over hendes køns repræsentation på listen.

- Det er sådan det er, og jeg er i tvivl om, det nogensinde bliver lavet om. En mand kan altid tjene penge, men det kan en kvinde ikke, for de kan blive forhindrede i at komme på sådan en liste, hvis de bliver gravide for eksempel, siger Jeanette Ottesen.

Afspejler ikke resten af samfundet

På Forbes listen over de rigeste mennesker i verden er syv af dem kvinder.

Sammenlignet med antallet af kvinder på listen over bedst betalte atleter, er der altså væsentligt flere at finde her.

Derfor er Jesper Jørgensen, der er sportsøkonom hos Deloitte, også af den overbevisning, at den økonomiske ligestilling i sportens verden ikke afspejler udviklingen i resten af samfundet.

- I det generelle samfund og erhvevslivet er man nået meget længere med at have kvinder på toppositioner og som iværksættere og storaktionære. Sportsverdenen er langt bagefter, for der er en anden form for indkomst og formuedannelsen end i erhvervslivet.

Formuedannelsen, som sportsøkonomen omtaler, kommer i sportens verden primært fra tv-penge, lønninger og sponsoraftale. Og her er der væsentlig forskel på mænd og kvinder.

- Lad os tage fodbold som eksempel. Alle pengene er i herrefodbolden. Der finder du de største tv- og sponsoraftaler, så derfor løber de mandlige fodboldspillere med klart de største lønninger. Vi er først indenfor de sidste 3-4 år begyndt at se en accelerende udvikling i kvindefodbold, når det kommer til tv- og sponsoraftaler, siger Jesper Jørgensen.

Men begge kvindelige atleter på listen er normalt ikke at finde på en fodboldbane. I stedet er de blandt de mest prominente navne i tennisturneringer som US Open og Wimbledon.

Foto: Sarah Meyssonnier/Jerry Lai/Usa Today Sports/Reuters/Ritzau Scanpix

At det lige præcis er to kvinder fra tennisverdenen, der sniger sig ind på listen, er dog heller ikke tilfældigt.

- På sponsorsiden er der ingen tvivl om, at kvindelige topatleter som Serena Williams kommercielt er mindst lige så interessante som mandlige atleter. Og tennis er vel der, hvor diversiteten er størst i dag, men heller ikke der, er der en ligelig fordeling, når det kommer til præmiepengene.

Lang vej igen?

Men lidt fremgang må der da være, kan man fristes til at spørge sig selv?

For selvom to ud af 50 ikke er et prangende antal, gør de 60 million dollars, som Osaka har tjent de seneste 12 måneder, hende til den bedst betalte kvindelige atlet nogensinde.

Samtidig er hendes tenniskollega med sine 40 millioner indtjente dollars det seneste år blevet den næstbedst betalte kvindelige atlet nogensinde.

Læg dertil at det er andet år i streg, to kvinder klemmer sig ind på listen. Og det er da også en udvikling, Jeanette Ottesen glæder sig over.

- Jeg synes, det er fedt, at der er to kvinder, som ligger højt på listen, men det er svært at forholde sig til, fordi de dyrker tennis og har rødder i USA. Det er en sport med gode penge, og der er ikke andre sportsgrene eller kvindelige sportsstjerner, som kan hamle op med.

Den tidligere elitesvømmer, Jeanette Ottesen, er pessimistisk i forhold til fremtidig økonomisk ligestilling i sportens verden. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Alligevel er hun overbevist om, at der lang vej endnu, når det kommer til den økonomiske ligestilling. Rigtig lang, endda.

- Det bliver aldrig lige mellem mænd og kvinder. Jeg er måske sortseer, men det kræver en universel regel om, at vi skal tjene det samme, siger Jeanette Ottesen.

Helt så pessimistisk omkring en fremtidig økonomisk ligestilling i sportens verden er sportsøkonomen dog ikke.

Men også han vurderer, at der er lang vej igen i.

- Der er nogle sportsgrene som tennis og golf, hvor man er nået længere i en ligelig økonomi, mens andre globale sportsgrene som fodbold rummer ekstrem stor forskel. Det vil tage mange år, før det bliver udlignet, siger Jesper Jørgensen.