Kvinder har OL-discipliner for sig selv

Der er discipliner på det olympiske program, som kun kvinder deltager i, fordi de udviser æstetik og skønhed.

Ved de seneste mange olympiske lege har kvinder efterhånden fået tilladelse til at deltage i alle de samme sportsgrene som mænd.

Men det går ikke den anden vej.

Trods ligestillingenOL-programmet, er der stadig discipliner, som kun er for det ene køn.

- Synkronsvømning og rytmisk sportsgymnastik har et æstetisk udtryk eller udseende.

- Nogen vil mene, det er et meget feminint udtryk, siger den danske Chef de Mission, Jesper Frigast Larsen, om de to discipliner, som indtil videre kun dyrkes af kvinder på OL-niveau.

Og sådan vil det nok fortsætte.

- Rytmisk sportsgymnastik og synkronsvømning får nok lov til at overleve på grund af traditioner, og fordi de er underafdelinger og altså ikke selvstændige idrætsdiscipliner, forklarer Jesper Frigast Larsen.

De to idrætsdiscipliner hører under henholdsvis gymnastik og svømning.

Der er ingen OL-idrætsgrene tilbage, der kun dyrkes af det mandlige køn, selvom kvinderne ikke er med i kano, siger OL-pressechef i Danmarks Idræts-Forbund, Casper Hollerup.

- Med hensyn til kano er det korrekt, at det ikke er for kvinder til OL, men kano indgår i kombination med kajak på det olympiske program og tæller kun for en idrætsgren, altså kano/kajak, og der stiller kvinder op i kajak.

- Og i brydning, som tidligere kun har været for mænd, har kvinderne fået lov til at deltage i disciplinen freestyle til OL, siger Casper Hollerup.

Mænd kan dog få lov til at udfolde sig i andre æstetiske discipliner.

- Vi har flere former for mere eller mindre æstetiske idrætsgrene, der dyrkes på lige fod af begge køn. Det gælder for eksempel kunstskøjteløb, udspring og gymnastikøvelser på gulv. Her er der en blanding af kraft og æstetik, siger Jesper Frigast Larsen.

OL i London finder sted i perioden 27. juli til 12. august 2012.

/ritzau/